NavMenu

Najavljene veće subvencije za pčelare

Izvor: Politika Utorak, 20.08.2024. 16:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija je samo u 2024. godini kroz nacionalne mere izdvojila 83 milijarde dinara za pomoć domaćim poljoprivrednicima. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović, tokom obilaska domaćinstva koja se bave pčelarstvom u Aleksincu, ukazao je na to da je pčelarstvo važna grana srpske poljoprivrede za koju se izdvajaju značajna sredstva u vidu subvencija. On je pozvao proizvođače meda, ali i sve druge poljoprivrednike da se prijave na javne pozive koje raspisuje Uprava za agrarna plaćanja.

Martinović je ocenio da su pčelari zadovoljni merama države za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje i poručio da će ministarstvo nastojati da u narednom periodu poveća podsticaje za pčelarstvo.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović, koji je učestvovao u obilascima pčelara u Aleksincu, ukazao je na to da je upravo Aleksinac proglašen za prvu pčelarsku opštinu u Srbiji, koja broji više od 600 pčelara.

Predstavnici SPOS-a već su se nedavno sastali s ministrom poljoprivrede i izneli aktuelne probleme sa kojim se suočavaju pčelari.

Kako je navedeno u saopštenju ove organizacije, posebno detaljno su obrađene teme falsifikovanja meda, problema sa plasmanom u inostranstvo zbog enormnog pada cena usled preplavljivanja tržišta falsifikatima, registracije pčelarskih vozila, ali i aplikaciji "Apisens", čija primena bi donela veće subvencije pravim pčelarima.

Živadinović je naglasio i problem uvoza meda, kako je rekao, krajnje sumnjivog kvaliteta, čija se prirodnost ne kontroliše ili se neadekvatno i nekompletno kontroliše. Navodi se i da je SPOS ponudio konkretno rešenje za ovaj problem koje će se ubrzo razmatrati i ističu da se nadaju adekvatnom rešavanju ovog problema. Tvrde da se trenutno devet od 10 tegli meda u trgovinama proda, a da to nije pčelinji med shodno zakonskim propisima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.10.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Toyota i BMW napuštaju ideju baterijske elektrifikacije automobila

Iz analiza koje se odnose na vodonik kao gorivo budućnosti, izdvajala su se dva pitanja: kada će vodonički automobili preuzeti tržište i koliko će koštati i vozila i gorivo? Na ova pitanja, Toyota i BMW su dali zajednički odgovor kroz potpisivanje ugovora o saradnji koji se bavi istraživanjem i razvojem tehnologije proizvodnje vodoničkog modela. Ova saradnja predstavlja značajan korak napred na putu prema održivoj mobilnosti , a

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.