NavMenu

Nove mere o ograničenju kamata - Kako će se formirati cene kredita?

Izvor: RTS Ponedeljak, 19.08.2024. 09:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)Ilustracija
Narodna banka Srbije (NBS) je poslala bankama svoje predloge za ograničenja kamata, povodom najavljenih izmena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Očekuje da se izjasne, a onda će predloge staviti na javni uvid.

Izmene se odnose na ograničenje kamata na dozvoljeni i nedozvoljeni minus, potrošačke i gotovinske kredite, i naravno na stambene, jer krajem godine ističe moratorijum na povećanje kamata.

Profesor Univerziteta Singidinum Nikola Stakić rekao je za RTS da još nema konkretnih detalja i da se čeka odgovor bankarskog sektora.

- Verujem da će se u najvećoj meri odnositi na gotovinske kredite, na minuse i na kartice, a mnogo manji efekat će možda biti na stambene kredite - smatra Stakić.

Takođe, veruje da će se kamata i dalje formirati na tržišnom principu.

- Narodna banka će verovatno definisati određene reperne kamatne stope ili će definisati određene koridore i u određenim slučajevima, kako kažemo, plafonirati određene kamatne stope da one ne mogu da idu više od nekog zacrtanog maksimuma - očekuje Stakić.


"Banke daleko od zelenaškog načina zarađivanja"

Stakić smatra da se može reći da banke u Srbiji dobro posluju, ali da je to daleko od nekog zelenaškog, lihvarskog ili nekog drugog načina zarađivanja u varljivim okolnostima.

- Banke u Srbiji jesu profitabilne, kad pogledate u nominalnim iznosima mislim da će ova godina opet premašiti prethodnu rekordnu godinu, gde je bilo preko milijardu evra, ali treba da sagledamo i neke relativne pokazatelje. Jesu bile visoke kamate na plasmane i na kredite, ali bili su i visoki troškovi izvora sredstava za banke - navodi Stakić.


"Država bez dodatnih prihoda, većina sredstava ostaje građanima i privredi"

Prema njegovoj oceni, nove mere ne mogu se okarakterisati kao porez na ekstra profit, jer država neće ubirati nikakve dodatne prihode po osnovu tog zakona.

- Naprotiv, veći deo sredstava će ostati komintetima, građanima i privredi, i na taj način bi eventualno mogla da se postakne agregatna tražnja u periodu pred nama - smatra Stakić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.09.2024.  |  Građevina

Na Višnjici u planu gradnja kompeksa koji će imati 241 stan - Dva objekta u pet faza (FOTO)

U beogradskom naselju Višnjica planirana je izgradnja dva stambeno-poslovna objekta, A i B, čija se realizacija planira u pet faza. U fazama 1 - 4 planira se realizacija objekta A, a u fazi 5 realizacija objekta B. Projektovano je ukupno 241 stanova različite strukture, a ukupna BRGP je 30.469.00 m2. U funkcionalnom smislu, nakon završene realizacije svih planiranih sadržaja, objekat će svojom arhitektonskom formom, oblikovanjem,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.