NavMenu

Drvo-export sve bliže pokretanju rudnika na ležištu Bukova Kosa kod Prijedora - Očekivani kapacitet 200.000 tona uglja godišnje

Izvor: eKapija Utorak, 06.08.2024. 17:12
Komentari
Podeli
Mikrolokacija ležišta Bukova Kosa (Foto: printscreen/zahtjev za procjenu uticaja na životnu sredinu/Rudarsko-tehnološki zavod Prijedor)Mikrolokacija ležišta Bukova Kosa
Rudarsko-tehnološki zavod iz Prijedora izradio je prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za eksploataciju mrkog uglja na ležištu Bukova Kosa - Prijedor za investitora teslićko preduzeće Drvo-export.

Dodijela koncesije za eksploataciju mrkog uglja kod Prijedora praćena je od prvog dana negodovanjem i protestima lokalnog stanovništva, dok ne jenjava ni medijska pažnja oko svih drugih poslovnih aktivnosti Drvo-exporta, uključujući nedavnu kupovinu zemljišta na Jahorini, o čemu je i eKapija pisala u više navrata.

Mediji prenose i iskaze mještana prema kojima se na pomenutom lokalitetu već obavlja iskopavanje uglja, iako sam proces oko dobijanja koncesije i odobrenja nije završen.

No bez obzira na ovakvu atmosferu, čini se da se aktivnosti oko dobijanja koncesije kreću prema planu teslićkog preduzeća, pa je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS stavilo na javni uvid prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu koju je podnio Drvo-export za prostor koji obuhvata prvu fazu radova od 9,15 ha.

Za portal grada Prijedora iz ovog preduzeća proljetos su istakli da su do sada na lokaciji Bukova Kosa kod notara zaključili ugovore i isplatili nakanadu za preko 300 dunuma zemlje, dok su sa nekim ljudima zaključili i ugovore o iznajmljivanju zemljišta.

- Pored toga svakodnevno dobijajamo pozive od ljudi koji s jedne strane rukovode i organizuju nekakve proteste, a s druge strane nas stalno pozivaju i nude svoje zemljište za prodaju - naveli su, te dodali, da je plan ako se rudnik počne razvijati na lokalitetu bude uposleno od 150 do 200 ljudi.

Ležište Bukova Kosa - Prijedor nalazi se na udaljenosti oko 6 km vazdušne linije sjeverozapadno od grada Prijedora.
Predmetno ležište se nalazi na prostoru između naselja Veliko Palančište i Gornji Jelovac.

Pregled parcela sa prikazom vlasničke strukture (Foto: printscreen/zahtjev za procjenu uticaja na životnu sredinu/Rudarsko-tehnološki zavod Prijedor)Pregled parcela sa prikazom vlasničke strukture
U studiji se ističe da je na lokalitetu struktura vlasništva različita, većinski privatna, te da će Drvo-export dalje imovinsko-pravne poslove riješavati u zavisnosti od potrebe i dinamike radova. Investitor se odlučio za prvu fazu eksploatacije, s obzirom na većinski riješene imovinsko-pravne poslove.

Komunikativne prilike ležišta se mogu smatrati veoma povoljnim. Na prostoru ležišta Bukova Kosa - Prijedor se pristupa direktno sa magistralnog puta Prijedor – Kozarska Dubica.

U skladu sa Pravilnikom o klasifikaciji, kategorizaciji i proračunu rezervi mineralnih sirovina, ležište "Bukova Kosa - Prijedor" po klasifikacionim pokazateljima pripada drugoj grupi, drugoj podgrupi ležišta uglja. Ukupne rezerve kategorija A,B, C1 i C2 iznose 2.475.214 tona.

Projektovani kapacitet proizvodnje na ležištu Bukova Kosa - Prijedor iznosiće 200.000 tona mrkog uglja na godišnjem nivou

- Ležište mrkog uglja Bukova Kosa - Prijedor" je detaljno istraženo, a rezultati istraživanja su dokumentovani u Elaboratu o klasifikaciji, kategorizaciji i proračunu rezervi mrkog uglja sa stanjem 31.12.2023. godine, urađen od strane Ibis inženjerignga iz Laktaša. Za potrebe izrade Elaborata izvedeno je i obrađeno osam istražnih bušotina
Od ukupno osam bušotina sve su nabušile ugalj (BBK-1, BBK-2, BBK-3; BBK-4, BBK-5; BBK-6, BBK-7 i BBK-8), što znači da je 100% istražnih bušotina bilo pozitivno - navedeno je u studiji.

Takođe, stoji i da je zbog povećanog sadržaja sumpora u uglju, preporuka privrednom društvu Drvo-exportu iz Teslića da se ugalj sa predmenog ležišta koristi na objektima koji imaju sistem za odsumporavanje ili da se vrši homogenizacija sa drugim ugljevima koji imaju znatno manji sadržaj sumpora, čime će se postići smanjenje ukupne količine sumpora u dozvoljene granice.


Podsjetimo, Ministarstvo rudarstva i energetike RS zaključilo je sa privrednim društvom Drvo-export ugovor o koncesiji za istraživanje uglja na lokalitetu Bukova Kosa – Prijedor 9. oktobra 2023. godine.

Rješenjem istog ministarstva od 17. oktobra 2023. godine, koncesionaru Drvo-export je odobreno izvođenje detaljnih geoloških istraživanja uglja na lokalitetu Bukova Kosa – Prijedor.

Prema prostorno-planskoj dokumentaciji Republike Srpske do 2025. godine, koja se odnosi na mineralne sirovine ležište Bukova Kosa nije evidentirano, dok je prostornim planom grada Prijedora za period 2020. – 2040. godina, definisan istražni prostor Bukova Kosa - Prijedor.

U ugovoru o koncesiji za izvođenje istraživanja se navodi da je ukupna vrijednost investicije istraživanja uglja na lokalitetu Bukova kosa iznosi 293.000 KM. Koncescija je dodijeljena na dvije godine računajući od datuma stupanja na snagu.

Jednokratna naknada iznosila je 5.860 KM, navedeno je u potpisanom Ugovoru.

Portal Capital je nedavno prenio da je Vlada RS donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za iskopavanje uglja u Mjesnoj zajednici Veliko Palančište uz magistralni put Prijedor – Kozarska Dubica.

- Postupak dodjele koncesije pokreće se na osnovu inicijative privrednog društva Drvo-export Teslić. Na osnovu inicijative, priložene dokumentacije i obavljenih prethodnih konsultacija, potvrđuje se da postoji javni interes sa ekonomskog, sociološkog i ekološkog aspekta za realizaciju predmetne koncesije - navodi se u odluci koju je Vlada RS objavila u Službenom glasniku RS.

Pored toga, u ferbuaru ove godine Ministarstvo energetike i rudarstva RS odobrilo je upotrebu rudarskog objekta na ležištu Bistrica kod Prijedora privrednom društvu Drvo-export iz Teslića, u vlasništvu Srđana Klječanina Rufija.

S.T.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2024.  |  Agro, Industrija

Priča o još jednoj od uspešnih kućno-zanatskih pivara, ali ova pravi pivo od - ludaje

Sudeći po podacima sa ovogodišnjih, 39. Dana ludaje u Kikindi, suša je ove godine uticala i na kilažu inače ginisovski teških i dugih ludaja – bundeva, pa je ovogodišnja najteža, od "svega" 472,5 kg, bila za skoro 400 kg lakša od prošlogodišnje rekorderke, teške čak 865,5 kg. Međutim, uprkos suši, ove godine u Danima ludaje u Kikindi nije bilo "suše" kada je reč o kreativnosti i domišljatosti proizvođača i zanatlija – od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.