NavMenu

Nakon 18 godina okončan stečaj u DI Bjelašnica, namireno izuzetno malo poverilaca

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 18.07.2024. 14:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rjp/flickr.com)Ilustracija
Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu nakon 18 godina zaključio je stečajni postupak nad Drvnom industrijom Bjelašnica Podgrab, nekadašnjim paljanskim gigantom, zbog nedostatka stečajne mase ovog preduzeća.

Stečajni postupak u ovom preduzeću, čija su dugovanja bila teška oko 3,3 mil KM i koje je zapošljavalo 200 radnika, otvoren je u aprilu 2006. godine. Dužnost stečajnog upravnika ovog preduzeća 2018. godine preuzeo je Dragomir Stjepanović iz Rogatice, koji je tom prilikom zatekao neriješen status 30 stanova u vlasništvu stečajnog dužnika, zatim dva poslovna prostora i pet garaža. Na kraju su, kazao je za Glas Srpske Stjepanović, ostala neriješena dva stana i jedan poslovni prostor, za šta se vodi sudski postupak.

- Nadležni sud me ovlastio da nakon okončanja ovog stečajnog postupka mogu registrovati stečajnu masu i nastaviti započete postupke pred sudom. To ću uraditi čim dobijem rješenje i ovo privesti kraju po Zakonu o stečaju - kazao je Stjepanović dodajući da je tokom stečajnog postupka namireno izuzetno malo povjerilaca.

Prema njegovim riječima, povjerioci višeg isplatnog reda, odnosno radnici koji su zatečeni u preduzeću prilikom otvaranja stečajnog postupka, namireni su u stoprocentnom iznosu, dok ostali još nisu dobili ni marke.

- Postupak je trajao neuobičajeno dugo zbog brojnih problema koji su pratili sam proces. Ostalo je još oko 3,2 mil KM neizmirenih potraživanja povjerilaca. Takođe, u ovom postupku nisu pokriveni ni troškovi prema stečajnom upravniku, blizu 40 odsto iznosa je ostalo neizmireno - rekao je Stjepanović.

Povjerioci koji, nažalost, ostanu nenamireni mogu da, istakao je on, tuže vlasnika, odnosno osnivača firme, u šta se malo ko upušta.

Kako je navedeno u dokumentu Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, objavljenom na sajtu Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), prije 17 godina predložena je reorganizacija ovog preduzeća, do koje nikada nije došlo.


- Rješenjem Osnovnog suda u Sokocu od 27. aprila 2006. godine otvoren je stečajni postupak nad imovinom pravnog lica AD Bjelašnica Pale, Podgrab - navedeno je u obrazloženju Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, gdje stoji da je kod suda u Sokocu ispitno ročište održano 26. juna 2006. godine.

Tom prilikom utvrđeno je da su potraživanja radnika iznosila 89.244 KM. S druge strane, potraživanja povjerilaca iz opšteg isplatnog reda iznose 3,17 mil KM.

Imovina

U dokumentu Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu navedeno je da je imovina stečajnog dužnika unovčena u proteklih šest godina, te je ostvaren priliv u iznosu od 208.328 KM, što je utrošeno na namirenje troškova stečajnog postupka i dugova stečajne mase. U toku postupka Odbor povjerilaca je održao ukupno 36 sjednica, a stečajni upravnik je redovno izvještavao sud o preduzetim radnjama u vezi sa unovčenjem stečajne mase.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Linglongu u Zrenjaninu sutra počinje serijska proizvodnja automobilskih guma

U kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu sutra će početi serijska proizvodnja automobilskih guma. Ceremoniji će, kako je najavljeno, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i generalni direktor Linglong Tire Feng Vang i kineski ambasador u Srbiji Li Ming. Gradnja fabrike Linglonga počela je u martu 2019, a prema ranijim najavama, zaposliće 1.200 radnika i proizvoditi 13 miliona guma godišnje. Vrednost investicije veća je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.