NavMenu

Izgradnja bulevara Tivat-Jaz mogla bi biti 25% skuplja od ugovorenih 54 mil EUR

Izvor: RTCG Petak, 12.07.2024. 13:34
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Uprava za saobracaj Crne Gore)
Rekonstrukcija saobraćajnice Tivat – Jaz koju sprovodi kineski konzorcijum Shandong državu bi mogao da košta i 25% više od ugovorenih skoro 54 miliona eura, a novi rok za završetak posla, početak 2026, teško može biti ispoštovan, pokazuju podaci do kojih je došao Institut za medije.

Rekonstrukciju najprometnije saobraćajnice od Tivta do Jaza, na tenderu vrijednom skoro 54 mil EUR dobio je kineski konzorcijum Shandong foreign economic & technical coopeation i Shandong luqiao group.

Nezavršena eksproprijacija zemljišta, odgađanje početka radova za pola godine, protesti dijela mještana, kao i zaboravljene vodovodne cijevi neki su od problema koji obilježavaju početak radova.

Sve to otvara pitanje da li će projekat koštati i više od ugovorenog iznosa, a rast cijene omogućava i ugovor potpisan 29. marta 2023. između Vlade Crne Gore i kineskog konzorcijuma.

Konzorcijum Shandong, posao je dobio na drugom tenderu, dok je na prvom 2021. najjefitniju ponudu (42,6 miliona eura) dostavila takođe kineska kompanija China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC).

Ta kineska kompanija odustala je od posla zbog skoka cijena gradnje na globalnom tržištu. Država je pokrenula postupak naplate garancije, ali odšteta do sad nije plaćena.

- Procedura naplate je još uvijek u toku, s obzirom na to da se radi o međunarodnom tenderu pa su ove procedure komplikovanije - saopštili su iz Uprave za saobraćaj.

Od prvog tendera sa Kinezima još uvijek se nijesmo naplatili, a niko u ovom trenutku ne može da kaže da će državu posao sa kineskim Shandongom koštati kako je ugovoreno 53,9 mil EUR bez PDV-a. Prema ugovoru koji je država potpisala sa kineskom kompanijom, koji smo dobili koristeći aplikaciju za slobodan pristup informacijama nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), najviše novca 26,1 mil EUR predviđeno je za radove na trasi.

Predračunska vrijednost izrade 76 potpornih zidova je 6,3 mil EUR, a polaganje novog cjevovoda za vodosnadbijevanje u Lastvi oko osam miliona. Za radove na atmosferskoj kanalizaciji predviđeno je 2,8 miliona, a za pravljenje javne rasvjete milion i po eura.

Ipak vrijednost pojedinačnih radova, kako se navodi u ugovoru, može biti veća do 25% od ugovorene cijene, ili čak niža, što je zbog cijena gradnje i materijala na globalnom tržištu malo vjerovatno.

- Ugovarač posla će povećati ili smanjiti cijenu koštanja na zahtjev glavnog inženjera ukoliko je došlo do izmjene propisa ili drugih varijabila koje bi uslovile povećanje, i to do maksimum 25% ukupno ugovorene cijene - navodi se u ugovoru.

Koliko će koštati rekonstrukcija?

U Upravi za saobraćaj ne negiraju da bi radovi mogli državu koštati i više od ugovorenih 53,9 mil EUR.

- Postoji mogućnost da se tokom izvođenja radova javi potreba za radovima koji nijesu sastavni dio ugovora ili se količine pojedinih ugovorenih pozicija uvećaju jer isto nije bilo moguće predvidjeti projektom - navodi se u odgovorima koje potpisuje direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović.

Da će cijena prevazići onu iz ugovora od oko 54 mil EUR, smatra Dragan Orlović iz NVO Bulevar-Grbalj, predstavnika dijela mještana koji se protive rekonstrukciji puta, na način na koji je to predviđeno projektom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.10.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Toyota i BMW napuštaju ideju baterijske elektrifikacije automobila

Iz analiza koje se odnose na vodonik kao gorivo budućnosti, izdvajala su se dva pitanja: kada će vodonički automobili preuzeti tržište i koliko će koštati i vozila i gorivo? Na ova pitanja, Toyota i BMW su dali zajednički odgovor kroz potpisivanje ugovora o saradnji koji se bavi istraživanjem i razvojem tehnologije proizvodnje vodoničkog modela. Ova saradnja predstavlja značajan korak napred na putu prema održivoj mobilnosti , a

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.