NavMenu

Potpisani ugovori vredni 40,5 mil EUR - Obnovljivi izvori energije u 10 toplana u Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 10.07.2024. 10:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energegike Dubravka Đedović Handanović potpisali su ugovore i sporazume kojima se zaokružuje finansiranje za sprovođenje novog programa sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kojim se uvode obnovljivi izvori energije u 10 toplana u Srbiji.

Mali je potpisao Ugovor o zajmu vredan 30 mil EUR sa predsednicom EBRD Odil Reno-Baso, dok je Đedović Handanović potpisala sporazume o donacijama Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) u iznosu od 4,5 mil EUR i Evropske unije u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) vredan tri miliona evra.

Zajedno sa ranije potpisanim sporazumom o bespovratnim sredstvima SECO vrednim tri miliona evra, obezbeđeno je 40,5 mil EUR za realizaciju projekta, saopšteno je iz Vlade.

Đedović Handanović je rekla da je EBRD jedan od najvažnijih partnera Srbije u energetskoj tranziciji i da se od danas saradnja sa tom institucijom u oblasti OIE proširuje i na oblast daljinskog grejanja.

Prema njenim rečima, projekat će se sprovoditi u 10 lokalnih samouprava: Bečeju, Bogatiću, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Nišu, Pančevu, Paraćinu i Vršcu.

Ministarka je objasnila da će se u Bogatiću umesto kotlarnice na ugalj preći na korišćenje geotermalne energije, a u Novom Pazaru umesto uglja uvodi se toplotna pumpa koja koristi otpadnu toplotu iz vodovoda.

Đedović Handanović je navela da će u Kruševcu toplotna pumpa omogućiti da se otpadna toplota iz sistema za prečišćavanje otpadnih voda iskoristi u sistemu daljinskog grejanja.

Reno-Baso je ukazala na trenutnu zavisnost sistema daljinskog grejanja u Srbiji od fosilnih goriva i njihovu značajnu energetsku neefikasnost, istakavši da je cilj ovog projekta transformacija tog sistema, poboljšanje kvaliteta životne sredine i povećanje energetske bezbednosti Srbije.

Ukupna vrednost projekta "Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji – Faza 1" iznosi 40,5 miliona evra, od čega 10,5 miliona evra čine bespovratna sredstva.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnica Delegacije EU Elvira Angulo Rodrigez, ambasador Švajcarske Urs Šmid, kao i ambasador Austrije Kristijan Ebner.


Pomoć i za subvencije za energetsku efikasnost

Takođe, tokom posete predsednice EBRD Srbiji, potpisan je i Sporazum o donaciji između te finansijske institucije i Ministarstva rudarstva i energetike o tehničkoj pomoći Upravi za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

Đedović Handanović je rekla da će donacija od 2,35 mil EUR, koju je obezbedila EU, biti iskorišćena za povećanje kapaciteta Uprave koja sprovodi Program dodele subvencija za energetsku sanaciju javnih objekata u Srbiji, a ima i važnu ulogu u podršci građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima.

Uz podršku Uprave dodeljene su subvencije za više od 30.000 domaćinstava, a sanirano je i 165 objekata od javnog značaja, navela je ministarka i dodala da je samo prošle godine subvencionisana sanacija 21 škole, vrtića, kulturnih centara u isto toliko gradova i opština.

- Ove godine smo dobili dvostruko veći broj prijava za javne objekte, ukupno 48, budući da su u budžetu Republike Srbije za ove namene obezbeđena dva puta veća sredstva - rekla je ona.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.