NavMenu

Srbija povećala izvoz 1,4 % za prva četiri meseca 2024, a uvoz 1,3% - Najveći suficit sa Crnom Gorom i BiH, najveći deficit sa Kinom

Izvor: Beta Subota, 01.06.2024. 09:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DeiMosz/shutterstock.com)Ilustracija
Izvoz robe i usluga iz Srbije povećan je za prva četiri meseca 2024. godine 1,4% , a uvoz 1,3%, izraženo u evrima, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena u tom periodu iznosila je oko 22,249 mlrd EUR i bila je veća 1,3% u odnosu na isti period 2023. godine.

Izvoz robe u prva četiri meseca vredeo je oko 9,779 mlrd EUR, a uvoz oko 12,470 mlrd EUR. Deficit je u tom periodu iznosio oko 2,691 mlrd EUR, što je povećanje od 0,7% u poređenju sa prva četiri mseca 2023. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je, kako je navedeno, 78,4% i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 78,3%.

Najveće učešće u izvozu Srbije imao je region Vojvodine (33,8%), a najveće u uvozu Beogradski region (43,4%).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61,1% ukupne razmene.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Crnom Gorom gde se izvoze električna energija i lekovi, a uvoze električna energija i sušeno meso i Bosnom i Hercegovinom u koju se izvoze gasna ulja i motorni benzin, a uvozi se električna energija i lignit.

Najveći deficit je u trgovini sa Kinom zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.07.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Prokop još čeka direktnu vezu na autoput - Raspisan novi tender za kontrolu tehničke dokumentacije za izgradnju pristupnih saobraćajnica

JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je novi tender za tehničku kontrolu dokumentacije za izgradnju saobraćajnica za pristup železničkoj stanici Prokop sa donje strane. Vrednost posla procenjena je na 2,5 miliona dinara. Prethodni tenderski postupak, raspisan krajem prošle godine obustavljen je jer nije dostavljena nijedna ponuda. Reč je o saobraćajnicama kojima se obezbeđuje direktna veza autoputa sa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.