NavMenu

U carstvu panonskog Amazona i ečkih tajni (FOTO)

Izvor: eKapija Nedelja, 05.05.2024. 12:11
Komentari
Podeli

(Foto: Milutin Labudović)
Na mestu gde je nekada davno moćni Begej plavio banatsku ravnicu, gde su rado lovili austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i njegov stric, car Austrije Franjo Josif I, gde su dom pronašle neke od najugroženijih ptica, nalazi se specijalni rezervat prirode Carska bara. U njegovoj neposrednoj blizini je Kaštel Ečka, dvorac čije zidine kriju priče o intrigama i dešavanjima vrednim Netfliksa. I eto sasvim dovoljno razloga da jedan dan ovog proleća posvetite istraživanju destinacije neponovljive prirode i zanimljive istorije.

Carska bara, koja je, kažu, ime dobila po svim tim carevima i grofovima koji su jezdili njenim prostorima, leži između dve reke, Tise i Begeja, i tri grada: nalazi se 17 kilometara južno od Zrenjanina, 60 km od Beograda, 70 km od Novog Sada. Ovaj rezervat zovu i panonski Amazon, ali nemojte da vas uplaši naziv - vrlo je pristupačan i pitom.

Oaza počinje samo dva kilometra od magistralnog puta Zrenjanin-Beograd. Dočekuje vas zvuk ptica, a ovde ih živi čak 239, uključujući i jednu od najugroženijih vrsta, carsku čaplju, jedinstvenu u Evropi, koja je i odabrana za simbol rezervata.

U rezervatu živi 239 vrsta ptica (Foto: Milutin Labudović)U rezervatu živi 239 vrsta ptica

Ulaz u jedan od najznačajnijih rezervata barskih ptica u Evropi za odrasle je 300 dinara, za decu 8-18 godina 100 dinara, što podrazumeva naknadu za zaštićeno područje, korišćenje staze zdravlja, igrališta, mobilijara.

U centru za posetioce nalazi se novo dečje igralište, klupe, tehnička voda, toalet. To je ujedno i jedino mesto gde možete kupiti vodu i piće, mada je preporuka da dođete spremni, sa svim što vam je potrebno za jednodnevni izlet, jer u rezervatu nema prodavnica.


Šetajte Stazom zdravlja

Dok ste još odmorni, uputite se u laganu šetnju Stazom zdravlja. Čak i oni koji nisu u kondiciji, uživaće u laganoj šetnji stazom uz Stari Begej koja je u oba smera dugačka 4,8 kilometara. Duž staze ima dovoljno klupa i kanti za smeće, ali nedostaju info table za posetioce, koje bi informacijama o životinjskom i biljnom svetu učinile šetnju i zanimljivijom i edukativnijom.

Zato, pre nego što krenete, treba da znate da se ovde nekada nalazio bezbroj manjih i većih močvara, a danas se kompleks sastoji od tri velike bare: Carske, Tiganjice i Perleske.

Staza zdravlja dugačka 4,8 kilometara (Foto: Marija Dedić)Staza zdravlja dugačka 4,8 kilometara

Ovih 17.000 hektara dom je za oko 500 biljnih vrsta, 239 vrsta ptica, od kojih se svih osam evropskih vrsta čaplji gnezde na ovom prostoru, 20 vrsta riba, kao i 30 vrsta sisara retkih za ovo područje (vidra, tekunica, divlja mačka).

Možda među obiljem živog sveta prepoznate vodomara, najmanju pticu na svetu koja se hrani ribom ili kormorana koji važi za najboljeg ribolovca na planeti. Neke od retkih ptica koje možete ugledati su orao belorepan, eja močvarica, livadska eja, kobac, mišar, čaplja kašikara i mnoge druge. Ako ste ljubitelj ptica, najbolje da dođete u jesen kada se ovde susreće na hiljade njih.

Između trske i ševara, stepa i vrbaka, videćete ovde biljke karakteristične za močvarna područja, poput belog i žutog lokvanja, močvarne orhideje, vodene paprati.

Na kraju staze čeka vas vidikovac sa kog puca pogled na Carsku baru. Obavezno prošetajte do kraja drvene staze, između trski, jer ovde rezervat opravdava naziv panonski Amazon. Kada upijete svu tu lepotu, vraćate se istim putem na polaznu tačku, u Centar za posetioce, gde predlažemo da nastavite avanturu, ovaj put sa vode.


Vozite se turističkim brodom

Kada ste upoznali lepotu "džungle" iznutra, vreme je za vožnju turističkim brodom. Plovidba Starim Begejom koštaće vas 500 dinara (200 dinara za decu 8-18 godina) i traje oko sat sa pauzom od 20 minuta na vidikovcu, istom onom koji ste već posetili.

Plovidba Starim Begejom koštaće vas 500 dinara (Foto: Milutin Labudović)Plovidba Starim Begejom koštaće vas 500 dinara

Vožnju je najbolje unapred zakazati (broj čuvarske službe je 023/521-033), ali moguće je doći i bez najave, pa ako ima slobodnih mesta i volje, uskočiti u barku. Spretniji mogu iznajmiti i kanu za dve osobe za 1000 dinara po satu i tako neometano istraživati rečno bogatstvo.

Nakon istraživanja, odmor vas čeka u obližnjem etno selu Tiganjica koje se nalazi na regionalnom putu Zrenjanin - Beograd, pre samog skretanja za Carsku baru. Etno selo ima svoj mini zoo vrt sa 70 životinja među kojima su i jeleni, košute, srndaći, konji, zečevi, divlje guske, igralište za mališane, kao i dva restorana sa specijalitetima od divljači.


Uronite u tajne Kaštela Ečka - Priča vredna Netfliksa

Šteta bi, ipak, bila napustiti ovaj kraj, a ne posetiti Kaštel Ečka, dvorac koji se nalazi u istoimenom selu, do kog ćete doći kada po povratku iz Carske bare, na uključenju na regionalni put, nastavite nekoliko kilometara u pravcu Zrenjanina.

Ečka je ime dobila od stare nemačke reči "Die Ecka" koja znači – mesto za sakrivanje, odnosno sklanjanje.

Kaštel opravdava misterije iz imena sela. Podigla ga je porodica Lazar nekoliko kilometara od Carske bare, koja je bila njihovo lovište. Dvorac po ugledu na engleske lovačke kuće otvorio je 1820. godine Lazar Agošton.

Kaštel Ečka okupljao krem aristokratije (Foto: Milutin Labudović)Kaštel Ečka okupljao krem aristokratije

Okupljao se ovde krem aristokratije, a čuveni Franc List je kao devetogodišnje "čudo od deteta", u njegovim raskošnim odajama održao jedan od prvih koncerata.

Zidine dvorca izgrađenog u engleskom stilu kriju priču vrednu Netfliksa, od dvoboja ovde odigranih, balova koji su okupljali krem aristokratije, intriga i spletki, sukoba među braćom, nerazjašnjenih nesreća koje su se dešavale posle lova. O svemu tome možete čitati dok sedite u bašti restorana ili šetate parkom hotela u koji je dvorac pretvoren.

Prošetajte i do obližnjeg, starog vodotornja, jednog od simbola sela. Nastao krajem 19. veka, snabdevao je imanje vodom, pomoću parne mašine, koja je crpela vodu iz obližnjeg bunara i prenosila je dalje na imanje preko tučanih cevi. Nažalost, danas je napušten i oronuo.

Isto važi i za crkvu impozantne veličine, u kojoj su sahranjeni člаnоvi pоrоdicе Lаzаr i njihоvi nаslеdnici. Crkva Svetog Jovana Krstitelja, ili "Crkva ljubavi", pоdignutа је 1864. gоdinе. Gradio ju je najstariji sin Agoštona Lazara, general Žigmund, za svoju 40 godina mlađu izabranicu Viktorinu, u znak zahvalnosti što je prihvatila brak. Crkva je smatrana toliko velelepnom da je ktitor dobio orden Svetog Đorđa – dar pape Pija IX.

Prelepa, ali zatvorena crkva u selu (Foto: Milutin Labudović)Prelepa, ali zatvorena crkva u selu

Nažalost, danas od velelepnosti ostaje samo veličina. Znatno manja, ali i danas očuvana je Srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole, podignuta, po nekim podacima 1711. što je čini najstarijim objektom u selu i najstarijom crkvom u Banatu.

I to je samo delić tajni i priča koje čuva carstvo panonskog Amazona, spremno da putnicima namernicima otkrije poneku.

M. Dedić


Fotogalerija
Carska bara
kaštel Ečka
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.09.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Ovo je plan za razvoj Rtnja - Tri nove akumulacije, akvapark u Vrmdži, golf tereni, vizitorski i centar za konjičke sportove

Prostorni plan područja posebne namene specijalnog rezervata Rtanj podrazumeva gradnju tri nove akumuacije u selima na obroncima te planine, od kojih će jedna, akumulaciono jezero Vrmdža, omogućiti i gradnju akva parka u ovom čuvenom srpskom selu. Kako je navedeno u planu koji je trenutno na uvidu javnosti, buduće akumulaciono jezero Vrmdža biće pogodno za akva-turizam, jer neće imati primarnu ulogu vodosnabdevanja, već će se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.