NavMenu

Posle nedovršenog Prokopa i nedovršeni BAS u Bloku 42 od januara postaje glavna stanica - Stanična zgrada naknadno

Izvor: eKapija Utorak, 07.11.2023. 14:55
Komentari
Podeli
(Foto: beograd.rs)
Tek nakon gotovo pet i po godina otkako je nedovršeni Prokop postao glavna železnička stanica u Beogradu, ovo železničko čvorište je i dobilo staničnu zgradu. Sada je već izvesno da će şe "saobraćajna istorija" ponoviti za Beograđane i sve druge koji u glavnom gradu koriste javni međugradski prevoz. U januaru će i nova, nedovršena Beogradska autobuska stanica početi da prima putnike, iako do tada neće imati jedan od najvažnijih objekata - staničnu zgradu.

Kako je danas ponovio predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, koji je obišao gradilište novog BAS-a, on očekuje da će u januaru sledeće godine sav autobuski saobraćaj u gradu biti prebačen ovde.

– Pre oko dva meseca obavestili smo javnost da smo konačno raskopčali "Gordijev čvor" koji je bio vezan proteklih pet godina i da smo uspeli da uđemo u ponovne radove na autobuskoj stanici koji su bili prekinuti i suštinski do letos nisu nastavljani. To sada sve ide svojim tokom i mi očekujemo da ćemo u januaru 2024. godine biti u prilici da sav autobuski saobraćaj prebacimo ovde – rekao je Šapić.

On je dodao da je pre godinu i nešto dana, kada je došao na mesto gradonačelnika, rekao da će rešiti pitanje autobuske stanice na najbolji mogući način.

– Trebalo je u jednom momentu i da se posvađamo sa BAS-om, kao što smo se i posvađali da bismo mogli da dođemo do nekog rešenja. I nakon nekoliko meseci uspeli smo da dođemo do rešenja. Zato sam izuzetno srećan što mislim da smo ovde sada već zaista svedoci jedne buduće autobuske stanice, za koju kažu da će kada bude bila gotova u punom kapacitetu, pored lisabonske, biti najbolja, najpraktičnija i najfunkcionalnija autobuska stanica u Evropi. Tu ne mislim samo na saobraćajni jer će on biti već od 2024. godine, već na jedan infrastrukturni kapacitet sa staničnom zgradom i svim onim za šta će radovi da traju još godinu, dve kada se bude završila i stanična železnička zgrada koja je sastavni deo kompleksa – rekao je on.

Šapić je ponovio da očekuje da će opet biti na ovom mestu u januaru kada će odavde krenuti prvi autobusi.

Kako je rekao, Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda će uraditi internu saobraćajnicu, a "Zelenilo" uklanja višak zemlje i sređuje ovaj prostor.

Kad je reč o samom preduzeću BAS, koje je privatno, odnosno akcionarsko društvo, i grad i država nastojaće da pomognu, ali racionalizacija i organizacija, a samim tim i efikasnost, zavise od samog preduzeća i njihove konkurentnosti na tržištu.

– Na primeru Kentkarta, odnosno preuzimanjem kontrolora koji su izgubili posao, pokazali smo da vodimo računa o svakom radnom mestu, koliko nam to mogućnosti dozvoljavaju. Tako ćemo i sa BAS-om pokušati da nađemo način da pomognemo da se sačuvaju radna mesta – naveo je Šapić.


Umesto stanične zgrade do daljeg aneks kao privremeno rešenje

Nova stanica će početi da opslužuje putnike bez izgrađene centralne stanične zgrade, pa će umesto nje ulogu prijemnog objekta za prodaju karata i druge usluge, kako je ranije najavljivano, služiti pre nekoliko godina izgrađen aneks, odnosno topla veza između budućeg novobeogradskog BAS-a i železničke stanice Novi Beograd.

Na novoj, nedovršebnoj međugradskoj autobuskoj stanici u Bloku 42, prethodnih godina su uređeni stanični plato, pristupne veze, postavljena je konstrukcija za nadstrešnice budućih perona i urađen je temelj buduče stanične zgrade. Na ovom gradilištu, gde su radovi aktivirani pre više godina, donedavno nije bilo nikakvih aktivnosti, a kao jedna od glavnih kočnica zvanično je navođeno finansiranje daljih radova. Radovi su nastavljeni pošto je, pre nešto vise od godinu, postignut sporazum sa BAS-om prema kome grad nastavlja gradnju stanice uz obavezu da BAS-u isplati ranije uložen novac u gradnju novog autobuskog kompleksa.

(Foto: beograd.rs)

Jedno od glavnih pitanja je koliko će na kraju, kada se završe svi radovi, koštati ovaj projekat. U leto 2017. godine je potpisan ugovor o izgradnji nove autobuske stanice koji je predviđao da prestonica uloži zemljište, a BAS novac. Dugo posle toga procena je bila da bi novi BAS trebalo je da košta oko 20 mil EUR. BAS je uzeo kredit od 12 mil EUR za izgradnju staničnog kompleksa, dok je ostatak od 8 mil EUR trebalo da uloži iz sopstvenih sredstava, ali potom su u nekoliko navrata predstavnici zaposlenih u BAS-u isticali da će krajnji ceh biti znatno veći.

Sam početak prvih radova u kompleksu buduće stanice u Bloku 42 obeležen je u gradonačelničkom mandatu Siniše Malog Brzi završetak novog BAS-a gradska vlast je najavljivala još u kampanji za prestoničke izbore 2018, kada je simbolično i obeležavan početak radova, ali otada do danas projekat BAS-a u Bloku 42 imao je više uspona i padova, u više navrata reagovali su i sindikalci BAS-a kritikujući poteze uprave preduzeća na ovu temu. Poslednji put nedavno kada su izrazili bojazan da će bez posla ostati nekoliko stotina radnika BAS-a posle preseljenja u nedovršeni stanični kompleks.

Projekat izgradnje novog BAS-a, osim novca, usporila je i pandemija, kao i imovinsko-pravni problemi na zemljištu u Bloku 42, pa i šumovi na relaciji grad–BAS. Zato je i plan detaljne regulacije za Blok 42, koji je izrađen na osnovu idejnog rešenja arhitekata Milana i Vladimira Lojanice koji su pre devet godina pobedili na međunarodnom urbanističko-arhitektonskom konkursu za novi kompleks, morao da bude menjan.

Ono što je za razliku od tačnog datuma završetka stanične zgrade na novom BAS-u poznato, to je da će, kada svi autobuski polasci konačno budu izmešteni sa starog BAS-a, taj prostor će biti oslobođen za dalje širenje projekta Beograd na vodi ka Karađorđevoj ulici.

D. A.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.07.2024.  |  Građevina

Beograd u tri godine planira da uloži 87,2 mil EUR u Linijski park

Grad Beograd planira da do kraja ove i u naredne dve godine uloži 10,2 milijarde dinara, odnosno oko 87,2 mil EUR u Linijski park. Naime, kako se vidi u Odluci o budžetu Beograda za 2024. godinu koji su nedavno usvojili gradski odbornici, predviđeno je da grad do kraja ove godine izdvoji više do milijardu dinara za Linijski park, dok se u 2025. godini planira još 3,7 milijardi, a 2026. za te namene projektovano je 5,5 milijardi dinara.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.