NavMenu

Potpisan izvođački ugovor za rehabilitaciju toplane Cerak u Beogradu

Izvor: eKapija Utorak, 31.10.2023. 14:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici JKP Beogradske elektrane i Energotehnike Južna Bačka potpisali su danas u Ministarstvu rudarstva i energetike izvođački ugovor kojim se omogućava početak rehabilitacije i modernizacije sistema toplane Cerak u Beogradu. Ugovor vrednosti 16,09 mil EUR potpisan je u okviru pete faze projekta rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji koji se realizuje u saradnji Ministarstva rudarstva i energetike i Nemačke razvojne banke KfW.

- Rehabilitacijom i modernizacijom toplane Cerak značajno će se povećati sigurnost snabdevanja potrošača toplotnom energijom u Beogradu, unaprediti energetska efikasnost toplane, smanjiti potrošnja prirodnog gasa i emisije ugljen dioksida. Takođe, nakon završetka modernizacije stvorićemo uslove za proširenje kapaciteta i priključenje novih objekata na toplanu. Deo radova koji ne utiču na rad toplane u toku grejne sezone počeće odmah nakon potpisivanja ugovora dok se završetak svih radova planira u oktobru sledeće godine - rekla je Maja Vukadinović, pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene.

Ona je dodala da se u okviru projekta koji se realizuje sa Nemačkom razvojnom bankom KfW "Rehabilitacija sistema daljisnkog grejanja u Srbiji – faza 5" rekonstruišu toplane u Beogradu, Boru, Jagodini, Leskovcu, Negotinu, Nišu i Senti.

- U saradnji sa partnerima iz SR Nemačke, koji su prepoznali našu potrebu za značajne investicije u sektor daljinskog grejanja, obezbedili smo 32 mil EUR pod povoljnim uslovima za rehabilitaciju i modernizaciju sistema daljinskog grejanja u sedam gradova i opština u Srbiji. Time doprinosimo efikasnijem i stabilnijem grejanju dok će stanovništvo i životna sredina u tim mestima ostvariti korist od smanjenja emisije štetnih gasova - navela je Vukadinović.

Od 2001. godine do danas realizovane su četiri faze projekta rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji ukupne vrednosti 130 mil EUR čime je izvršena rehabilitacija i modernizacija sistema daljinskog grejanja u 22 toplane.

Toplana Cerak na Čukarici
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Energija

Za 10 godina ostajemo bez 1.000 megavata struje na ugalj – Hoćemo li imati dovoljno obnovljivih izvora da ih zamenimo?

Nove elektrane su nasušna potreba Srbije, jer se potrošnja struje u našoj zemlji povećava, no veliki problem predstavlja to što tih kapaciteta još nema, a oni koji su operativni zastareli su i samim tim na "izdisaju, smatra domaća stručna javnost. Da su nove elektrane neophodne nedavno je izjavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je konstatovao da će za njihovu izgradnju biti potrebno obezbediti više milijardi evra. – Sad

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.