NavMenu

Širokobriješki Mepas sprema potpuno preuzimanje vodećeg proizvođača keksa u Hrvatskoj

Izvor: biznisinfo.ba Sreda, 13.09.2023. 16:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bacho/shutterstock.com)Ilustracija
Širokobriješka kompanija Mepas predložila je da se na sljedećoj Glavnoj skupštini Koestlina donese odluka o istiskivanju manjinskih dioničara (takozvani squeeze out).

Osim manjinskih dioničara Mepas bi trebao otkupiti i dionice u vlasništvu same kompanije.

Glavna skupština sazvana je za 13. oktobar ove godine na kojoj manjinski dioničari neće moći osporiti takvu odluku, no najveći među njima najavljuje da će osporiti vrijednost otpremnine, javlja Lider.

Mepas ima 89,16% dioničkog udjela u bjelovarskom konditoru Koestlinu, dok manjinski dioničari imaju 4,34%. Preostali udio od 6,5% otpada na vlastite dionice Koestlina, a prema prijedlogu odluke o istiskivanju Mepas će otkupiti i te dionice (ukupno s dionicama manjinskih dioničara to je 10,84%).

Kako piše u prijedlogu odluke Glavnoj skupštini, za prenesene dionice Mepas će manjinskim dioničarima i Koestlinu isplatiti otpremninu u novcu u iznosu od 68,81 eura za jednu dionicu Društva koja je u cijelosti otplaćena i na kojoj ne postoje upisani tereti.

Za dionice koje pak nisu u cijelosti otplaćene i/ili na kojima postoje tereti, otpremnina koja će se platiti manjinskim dioničarima bit će umanjena za stvarni iznos tereta i/ili za iznos obveze otplate.

Inače, temeljni kapital kompanije Mepas iznosi 12,8 mil EUR, a na čelu su joj Krešimir Pajić (predsjednik) i Ivan Grbešić (član Uprave).

Lanjski prihod joj je povećan na 22,5 mil EUR (u 2021. iznosio je 19 mil EUR), dok je gubitak iznosio 773.300 eura.

Kompanija stara više od 100 godina

U tvornici Koestlin više od 100 godina proizvode se keksi, čajna peciva, vafli, trajna slana peciva (štapići i pereci) te ekstrudirani proizvodi tipa flips.

Proizvodnja se odvija na deset proizvodnih linija u pet proizvodnih procesa instaliranog kapaciteta 25.000 tona na godinu, ostvarivog radom u tri smjene.

Danas Koestlin zauzima prvo mjesto u izvozu keksa i srodnih proizvoda, vafla na području EX YU i ostalih zemalja, dok u Hrvatskoj zauzima prvo mjesto u prodaji keksa, a drugo u prodaji vafla.

Koestlin 60% ukupne proizvodnje plasira na strana tržišta, osobito u Bosnu i Hercegovinu, Poljsku, Sloveniju, SAD, Švedsku, Slovačku, Češku, Rusiju, Srbiju, Hong Kong, Izrael, Jordan, Australiju, UAE, Austriju, Italiju i Crnu Goru.

Gigant iz Širokog Brijega

S druge strane, iz kompanije Mepas stoji moćna hercegovačka porodica Grbešić. Kompanija je poznata i po najvećem tržnom centru u Mostaru i cijeloj Hercegovini.

Oni su vlasnici nekih od najvećih hrvatskih kompanija, poput Brodomerkura, Kandita i Saponije.

Nedavno su nastavili svoj poslovni pohod u Hrvatskoj, preuzimanjem jednog od najpoznatijih hotela u Makarskoj – Hotela Park.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Energija

OIE SRBIJA 2024: Otkriveno kako će izgledati druge aukcije u Srbiji, EPCG počinje da gradi prvu vetroelektranu u oktobru

Druge aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u Srbiji trebalo bi da budu raspisane u novembru, i to 300 MW za vetar i 100 MW za solar uvećanih za 25 MW preostalih iz prošlih aukcija. Cene će biti značajno niže nego na prethodnim aukcijama, ali dovoljne za privlačenje investitora, poručio je na konferenciji OIE SRBIJA 2024 Rade Mrdak, posebni savetnik ministarke u Ministarstvu rudarstva i energetike.On je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.