NavMenu

Pratite lanac snabdevanja u realnom vremenu - Australijanci koriste pametni uređaj za praćenje svake pošiljke koja napusti magacin

Izvor: eKapija Sreda, 16.08.2023. 13:09
Komentari
Podeli

(Foto: Petinov Sergey Mihilovich/shutterstock.com)
Proizvođač voća iz Kvinslenda, Pinata Farms, koristi inovativnu Escavox tehnologiju kako bi pratio temperaturu i lokaciju premijum jagoda i manga duž lanca snabdevanja. Kompanija ima pametne uređaje za praćenje u svakom paketu jagoda koji napušta fabriku.

Escavox uređaji, veličine otprilike mobilnog telefona, smeštaju se u karton ili kontejner prilikom utovara i ponovo ih preuzima Escavox radi ponovne upotrebe nakon što pošiljka stigne.

Tehnologija praćenja omogućava proizvođaču voća da ima stvarne podatke o svakom paketu, pružajući tačnu lokaciju i trenutnu temperaturu.

- Ovo su informacije koje nam ranije nisu bile dostupne. Sada imamo pametne uređaje za praćenje u svakoj pošiljci jagoda koja napušta magacin, kao i u svakom teretu manga koji napušta tri farme u Severnoj Teritoriji tokom sezone manga - rekao je Gevin Šur, direktor kompanije Pinata Farms.

Kako objašnjava, na ovaj način su dobili uvid u informacije o pošiljkama koje mogu deliti

s kupcima u bilo koje vreme. Sistem je transparentan - ako dođe do gubitka proizvoda, postoji neosporni zapis o tome šta se desilo i ko je odgovoran.

Uređaj šalje informacije o temperaturi: da li je proizvod previše topao, previše hladan ili izložen previše svetlu, vlažnosti ili pokretu, u zavisnosti od toga šta koja kategorija zahteva kako bi se zadržao optimalni kvalitet i svežina. Ako je temperatura kompromitovana iz bilo kojeg razloga (kao što je kvar kamiona ili kvar opreme), vozači mogu preduzeti mere da isprave situaciju.

- Funkcija GPS sistema obezbeđuje da znamo gde se tereti nalaze u svakom trenutku. Ako pošiljka kasni, možemo tačno reći našim kupcima gde se teret nalazi i kada se očekuje njegov dolazak. Ovo je ključno kada distributivni centri rade u vremenskim okvirima od 10 minuta. Ranije bismo kontaktirali prevoznika tereta, koji bi pronašao vozača i javio nam lokaciju, koju bismo potom preneli kupcu. Sada možemo u realnom vremenu videti gde se kamion nalazi i trenutno deliti informacije - nastavio je.

Osnivač i izvršni direktor Escavox-a, Luk Vud, rekao je da mogućnost da Pinata Farms vidi svoj lanac snabdevanja u realnom vremenu omogućava brzu korekciju "jednostavnih" problema poput odbijanja i grešaka u rukovanju.

- Dajemo dobavljačima informacije koje su im potrebne da poboljšaju svoje lance snabdevanja. Naši podaci im govore zašto nešto može krenuti naopako ili dobro, tako da mogu preduzeti najbolje mere. Vremenom, podaci postaju operativni model koji proizvođačima daje samopouzdanje da se usmere ka strateškim investicijama kao što su razvoj tehnologije hladnjača i ključnih partnerstava duž lanca snabdevanja - rekao je Vud.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2024.  |  Agro, Industrija

Priča o još jednoj od uspešnih kućno-zanatskih pivara, ali ova pravi pivo od - ludaje

Sudeći po podacima sa ovogodišnjih, 39. Dana ludaje u Kikindi, suša je ove godine uticala i na kilažu inače ginisovski teških i dugih ludaja – bundeva, pa je ovogodišnja najteža, od "svega" 472,5 kg, bila za skoro 400 kg lakša od prošlogodišnje rekorderke, teške čak 865,5 kg. Međutim, uprkos suši, ove godine u Danima ludaje u Kikindi nije bilo "suše" kada je reč o kreativnosti i domišljatosti proizvođača i zanatlija – od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.