NavMenu

"Lidl" napokon dolazi u Srbiju - Nemački diskontni lanac obezbedio lokaciju u Novom Sadu?

Izvor: Dnevnik Utorak, 17.05.2011. 09:32
Komentari
Podeli

Da li zbog monopola, nesređenog tržišta ili nečeg trećeg, svetski diskontni trgovinski lanci, u čijim hipermarketima su, naravno, cene najpovoljnije, godinama su zaobilazili Srbiju, a izgleda da će i tome uskoro doći kraj. Nemački internacionalni diskontni lanac "Lidl" obezbedio je lokaciju za objekat u Novom Sadu, saznaje "Dnevnik".

Ovu informaciju nisu mogli da potvrde u nadležnim gradskim institucijama, ali je "Dnevniku" rečeno da su predstvnici nemačke kompanije tim poslom dolazili kod njih. Nezvanično "Dnevnik" saznaje da je "Lidl" bezecovao lokaciju na Futoškom putu, te da to nije jedini objekat koji planira da otvori u Novom Sadu.

Podsetimo, "Lidl" je registrovao poslovanje u Srbiji 22. decembra 2010. godine. Osnivač firme je "Lidl Srbija supermarketi", a osnivački kapital je 20.000 EUR. Krajem prošle godine iz centrale "Lidla" u Nemačkoj potvrđeno je da kompanija ispituje uslove i šanse u mnogim zemljama, između ostalih i u Srbiji, ali da će odluku o dolasku na srpsko tržište doneti kad završi analize.

"Lidl", inače, posluje u regionu: u Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj... Već nekoliko godina prisutan je u Hrvatskoj i, sve su prilike, biće prvi diskonter koji dolazi u Srbiju. U našoj zemlji još uvek ne posluje nijedan diskontni lanac, a te su prodavnice prilično jeftinije od konkurencije. Naime, to nisu luksuzni objekti, ulaganja u njih nisu velika, roba nije uredno složena na rafove, već je na paletama, u kutijama... Najčešće su površine od 1.000 do 2.000 kvadratnih metara, što znači da su u rangu supermarketa.

Takozvani hard-diskonti, pa i "Lidl", uspevaju da ponude robu po cenama nižim od konkurencije tako što u ponudi uglavnom imaju proizvode trgovačkih marki ili nabavljaju manje vrsta istog artikla, ali u ogromnim količinama. U ponudi, na primer, imaju samo dve-tri vrste kafe ali, pošto ih nabavljaju u velikim količinama, dobijaju i povoljnije uslove, odnosno niže su cene.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2024.  |  Agro, Industrija

Priča o još jednoj od uspešnih kućno-zanatskih pivara, ali ova pravi pivo od - ludaje

Sudeći po podacima sa ovogodišnjih, 39. Dana ludaje u Kikindi, suša je ove godine uticala i na kilažu inače ginisovski teških i dugih ludaja – bundeva, pa je ovogodišnja najteža, od "svega" 472,5 kg, bila za skoro 400 kg lakša od prošlogodišnje rekorderke, teške čak 865,5 kg. Međutim, uprkos suši, ove godine u Danima ludaje u Kikindi nije bilo "suše" kada je reč o kreativnosti i domišljatosti proizvođača i zanatlija – od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.