NavMenu

Kotor i Bar očekuju blizu 500 brodova i oko pola miliona turista sa kruzera

Izvor: Pobjeda Ponedeljak, 17.07.2023. 16:34
Komentari
Podeli
Kotor (Foto: Unsplash/Datingscout)Kotor
Ove godine kruzing kompanije potpuno su se oporavile i konačno sve plove punim kapacitetima, tako da će do kraja ove godine u Kotor i Bar uploviti blizu 500 brodova, sa više od pola miliona putnika.

U Luku Kotor su već do kraja juna uplovila 163 broda sa 177.000 putnika što je 10% više nego u istom periodu prošle godine, dok u kompaniji Port of Adria u Baru očekuju 20 kruzera s rekordnih 42.000 putnika do kraja godine.

Kruzing industrija je jedan od najteže pogođenih sektora turizma pandemijom kovid-19 u svijetu i skoro dvije godine brodovi na kružnim putovanjima su bili van operativne funkcije.

Kruzing turizam u Crnoj Gori započet je u Baru 2016. godine nakon što je Global Ports Holding (GPH) preuzeo kompaniju Port of Adria. GPH/Port of Adria je investirao u sigurnost, bezbjednost i promovisanje Bara kao nove kruzing destinacije u kruzing industriji pozivajući donosioce odluka da posjete Bar a tokom samih njihovih posjeta predstavili su i luku i grad Bar.


Strategija održivog razvoja

Direktor Cruise Lines International Association (CLIA) Nikos Mertzanidis uputio je pismo namjere Opštini Kotor i Luci Kotor o održavanju zajedničkog sastanka na kojem bi dogovorili uključenje Kotora kao partnera u izradi strategije održivog turizma, koja bi na najbolji način povezala brodare, lokalnu upravu i stanovništvo u zajedničkom interesu ostvarivanja održivosti. Ovakva inicijativa je već realizovana sa nekoliko gradova sa Uneskove liste kulturne baštine, kao što su Dubrovnik, Heraklion, Krf.

Predsjednica Odbora direktora Luke Kotor Ljiljana Popović Moškov kazala je za Pobjedu da će se sastanak sa direktorom CLIA održati u avgustu.

- Iz dostavljenog pisma namjere možete i sami zaključiti da nema govora o bilo kakvom nezadovoljstvu vezanom za rad Luke Kotor, kako je to objavljeno u pojednim medijima, već naprotiv spominje odličnu saradnju s Lukom Kotor, tako da pisanje novinara za jedan dnevni list, koji bez argumentacije izvodi svoje zaključke vezane za nekakva "nezadovoljstva" CLIA-e, nijesu ništa drugo do pokušaji nanošenja poslovne štete Luci Kotor - kazala je Pobjedi Popović Moškov.

Prema njenim riječima, Luka Kotor u okvirima mogućeg na najbolji način zadovoljava potrebe brodara i putnika, a o tome najbolje govori analiza kvaliteta u pružanju lučkih usluga, koja je urađena na osnovu ocjena koju daju zapovjednici brodova prilikom dolaska u Luku Kotor.

- Od maksimalne ocjene pet, ocjena za pilotažu se kreće od pet u 2021. godini, preko 4,98 u 2022. godini do pet u prvih šest mjeseci ove godine. Ocjena za vez broda kreće se od 4,88 u 2021. godini, zatim 4,95 u 2022. i 4,98 u prvih šest mjeseci ove godine. Ocjena za bezbjednost i sigurnost kreće se od 4,82 u 2021. godini, zatim 4,88 u 2022. do 4,97 u periodu do 30. juna 2023. godine. Ove brojke najbolje govore o kvalitetu usluge u našoj luci - kaže Popović Moškov.

U Luku Kotor su za šest mjeseci ove godine uplovila 163 broda sa 177.000 putnika što je 10% više nego u istom periodu prošle godine.

Popović Moškov naglašava da organi upravljanja Luke Kotor permanentno rade na podizanju kvaliteta usluge, a u prilog tome govori činjenica - izgradnja male marine u gradskom parku, čime se svim izletnicima nudi mogućnost da na jednom sigurnom i uređenom mjestu mogu priuštiti razne izlete brodicama i gliserima.

- Zatim kompletno uređenje gradske marine čiji je kapacitet povećan gotovo tri puta u odnosu na dosadašnji i s neuporedivo većim brojem priključaka za struju i vodu u odnosu na dosadašnji broj. Ulazak i izlazak korisnika marine biće omogućen uz korišćenje kartica koja će im u narednom periodu koristiti i za korišćenje toaleta i tuševa. Kompletna marina biće pod video-nadzorom u cilju veće zaštite plovila, a takođe se radi i na obezbjeđenju besplatnog vajfaja, koji korisnici marine do sada nijesu imali. Po prvi put opremili smo i komunalne vezove za naše građane s ciljem da i u tom segmentu u narednom periodu radimo na većem stepenu usluge - kaže Popović Moškov.

Kada su u pitanju tender čamci, koje Luka Kotor angažuje za pružanje usluge brodarima pri prevozu putnika, kazala je da su angažovani svi raspoloživi postojeći kapaciteti koji u našem području postoje i koji žele da budu angažovani po cijeni koje određuje Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Kotor (Foto: Pixabay.com/RichardMc)Kotor

Najteže poslovanje bilo 2020. i 2021.

- Radi povećanja raspoloživosti kapaciteta, u ovoj godini Luka Kotor će pristupiti nabavci sopstvenih plovila, koja je ujedno jedna od obaveza preuzetih iz Investicionog plana koji je sastavni dio koncesionog ugovora - kazala je

Popović Moškov, podsjećajući da je to preduzeće 2020. i 2021. godine imalo najteže poslovanje, a da je 2022. godina iskorišćena za samostalno saniranje štete koju je preduzeće pretrpjelo usljed kovid pandemije i da u takvim uslovima nije bilo prostora za investiranje.

- Luka Kotor u tim godinama nije zatražila nikakvu pomoć ni od države, ni od akcionara, već je samostalno uspjela da sačuva i radna mjesta i kapital iako su mnogi očekivali propast i stečaj ove firme - ističe Popović Moškov.

Na pitanja Pobjede u vezi sa remorkerom, plovilima za prihvat otpada i drugo, Popović Moškov kaže da Luka Kotor nije u nikakvoj zakonskoj obavezi da ima remorker, jer po zakonima upotreba remorkera nije obavezujuća.

- Međutim ukoliko brodar iskaže potrebu za istim mi odgovaramo na zahtjev angažovanjem remorkera koje Crna Gora ima (Vojska ili Luka Bar). U dosadašnjem našem poslovanju, takvih zahtjeva je bilo svega nekoliko i brodar je svaki put odustao zbog visoke cijene angažovanja remorkera. Takođe ni u Investicionom planu, koji je bio osnov za dobijanje koncesije za upotrebu obale, nabavka remorkera nije predstavljala obavezujuću normu. Po pitanju odvoženja čvrstog otpada Luka Kotor tu uslugu, preko Komunalnog preduzeća, pruža samo za brodove koji su vezani uz obalu. Brodari, inače, znaju za svaku luku u koju dolaze koju vrstu usluge mogu dobiti pa samim tim tako i planiraju pražnjenje svog otpada. Oni znaju da odvoženje otpada, kada su na sidru, u našoj luci ne mogu dobiti, kao što ga ne mogu dobiti ni u mnogim drugim lukama i to nije ništa neobičajeno. Kotor i njegov zaliv nalaze se na Uneskovoj listi zaštićene kulturne baštine i prema njemu se tako moramo i ophoditi. U Baltičkim zemljama je čak zabranjeno ikakvo iskrcavanje otpada (i čvrstog i tečnog) radi očuvanja i zaštite prirodne okoline, i to se nigdje ne predstavlja kao problem. Čak, naprotiv, to je briga zajednice za svoju prirodu i zdravlje ljudi - objašnjava Popović Moškov.

Što se tiče toaleta, kaže da je objekat u graničnom prelazu, nažalost, tako projektovan da nigdje nijesu predviđeni odvojeni toaleti koji bi služili samo za potrebe putnika ili posade.

- Složićete se da nije niti higijenski niti primjereno da toalet koji koriste zaposleni u terminalu (carinici, granična policija i drugi) date na korišćenje i putnicima i posadi, koji pri tome vrlo mali dio vremena provode u graničnom prelazu (ili su na brodu, u gradu, na nekom izletu). Uprkos tome, poslovodstvo traži neko rješenje, koje će najverovatnije biti u vidu neke manje rekonstrukcije dijela prostora u zgradi terminala - kaže Popović-Moškov.

Kruzer Explorer Of The Seas kompanije Royal Caribbean nedavno u Luci Bar (Foto: Media Biro)Kruzer Explorer Of The Seas kompanije Royal Caribbean nedavno u Luci Bar
Pokušaj diskreditacije Luke Kotor

Zamoljena da prokomentariše kritike na račun Luke Kotor, a tiču se, navodno, nekvalitetne usluge koju ovaj privredni subjekt pruža, Popović Moškov kaže da je svakom dobronamjernom jasno, kao što je i njima u Luci Kotor jasno, što je zapravo krajnji cilj ovih neosnovanih napada.

- Krajnji cilj je pokušaj diskreditacije Luke Kotor ne bi li se izvršio pritisak na donosioce odluka da Luci Kotor oduzmu dva važna posla - pilotažu i prevoz putnika i da se isti daju u privatne ruke. Zašto? Jer prihodi su veliki pa se mogu i dijeliti raznorazni procenti za angažovanje, što od Luke Kotor nije moguće dobiti jer je Luka Kotor jedan uređen privredni subjekat koji posluje regularno i koji je kontrolisan s raznih nivoa. O tome svjedoči i Izvještaj Državne revizorske institucije (javno publikovan), koji je sa njihove strane ocijenjen kao najbolji izvještaj u Crnoj Gori i koji ne sadrži niti jednu mjeru (što je po njihovim riječima presedan kad su u pitanju preduzeća u Crnoj Gori) i što je jedini valjani dokaz o zakonitosti rada privrednog subjekta. Međutim i tu činjenicu neki novinari žele izokrenuti i što narod kaže "silom na sramotu" prikazati nešto čega nema - kazala je Popović Moškov.

Ona je demantovala medijske navode da je Royal Caribbean otkazao dolazak svojih brodova u Kotor.

- Luka Kotor nije dobila nikakav dopis od brodara vezan za otkazivanje. Preusmjeravanje broda 26. juna u Luku Bar je sasvim uobičajena stvar koja se dešava u svim lukama kada brodar, vođen sopstvenim interesima i vremenom kada treba stići u drugu luku radi iskrcaja 150 članova posade, donese odluku koja mu smanjuje rizik kašnjenja - zaključila je ona.

Luka Bar (Foto: Shutterstock/biggunsband)Luka Bar

Za kompaniju Port of Adria ova godina će biti rekordna

Kako su kazali iz kompanije Port of Adria od 2022. godine kruzing turizam je ponovo oživio u Baru a ove godine očekuju 20 kruzera s blizu 42.000 putnika, što će ujedno biti rekordna godina do sada. Najavljeni su brodovi iz kompanija MSC, Marella Cruises, Tui Cruises, Royal Caribbean Group.

Najuspješnije ranije godine za kruzing biznis su bile 2018. i 2019. sa po 22.000 putnika i 16 kruz brodova godišnje.

- Global Ports Holding (GPH), najveći svjetski operator kruz luka, upravlja sa ukupno 27 kruz luka u 14 zemalja svijeta, uključujući i Port of Adria u Crnoj Gori. GPH kao član CLIA aktivno učestvuje u promociji Bara kao značajne kruzing destinacije - kazali su iz Port of Adria.

Top menadžment GPH-a je, kako su dodali, u stalnoj komunikaciji s donosiocima odluka u industriji, predstavnicima i drugim značajnim akterima kako bi predstavili privlačnost Bara kao strateške lokacije za kruzing putovanja.

- Kroz različite marketinške inicijative, uključujući i promociju na događajima kao što su Seatrade Global, članke, brošure i direktnu komunikaciju s onima koji planiraju i organizuju kruzing putovanja, ističemo jedinstvenu ponudu i mogućnosti ekskurzija za Bar i Crnu Goru. Dajemo prioritet održivom upravljanju destinacijom i blisko sarađujemo s lokalnom upravom i ostalim akterima kako bi se osigurao odgovoran rast kruzing turizma - poručuju iz ove kompanije.

Port of Adria (Bar Cruise Port) posjeduje odgovarajući prostor za kruzing, obezbjeđuje nesmetano i efikasno opsluživanje kruzera, putnika i vezane aktivnosti i na taj način dodatno pospješuje potencijal Bara kao glavne kruzing destinacije.

- Sa svojim jakim vezama unutar industrije, GPH je posvećen promovisanju Bara i obezbjeđivanju izvanrednog doživljaja i za putnike sa kruzera i za lokalnu zajednicu - kažu iz kompanije i dodaju da primjenjuju međunarodne standarde i nemaju nikakvih problema u pružanju usluga kruzerima.

- Imamo sve uslove za bezbjedan prijem brodova i putnika uz poštovanje ISPS procedure - poručili su, na kraju, iz kompanije Port of Adria.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Industrija

Slađana Pantović, PS Fashion, o nastanku popularnog brenda - Bakin gen, čuveni "petsto kec" i snovi koji se ostvaruju (FOTO)

Priča o izboru karijere deteta nikada nije laka tema za roditelje, pogotovo kada trendovi i razvoj industrije kasnije i diktiraju njihovu platežnu moć, ali da dete već od najranije dobi može da pokaže za šta je sazdano i da mu samo treba omogućiti da razmahne krila i poleti primer je Slađane Pantović (54) iz Čačka. Verujemo da postoji mnogo onih koji ne znaju iza kog brenda se zapravo krije ovo ime, ali ako kažemo PS i dodamo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.