NavMenu

Sa Kinezima paraf na gradnju tunela koji će povezati Savsku i Dunavsku padinu

Izvor: eKapija Nedelja, 02.07.2023. 14:21
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Beograd)
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, ministar finansija Siniša Mali, v.d. direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Milan Vranić i predstavnik kompanije Power China International Group Limited Jang Bo potpisaće u ponedeljak 3. jula Memorandum o razumevanju za projekat za gradnju tunelske veze od Karađorđeve ulice do Dunavske padine sa pristupnim saobraćajnicama, parkovskim površinama i infrastrukturom, najavio je Sekretarijat za informisanje grada Beograda.

Ovim je pokrenuta realizacija projekta koji je u planu već gotovo sedam decenija, a koji će povezati Dunavsku i Savsku padinu.

Podsetimo, gradonačelnik Šapić izrazio je krajem juna očekivanje da će za tunel do kraja godine biti potpisan ugovor sa Vladom Srbije za tunel, kao i za saobraćajnicu Novi Beograd – Novi savski most.

Kako je ranije za eKapiju izjavio gradski urbanista Marko Stojčić, vrednost gradnje tunela bila bi između 90 i 100 mil EUR.

Prema njegovima rečima, planskim dokumentom predviđene su dve tunelske cevi ukupne dužine od oko 2km, sa portalima u Ulici Gavrila Principa, u zoni Ekonomskog fakulteta, odnosno Bulevaru Despota Stefana u pravcu Pačevačkog mosta, u zoni Policijske uprave za grad Beograd.

Stojčić je tada istakao da bi se izgradnjom tunela centralno gradsko jezgro rasteretilo od saobraćajnih tokova za 14%, prosečna brzina putovanja povećala za 10%, dok bi se ukupno vreme putovanja smanjilo za 10%.

Istraživanje Saobraćajnog fakulteta, dodao je, pokazuje i da će se realizacijom ovog projekta emisija ugljen monoksida u centralnom gradskom jezgru smanjiti za 9%.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Energija

Za 10 godina ostajemo bez 1.000 megavata struje na ugalj – Hoćemo li imati dovoljno obnovljivih izvora da ih zamenimo?

Nove elektrane su nasušna potreba Srbije, jer se potrošnja struje u našoj zemlji povećava, no veliki problem predstavlja to što tih kapaciteta još nema, a oni koji su operativni zastareli su i samim tim na "izdisaju, smatra domaća stručna javnost. Da su nove elektrane neophodne nedavno je izjavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je konstatovao da će za njihovu izgradnju biti potrebno obezbediti više milijardi evra. – Sad

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.