NavMenu

Vinarija manastira Bukovo predstavila novu sortnu liniju vina

Izvor: Vino.rs Sreda, 28.06.2023. 11:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Vinotecarium)Ilustracija
Tri Filigran Reserve, potpuno nova sortna linija vina iz Vinarije manastira Bukovo donosi vrhunski kvalitet i doživljaj, ali i jedan veoma mudar potez. Umesto da požure s izlaskom na tržište Filigran vina Cabernet Sauvignon Reserve, Game Reserve i Merlot Reserve, crvenih vinskih dragulja iz berbe 2019, u manastiru su odlučili da sačekaju.

Istina, u jednom trenutku početkom 2022. godine pojavio se Filigran Merlot 2019 i namah izazvao oduševljenje svih koji su ga probali. Ali, ubrzo je usledila odluka da se sva vina iz berbe 2019 zadrže u podrumu, uključujući i merlo koji su povukli iz prodaje.

- Berba 2019 bila je specifična, videlo se to već u vinogradu. Nismo radili ništa posebno drugačije u odnosu na ranije, tačnije od 2017. godine od kako radimo organski vinograde. Berba je bila nešto kasnija, uz dosta sunca. I dala je dobra vina kod svih u Negotinskoj krajini – priča otac Platon koji u manastoru radi kao podrumar.

Vina su rađeno na identičan način kao i ona iz dve prethodne berbe. Zdravo, potpuno zrelo grožđe sa pomalo suvarka izmuljano je. Korišćen je vinobran, vršeno potapanje kljuka 40 dana, vina su zatim odležavala u mešavini novih i starih buradi od srpskog hrasta zapremine 225 i 500 litara.

Po završetku proizvodnje podrumar i tehnolog su zaključili da vina imaju ogroman potencijal, ali potvrda je stigla nešto kasnije.

- Tek kad smo uradili analize, kad smo videli koliki su ekstrakt i alkohol, razumeli smo da imamo nešto potpuno drugačije. Dobio sam pomalo i kritiku od naših staresina zbog visokog alkohola koji je dohvatio i 16,5% čak 17%, ali ponavljam, ništa posebno nisam radio a odskočilo je tako. Odlučili smo da takvo vino treba dodatno da odleži u podrumu kako bi bilo posebno pa rešili da ga povučemo i kasnije plasiramo kao rezervu – završava Platon.

U međuvremenu prošlo je mnogo ozbiljnih vinskih poznavalaca kroz manastir i iopšti je konsenzus da se radi o nesvakidašnje kompleksnim vinima koja se izvanredno nose sa svim tim alkoholom, znatne punoće i velike voćnosti.

Kolekcija Reserve, nekih tri do pet hiljada boca po etiketi, biće dostupna na tržištu od jeseni, kada je planirana i njihova promocija.

Mapa : Manastir Bukovo Negotin
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.10.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Ivan Banković, predsednik Sindikata Centar GSP Beograd - Javni prevoz u prestonici zreo za temeljne promene, jedan od modela i osnivanje kompanije koja bi obuhvatila i javni i privatni kapital

Javni prevoz u Beogradu je 14. oktobra obeležio 132 godine od uspostavljanja i puštanja u rad prve linije. Ali u kakvom stanju je ovu godišnjicu dočekao? Period između 131. i 132. godine obeležilo je ustupanje brojnih linija javnog prevoza privatnim prevoznicima u okviru upitnih javno-privatnih partnerstava, tenderi za kupovinu tramvaja i autobusa za koje su dobavljači bili poznati unapred, loš kvalitet usluge na mnogim linijama, a

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.