NavMenu

Crna Gora dobija rizort Bigova Bay, vrednost 400 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 09.05.2023. 16:11
Komentari
Podeli
(Foto: Facebook/Dritan Abazović)
Crna Gora dobija luksuzni turistički kompleks Bigova Bay čija je ukupna vrijednost oko 400 mil EUR. Naredna godina će, kada je riječ o ovom projektu, biti posvećena razvoju cjelokupne infrastrukture, a istovremeno se vode pregovori sa najprestižnijim operaterima za hotele i restorane koji će biti dio projekta.

To je saopšteno nakon sastanka predstavnika Vlade sa investitorima. Sastanku su, osim premijera Dritana Abazovića, prisustvovali i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, savjetnica premijera za investicije Marija Krgović, kao i Walid Al Najjab, predstavnik vlasnika projekta, Bojana Ječmenica, project menager BBI Development i Branka Lazarević, izvršna direktorica kompanije Bigova Bay.

Abazović je istakao zadovoljstvo zbog činjenice da će Crna Gora i Kotor dobiti rizort kakav je Bigova Bay, navodeći da će on umnogome upotpuniti ponudu u dosad turistički slabo otkrivenom, a izuzetno lijepom kraju našeg primorja.

(Foto: Facebook/Dritan Abazović)
Premijer je izrazio podršku Vlade Crne Gore i spremnost institucija da zajednički rade na nastavku ovog projekta.

- Predstavnik investitora Al Najjab upoznao je premijera sa investicijom vrijednom 400 mil EUR, ističući da se radi o projektu na koji će Crna Gora biti izuzetno ponosna i koji se u potpunosti uklapa u okruženje, ispunjava kriterijume zaštite životne sredine i ne narušava okruženje i kulturno nasleđe - navodi se u saopštenju.

Investitor je najavio i da će naredna godina biti posvećena razvoju infrastrukture koja je osnov razvoja cjelokupnog projekta, ali i da se paralelno vode razgovori sa najprestižnijim operaterima za hotele i restorane koji će biti dio projekta.

Sastanak u Vladi (Foto: Vlada Crne Gore/R. Koprivica)Sastanak u Vladi
Podsjetimo, Opština Kotor, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora i kompanija Bigova Bay potpisali su u decembru 2019. godine sporazum kojim se stvaraju preduslovi za realizaciju vrijedne investicije na području Bigova-Trašte.

Kako je tada najavljeno, planirana je izgradnja rizorta koji će uključivati hotele, vile i komercijalne sadržaje.

Po planskim dokumentima predviđena je izgradnja dva hotela, od kojih je jedan 478 ležajeva, a drugi je manji, uz određeni broj vila.

U avgustu 2020. potpisan je prvi izvođački ugovor između kompanija BBI Development i Briv Construction za komunalno opremanje zemljišta i izgradnju komunalne infrstrukture za potrebe projekta Bigova Bay. Prva faza radova završena je sredinom 2021.

(Foto: Facebook/Dritan Abazović)
Vlada je prošle godine dala saglasnost da se upiše hipoteka na katastarskoj parceli broj 1483/1, l.n. 547, KO Lješevići, procijenjene vrijednosti 7,47 mil EUR u korist kompanije Bigova bay. Tada je pojašnjeno da se na ovaj način ispunjava davno preuzeta obaveza, čime se stiču uslovi za izgradnju luksuznog turističkog kompleksa, hotela sa pet zvjezdica i pratećih sadržaja.

U novembru je potpisan ugovor za izgradnju primarne infrastrukture za ovaj projekat, koji podrazumijeva izgradnju vodovoda, struje i optike za Donji Grbalj. Vrijednost projekta je 6,2 mil EUR, a rok za završetak radova je 13 mjeseci.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, tim činom počela je u punom kapacitetu izgradnja najveće turističke investicije u Crnoj Gori, projekta Bigova Bay.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.