NavMenu

Ulaganje u prioritetne projekte na primorju premašilo 2,2 mlrd EUR - Samo u Tivtu realizuju se investicije vredne oko 1,3 mlrd EUR

Izvor: eKapija Sreda, 03.05.2023. 16:11
Komentari
Podeli
Luštica Bay (Foto: Shutterstock/immodium)Luštica Bay
U prioritetne projekte iz oblasti turizma koji se realizuju na primorju od početka realizacije uloženo je više od 2,2 mlrd EUR. Od toga se najviše investiralo na teritoriji opštine Tivat - 1,3 mlrd EUR. U projekte u Herceg Novom uloženo je 865,4 mil EUR, u Ulcinju 26 miliona, dok se u Budvi realizuju projekti čije je vrijednost 11,7 mil EUR.

To se može vidjeti u informaciji o realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma koju je Vlada usvojila na poslednjoj sjednici.

Pored projekata na primorju, u toku je i realizacija investcija na sjeveru.

- Kada je riječ o turističkoj valorizaciji lokaliteta na prostoru Bjelasice i Komova u dosadašnjem periodu stupio je na snagu uUgovor o zakupu lokacije planinskog centra Kolašin 1600 gdje je planirana izgradnja hotelsko turističkog kompleksa ukupne vrijednosti 77 mil EUR. U izvještajnom periodu nastavljeni su radovi na objektu Hotel K16 i na apartmanskom objektu Q - navodi se u informaciji.

Takođe, navedeno je i da je za lokaciju vojnoturističkog kompleksa Mediteran na Žabljaku prekinut postupak o provjeri podnijete prijave građenja, a u skladu sa mišljenjem UNESCO-a. U međuvremenu je investitor predao tužbu za naknadu štete.

U prioritetne projekte iz oblasti turizma uvršteni su valorizacija lokaliteta na prostorima Bjelasice i Durmitora; izgradnja turističkog kompleksa, marine i prateće infrastrukture Porto Montenegro u Tivtu, izgradnja turističkog kompleksa Portonovi u Kumboru, te turistički kompleks Luštica Bay, takođe u Tivtu.

Na listi su i izgradnja turističkog kompleksa Plavi horizonti u Tivtu, rekonstrukcija tvrđave Mamula na ostrvu Lastavica u Herceg Novom, izgradnja Hotela Kraljičina plaža na Svetom Stefanu, te turistička valorizacija dijela imovine HTP Ulcinjska Rivijera - hoteli Bellevue i Olympic i izgradnja turističkog kompleksa Montrose (Ritz Carlton Montenegro).

U pripremi informacije korišteni su podaci sa kojima raspolažu Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Agencija za investicije Crne Gore, u dijelu praćenja ugovornih obaveza na predmetnim projektima, kao i iz izvještaja angažovanih nezavisnih kontrolora za praćenje realizacije investicionih aktivnosti.

- Takođe, od projektnih kompanija tražene su konkretne informacije o realizovanim aktivnostima na projektu, sa finansijskim podacima. Podatke su dostavile kompanije Azmont Investments, Adriatic Marinas, Luštica Development, QD Hotel and Property Investment Montenegro, OHM Mamula Montenegro i Karisma Montenegro.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Energija

OIE SRBIJA 2024: Otkriveno kako će izgledati druge aukcije u Srbiji, EPCG počinje da gradi prvu vetroelektranu u oktobru

Druge aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u Srbiji trebalo bi da budu raspisane u novembru, i to 300 MW za vetar i 100 MW za solar uvećanih za 25 MW preostalih iz prošlih aukcija. Cene će biti značajno niže nego na prethodnim aukcijama, ali dovoljne za privlačenje investitora, poručio je na konferenciji OIE SRBIJA 2024 Rade Mrdak, posebni savetnik ministarke u Ministarstvu rudarstva i energetike.On je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.