NavMenu

Svaki drugi lekar u Srbiji stariji je od 55 godina - Ko će nas lečiti?

Izvor: RTS Sreda, 26.04.2023. 13:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Ilustracija
Prema podacima Lekarske komore Srbije, svaki drugi lekar u Srbiji, stariji je od 55 godina. Najveći broj starih specijalista je u jugoistočnoj Srbiji, čak 63%.

Kada bi se zdravstvu postavila kadrovska anamneza, dobila bi se, ne baš optimistična dijagnoza. Veliki broj lekara specijalista bliži se penziji, mlađi specijalisti odlaze u inostranstvo. U Opštoj bolnici Pirot, kažu broj lekara je po kadrovskom planu Ministarstva zdravlja. Ali...

- Problem je na ginekologiji, gde imamo trenutno četiri izvršioca, imamo tri lekara na specijalizaciji i jednog lekara sekundarca, koji će ove godine da upiše specijalizaciju. Mi ispunjavamo normativ, ali nam treba vremenski period da ljudi polože specijalističke ispite i da se vrate u bolnicu Pirot. Imamo problem u službi fizikalne medicine, gde trenutno imamo jednog izvršioca, a na specijalizaciji su dva lekara - navodi dr Goran Petrović, direktor OB Pirot.

Univerzitetski Klinički centar u Kragujevcu, zbrinjava više od dva miliona građana centralne i zapadne Srbije. U 17 klinika godišnje se obavi više od 450.000 specijalističkih pregleda.

Dr Slobodan Milisavljević, direktor UKC Kragujevac ističe:

- U narednih pet godina u penziju odlazi 91 lekar, preko sto medicinskih tehničara i negde oko 80 nemedicinskih radnika.

U Opštoj bolnici u Jagodini, trenutno je veliki broj lekara na specijalizaciji. Oni bi trebalo da u naredne dve godine, zamene kolege, koji odlaze u penziju.

- Mi imamo na specijalizaciji dvojicu lekara za urologiju. Oni su trenutno na drugoj godini i vrlo uspešno obavljaju svoj staž. Naši pacijenti koriste sada usluge ćuprijske bolnice, u ovoj oblasti, što nije neki problem, s obzirom na blizinu - smatra Miloš Lukić, direktor OB Jagodina.

Trenutno ohrabruje činjenica, da u svakoj bolnici u Srbiji ima veliki broj specijalizanata. Put do dobrog kliničara traži mukotrpan rad. Oni koji se odluče za to, očekuju siguran posao i dobro plaćen posao, a pacijenti da ima ko da ih leči.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice: 20 kilometara iznenađenja na naizgled običnom mestu (FOTO, VIDEO)

Nekada skriveni biser jugozapadne Rumunije, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa našom zemljom, postao je prava turistička atrakcija. Zbog toga ćete često na stazama sresti grupe entuzijasta i planinara iz Srbije, a naš jezik čuti više nego rumunski. Reč je o prirodnom rezervatu Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice, koji je smešten u Banatskim planinama, na obroncima Karpata. Do njega se stiže vožnjom preko Bele Crkve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.