NavMenu

Trimo Urban Crash: Višenamenska tribina za Fužine dobija zeleno svetlo

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.03.2011. 12:34
Komentari
Podeli

Pobednici međunarodnog takmičenja za studente arhitekture i dizajna "Trimo Urban Crash" su poljski studenti Vojčeh Novak i Martinika Bjelavska s Arhitektonskog fakulteta u Glivicama. Na osnovu javnog glasanja posetilaca sajta www.trimo-urbancrash.com i odluke stručnog žirija, za realizaciju je izabrano njihovo idejno rešenje. Drugo mesto pripalo je slovenačkim studentima, a treće studentu sa Novog Zelanda. Svečano proglašenje pobednika i otvaranje objekta odigraće se u Fužinama, u glavnom gradu Slovenije, ovog leta u junu.

Pobednička "Tribina života" je višenamenski sportski i kulturni arhitektonski projekat, koji nudi i mesto za susrete i učestvovanje i gledanje na festivalskih događaja. Drugo mesto pripalo je Mateju Ramšaku i Aleksiju Vičiču sa ljubljanskog Fakulteta za arhitekturu, koji su zamislili most koji povezuje reku sa školskim igralištem i simbolizuje istovremeno zajednički život različitih generacija u Fužinama. Treće mesto osvojio je Novozelanđanin Gabrijel Ksie, student Arhitektonskog fakulteta u Oklendu, s predlogom građevine namenjene društvenom životu, predstavama i dečjoj igri.

Izabrano je i najbolje konceptualno rešenje, koje ove godine stiže iz Bosne i Hercegovine. Nedim Mutevelić, student arhitekture u Sarajevu, i Amar Zahiragić, student Fakulteta za umetnost u Sarajevu, ubedili su stručni žiri u svoju semantičku igru manjih instalacija u obliku slova po celom naselju.

Miloš Florijančič, kustos takmičenja, arhitekta i vanredni profesor na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani, Slovenija, objasnio je da je žiri među prispelim idejama tražio najpre originalnost i povezanost s prostorom.

- Upravo otvorenost ideje i njena snaga da poveže naše različite aktivnosti i socijalne motive, bila je pobednički potez odabranog projekta - dodao je on.

Goran Vojnović, član žirija i dugogodišnji stanovnik Fužina smatra:

- Iako je duh Fužina vrlo teško uhvatiti, bilo je mnogo veoma dobrih projekata. Izabrano rešenje nudi mnoštvo mogućnosti, i nadam se da će njegovi budući korisnici da nađu mnogo novih, spektakularnih namena.

Patricija Di Monte, članica žirija i arhitekta bila je posebno oduševljena najboljim konceptualnim rešenjem:

- To je mala ukrštenica, koja tokom šetnje po različitim delovima naselja omogućava da sastavljate delove u emocionalnu geografiju. Ona može da se tumači s novim pogledom na svet, aktuelnim i trenutnim – pogledom iz vazduha, koji su nam omogućile Gugl mape.

Svih trideset rešenja u užem izboru za realizaciju i pet posebno odabranih konceptualnih rešenja mogu da se vide na internet-sajtu www.trimo-urbancrash.com. Pobedničko rešenje biće izvedeno u Fužinama, najvećem stambenom naselju slovenačke prestonice, a autor pobedničkog rešenja prisustvovaće letnjoj školi na međunarodno priznatoj Londonskoj školi arhitekture. Svi autori projekata u užem izboru biće pozvani i da na leto prisustvuju Trimovoj arhitektonskoj radionici u Sloveniji. Među njima, naći će se i troje autora iz Srbije – dvoje sa beogradskog Arhitektonskog fakulteta, i jedan srpski student na ljubljanskom Fakultetu za arhitekturu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Energija

OIE SRBIJA 2024: Otkriveno kako će izgledati druge aukcije u Srbiji, EPCG počinje da gradi prvu vetroelektranu u oktobru

Druge aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u Srbiji trebalo bi da budu raspisane u novembru, i to 300 MW za vetar i 100 MW za solar uvećanih za 25 MW preostalih iz prošlih aukcija. Cene će biti značajno niže nego na prethodnim aukcijama, ali dovoljne za privlačenje investitora, poručio je na konferenciji OIE SRBIJA 2024 Rade Mrdak, posebni savetnik ministarke u Ministarstvu rudarstva i energetike.On je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.