NavMenu

Nemačka ulaže 28,5 mil EUR u izgradnju elektrane na zeleni vodonik kod Lužičkih Srba

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.02.2023. 12:23
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay/Oimheidi)
Nemačka vlada je obezbedila 28,5 mil EUR za finansiranje projekta za izgradnju referentne elektrane za skladištenje vodonika u rudarskom regionu Lužice kako bi se demonstrirao potencijal vodonika proizvedenog iz obnovljive energije za balansiranje mreže.

O ovom projektu javnost je izvestio ministar ekonomije, Robert Habek, u industrijskom parku Schwarze Pumpe u opštini Špremberg, u istočnoj Nemačkoj.

Kako piše portal Solarno.net, u sklopu projekta gradi se elektrana za skladištenje vodonika na lokaciji Schwarze Pumpe elektrane na ugalj. Novo postrojenje će koristiti samo obnovljivu energiju proizvedenu u novim vetroelektranama i solarnim parkovima u regiji. Skladištiće višak električne energije u obliku vodonika, kako bi se on mogao koristiti kada to bude potrebno.


Zeleni vodonik – alternativa fosilnim gorivima

Cilj istraživačkog projekta je ispitati potencijal elektrane za skladištenje vodonika da uravnoteži mrežu. Do sada su takve usluge pružale konvencionalne elektrane, ali će one biti ugašene kao deo nemačkog plana za povlačenje uglja, najkasnije do 2038. godine.

Projekat ima za cilj i unapređenje energetske tranzicije u Lužici, u kojoj su smeštene četiri elektrane na ugalj i podršku strukturnoj transformaciji područja rudarstva lignita.

Vodonik proizveden na lokaciji koristiće se u sektoru transporta, industrije i grejanja. Snabdevaće se preko stanice za dopunu goriva za automobile i kamione, dok će industrijski otkupljivači gorivo dobijati u transportnim kontejnerima i direktnim cevovodom u industrijskom parku. Deo proizvodnje će se ubaciti u gasnu mrežu. Planirano je da fabrika u kojoj će se skladištiti zeleni vodonik bude uključena u rad 2025. godine.

Projektom izgradnje postrojenja za zeleni vodonik upravlja RefLau GmbH, koji se sastoji od industrijskih partnera Enertrag, Zweckverband Schwarze Pumpe i Energiequelle. Brandenburški tehnički univerzitet u Kotbusu, Tehnički univerzitet u Drezdenu i Fraunhofer IEG su istraživački partneri.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2024.  |  Agro, Industrija

Priča o još jednoj od uspešnih kućno-zanatskih pivara, ali ova pravi pivo od - ludaje

Sudeći po podacima sa ovogodišnjih, 39. Dana ludaje u Kikindi, suša je ove godine uticala i na kilažu inače ginisovski teških i dugih ludaja – bundeva, pa je ovogodišnja najteža, od "svega" 472,5 kg, bila za skoro 400 kg lakša od prošlogodišnje rekorderke, teške čak 865,5 kg. Međutim, uprkos suši, ove godine u Danima ludaje u Kikindi nije bilo "suše" kada je reč o kreativnosti i domišljatosti proizvođača i zanatlija – od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.