NavMenu

Pošumljenost Vojvodine iznosi manje od 7% njene teritorije - Projekat "Zelena Srbija" realizovan u Opštini Senta

Izvor: eKapija Petak, 23.12.2022. 08:56
Komentari
Podeli
(Foto: Dario Konstantinović/SRBATOM)
U Vojvodini je pod šumom samo 6,37% njene teritorije, dok je šumovitost Sente gledminimalna i iznosi manje od jedan odsto teritorije ove opštine, izjavio je Predrag Stanković, šef Šumske uprave "Apatin" JP Vojvodinašume.

On je to rekao na događaju povodom kampanje "Zelena Srbija" u Opštini Senta, koju je realizovao Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, a uz podršku Opštine.

Tom prilikom zasađene su sadnice platana na ulasku u Sentu, saopštio je SRBATOM.

- Smatramo da je zelena infrastruktura od istog značaja kao i ostala infrastruktura u našoj opštini. Kanali, šume, drvoredi, su isto toliko važni kao što su važni putevi, gasna i strujna mreža, vodovodna ili kanalizaciona infrastruktura, svake godine se trudimo da povećamo procenat pošumljenog zemljišta u Opštini Senta iz tog razloga podržavamo ovakve akcije - rekao je Sebastian Stantić, član Opštinskog veća Sente.

Predrag Ivanović iz Direktorijata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije prilikom sadnje naglasio je da "Zelena Srbija" predstavlja projekat koji je 2019. godine pokrenuo Direktorat za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost Srbije u želji da se doprinese edukaciji javnosti o značaju pošumljavanja naše zemlje.

- Ovim aktivnostima već treću godinu za redom ekološki doprinosimo lokalnim sredinama koje posećujemo, nastojimo da se održi kontinuitet u očuvanju biodiverziteta i poboljša kvalitet vazduha u našoj zemlji. Svako zasađeno drvo predstavlja dragoceni prirodni resurs, a sadnjom drveća na najlakši način pomažemo uklanjanju ugljen-dioksida iz atmosfere. Direktorat će kao društveno odgovorna institucija i u narednom periodu nastaviti da sprovodi ovakve akcije kojima svi zajedno doprinosimo očuvanju planete - rekao je Ivanović.

Stanković je naveo da je platan listopadno drvo, koje brže raste od većine lišćara, može da dostigne visinu i do 40 metara i ima životni vek do 500 godina. Platani su otporni na niske temperature, zagađenje vazduha, dim i prašinu i često se koriste za sadnju drvoreda u našoj zemlji.

On je istakao da je cilj JP Vojvodinašume je da dostignemo optimalnu pošumljenost Vojvodine od 14.32% njene teritorije.

Iz Vojvodinašuma su poručili da je benefit sađenja drveća i pošumljavanja višestruka - drveće umanjuje eroziju tla, dok poljoprivredno zemljište ima posebne mikroklimatske uslove koji daju veći prinos, krošnje drveća smanjuju prodiranje vetra, dok putevi sa vetrozaštitnim pojasevima imaju manje nanose snega i na samom kraju estetska komponenta koju nam drveće pruža je nezamenljiva.

Senta je dvadeset sedma opština po redu koja se odazvala akciji "Zelena Srbija" i realizovala sadnju drveća u okviru svoje opštine.

Ovogodišnji projekat podržale su kompanija Eurobank Direktna i Vojvodinašume, dodaje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineski Minth Holdings gradiće fabriku za proizvodnju električnih vozila u Inđiji - U narednih 10 godina planirano ulaganje od 870 mil EUR i posao za 2.200 radnika

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited, u cilju uspostavljanja novog proizvodnog pogona u Srbiji. Planirano je da u toku desetogodišnjeg investicionog perioda nivo bude uloženo 870 mil EUR, kao i da bude zaposleno 2.220 radnika. Ovaj investicioni projekat, kako je saopšteno, obuhvata uspostavljanje novih pogona

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.