NavMenu

Upotreba FIDIC modela ugovora afirmiše najviše etičke standarde i delotvorno učestvuje u borbi protiv korupcije u građevinskoj industriji

Izvor: eKapija Sreda, 16.11.2022. 08:35
Komentari
Podeli
Upotreba FIDIC modela ugovora važna je za oblast usluga u građevinarstvu zbog toga što afirmiše najviše etičke standarde koji se primenjuju u radu inženjera konsultanata kao sto su kvalitet, veština, iskustvo, inovativnost, integritet, održivost i najbolja poslovna praksa, kažu u Udruženju inženjera konsultanata Srbije, ACES.

Pojašnjavaju da se korišćenjem FIDIC modela ugovora delotvorno učestvuje u borbi protiv korupcije u građevinskoj industriji i doprinosi promociji procedura koje obezbeđuju transparentnost.

- Upotreba FIDIC uslova ugovaranja preporuka je od strane međunarodnih finansijskih institucija, razvojnih banaka (Svetska banka, EBRD) vodećih međunarodnih komercijalnih banaka i investicionih fondova, kao i ostalih velikih investitora - ističu.

Upotreba FIDIC modela ugovaranja svakim danom se povećava u Srbiji. Sve građevinske kompanije, koje žele da budu globalno konkurentne, moraju prilagoditi svoje proizvode i usluge uslovima svetskog tržišta. Otvaranjem tržišta, pojačana je i konkurencija među građevinskim kompanijama.

- Veliki broj ulaganja u građevinskoj industriji u Srbiji dolazi iz fondova EU i svetskih finansijskih institucija, pa se insistira na realizaciji projekata primenom FIDIC standardizovanih uslova ugovaranja. Najčešće u praksi nailazimo na primenu Crvene i Žute knjige - dodaju u ACES-u.


Početak Centra za alternativno rešavanje sporova očekuje se uskoro

Udruženje je osnovalo Centar za alternativno rešavanje sporova CDRC, a početka rada očekuje se uskoro. Kako navode, postoji nekoliko eminentnih i renomiranih institucija na globalnom nivou koje se bave rešavanjem sporova primenom arbitražnih usluga (između ostalih metoda), kao što su, između ostalih, međunarodni centri za arbitražu u Parizu, Njujorku, Singapuru, Londonu i Beču.

- Međutim, nijedna od ovih institucija nije usko specijalizovana za pružanje usluga rešavanja sporova u oblasti građevinarstva, što znači da svaki predmet koji dolazi iz ove oblasti mora da deli sudske resurse sa drugim industrijama. Iz tog razloga smo osnovali Centar za rešavanje sporova samo u oblasti građevinarstva (CDRC), koji ima sedište u Beogradu i koji bi u početku pokrivao ceo region Balkana, da bi konačno od 2026. godine dobio međunarodnu dimenziju - objašnjavaju.

Centar će raditi kao neprofitna organizacija uz podršku vrhunskih profesionalaca iz ACES-a, čije bogato iskustvo, kako u pravnoj areni, tako i na nekim od najvećih gradilišta u Evropi, omogućava da se izvrši analiza i donese brza, troškovno konkurentna i iznad svega poštena i nepristrasna presuda, u cilju ubrzavanja rešavanja sporova isključivo u oblasti građevinarstva.

- Cilj rada centra je pružanje efikasnih, ekonomičnih i stručnih usluga arbitraže, posredovanja i adjudikacije, kao i postupaka veštačenja specijalizovanih za sporove u oblasti građevinarstva - kažu u ACES-u.



Četiri modula internacionalnih FIDIC obuka

ACES, kao nacionalna FIDIC asocijacija u Srbiji, održava treninge u saradnji sa samim FIDIC-om (centralom u Ženevi). Za njih je specifično da su predavači strani eksperti u domenu primene FIDIC ugovora širom sveta, koji su tu da prenesu svoja iskustva i primere, kao i da u interakciji sa polaznicima odgovore na sva pitanja, nedoumice i dileme koje polaznici imaju prilikom sastavljanja i sprovođenja ugovora koncipiranih na FIDIC-ovim modelima.

Postoje četiri modula internacionalnih FIDIC obuka:

- Modul 1 - Praktična upotreba FIDIC uslova ugovora;
- Modul 2 - Upravljanje odštetnim zahtevima i rešavanje sporova po FIDIC uslovima ugovora;
- Modul 3 - Razumevanje DAB-a;
- Modul 4 - Upravljanje i administracija FIDIC ugovora.

- Lokalne FIDIC obuke se bave primenom FIDIC ugovora na našim prostorima i drže ih domaći predavači. Imajući u vidu da sastavljanje i sprovođenje svakog FIDIC ugovora mora da se prilagodi lokalnom zakonodavstvu u kojem se projekat izvodi, ove obuke su veoma značajne za uspešno sprovođenje FIDIC ugovora u Srbiji/regionu. Ukoliko klijent ima veće timove u okviru preduzeća, ACES je u mogućnosti da organizuje i tzv. "in-house" obuke koje su zatvorenog tipa i organizuju se u dogovoru sa klijentom - navode u Udruženju.

Takođe, ACES je u stalnom kontaktu sa predstavnicima državne uprave, razvojnim projektima i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi identifikovao aktivnosti kojima se zajedničkim snagama podiže konkurentnost građevinske industrije na lokalnom i globalnom nivou.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice: 20 kilometara iznenađenja na naizgled običnom mestu (FOTO, VIDEO)

Nekada skriveni biser jugozapadne Rumunije, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa našom zemljom, postao je prava turistička atrakcija. Zbog toga ćete često na stazama sresti grupe entuzijasta i planinara iz Srbije, a naš jezik čuti više nego rumunski. Reč je o prirodnom rezervatu Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice, koji je smešten u Banatskim planinama, na obroncima Karpata. Do njega se stiže vožnjom preko Bele Crkve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.