NavMenu

Sastojci bez kojih se ne može - Distributer hemikalija "Parka" donosi nove preparate i aditive na tržište Srbije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.09.2010. 11:16
Komentari
Podeli

Poljoprivrednicima u Srbiji uskoro će biti na raspolaganju novi, specijalni proizvod koji će voćarima i hladnjačarima omogućiti da u dužem roku očuvaju svežinu i kvalitet ubranih proizvoda. Preduzeće "Parka" počelo je registraciju, a prema planu već sledeće godine počeće i korišćenje tog sredstva za skladištenje jabuka. Primenom ovog preparata korisnici će bolje zarađivati zahvaljujući tome što će imati na raspolaganju duži vremenski period za plasman na tržištu.

"Parka" d.o.o. iz Beograda je ogranak istoimene firme iz Slovenije koja vrši distribuciju specijalnih hemikalija u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Već duže vreme važe za jednog od najozbiljnijih dobavljača specijalnih sirovina koje se koriste u proizvodnji boja i premaza svih vrsta, lepkova i drugih proizvoda za građevinarstvo, kozmetičkih i farmaceutskih artikala, ali su prisutni i u proizvodnji prehrambenih proizvoda za ljude i životinje. U oblasit plastike i gume prisutni su sa ponudom inženjerskih polimera i specijalnih aditiva.

O delatnosti i ambicijama firme "Parka" u Srbiji za "eKapiju" govori direktor, Lazar Đ. Stanojević.

eKapija: Koje proizvode nudite u Srbiji?

- Veoma aktivno sarađujemo sa nizom kompanija u Srbiji u oblasti kozmetike i kućne hemije i sa zadovoljstvom učestvujemo u kreiranju svakog novog proizvoda koje naši kupci sve učestalije izbacuju na tržište. Vrlo smo ponosni što naših proizvoda ima u novim zubnim pastama, sredstvima za pranje i kupanje. Sa istim žarom pokušavamo da pomognemo proizvođačima boja, lepkova i drugih građevinskih materijala svojom sve većom ponudom specijalnih aditiva koji doprinose stabilnosti proizvoda, dužem trajanju i opštem kvalitetu. Posebno smo zadovoljni povećanjem prodaje aditiva koji sprečavaju negativno delovanje vode, atmosferilija i nikotina na razne vrste premaznih sredstava. Početkom ove godine ponudili smo tržištu jedan od najkvalitetnijih aditiva zahvaljujući kojem proizvedene kese postaju okso-biorazgradive. Upravo započinjemo registraciju jednog novog, spcijalnog proizvoda koji će proizvođačima voća i hladnjačarima omogućiti da u dužem roku očuvaju svežinu i kvalitet ubranog voća. Nadamo se da ćemo već sledeće godine početi sa korišćenjem ovog sredstva primenom na uskladištene jabuke i očekujemo da će naši poslovni partneri koji primene ovaj postupak ostvariti ekstra zarade zahvaljujući tome što će imati na raspolaganju duži vremenski period za plasman na tržištu.

eKapija: Koje svetske brendove ste doneli u Srbiju?

- Sa ponosom možemo da kažemo da su preko nas na ovom tržištu prisutne kompanije kao što su: "BK Giulini", "DuPont", "Laboratoire Serobiologique", "Evonik", "Imerys", "Freu and Lay", "Nalco", "Rohm&Haas" (od 2009 DOW) i brojne druge. Od ukupno više od 180 firmi koje su registrovane u bazi dobavljača na nivou HSH distributivne grupe, u Srbiji već sada prodajemo proizvode više od 60 iz raznih država, što znači da nam ostaje još mnogo posla u vremenu koje je pred nama i da će nam trebati još zaposlenih kako bismo sve principale mogli kvalitetno da predstavljamo.

eKapija: Ko su Vaši najznačajniji kupci?

- Imajući u vidu da se bavimo distribucijom specijalnih hemikalija, ponosimo se time što se na spisku naših kupaca nalazi više od stotinak imena, među kojima su kako oni najveći, tako i sasvim mala preduzeća koja proizvode vrlo specifične proizvode. Verujem da su imena "Beohemije", "Maxime", "Zorke Color" i "Piture" poznata širem građanstvu. Ali snabdevamo mi i firme poput jednog "Heminga", koji proizvodi sredstvo za regeneraciju pene za gašenje požara, čime se štede ogromna sredstva i doprinosi očuvanju prirodne sredine, ili firme "Arbor" koja proizvodi specijalne kozmetičke kreme na bazi magarećeg mleka. Naš specijalni kaolin nalazi se u izolacijama kablova koje proizvodi "Novkabel" iz Novog Sada. Sa svojim aromama i etarskim uljima prisutni smo u raznim proizvodima i bio bi dug spisak kada bih sada pokušao sve da nabrojim i verovatno bih nekog zaboravio, pa je bolje da to ne radim.

eKapija: Kakva je "na terenu" primena Zakona o hemikalijama?

- Česte izmene propisa, razne uredbe i preporuke, do kojih je teško doći, veoma otežavaju poslovanje. Veoma dugo se čeka na sprovođenje nekih novih uredbi zbog kašnjenja u izradi pratećih propisa i podzakonskih akata.

Početkom prošle godine smo uradili toksikološke studije za devet različitih biocida, a kada smo hteli da okončamo postupak registracije na snagu je stupio novi zakon bez podzakonskih akata. Posle nekoliko meseci, krajem godine, osnovana je Agencija za hemikalije koja je početkom ove godine dala uputstva kako i šta raditi sa tim proizvodima. Rečeno nam je da je potrebno da po novim propisima završimo registraciju a to znači platiti više od 2.500 EUR, iako smo prošle godine već uplatili nešto više od 2.000 EUR za izrade studija. Veoma je teško objasniti principalima u inostranstvu zašto je postupak trajao tako dugo i zašto dvaput moramo da platimo tako veliki iznos.

eKapija: Kakva je primena uredbe o proizvodnji biorazgradivih kesa?

(Foto: parkagroup.com)

- Početkom marta ove godine usvojena je uredba o proizvodnji biorazgradivih kesa. Primena je odložena do 1. aprila, a zatim i do 1. juna, međutim, još ni danas, sredinom septembra, nisu sva akta usaglašena i nije počela primena uredbe. Pokazalo se da u zemlji ne postoji sertifikovana ustanova koja može kvalifikovano da vrši ispitivanja ovih materijala da bi uredba mogla da zaživi kao ni odgovarajući standardi. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo pomogli Laboratoriji za ambalažu i pakovanje iz Novog Sada da dobije kvalitetne informacije i najbolje ponude za odgovarajuću, a opremu koja nedostaje, a sada je u toku postupak pribavljanja sredstava za opremanje. Zadovoljstvo je tim veće što ovim proizvodom i pomažući laboratoriji i članovima Udruženja plastičara Srbije i Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja u postupku usvajanja regulative za ovu oblast učestvujemo u poboljšanju opštih uslova života i zaštiti životne sredine.

eKapija: Da li imate problema sa naplatom potraživanja?

- Veoma je teško u ovoj državi naplatiti potraživanja za isporučenu robu, a i veoma skupo. S druge strane, bankarski krediti su veoma skupi. Ozbiljan problem predstavlja nam i naplata poreza po fakturisanoj realizaciji – mnogo bi nam lakše bilo poslovanje kada bismo porez plaćali po realizovanoj, kada naplatimo svoja potraživanja.

Pohvalno je to što je vlada donošenjem ovakvih mera kao što su opisane u gornjim primerima, kao i nizom drugih mera (carinska tarifa, PDV, završni računi i sl.) približile uslove poslovanja u našoj zemlji onima koji postoje u inostranstvu ali sve bi to trebalo raditi mnogo brže i uz više javnosti – do mnogih postojećih informacija nije lako doći. Potrebno je mnogo papira popuniti i predati na nadležna mesta. Telefoni u nadležnim ministarstvima i službama često beskrajno zvone i svi su nešto zauzeti oko nečeg, a privrednici nemaju vremena za gubljenje. Svaki trenutak je dragocen i pravovremena i prava informacija znače razliku između poslovnog uspeha i neuspeha. Ne zaboravite – samo se uspeh računa i pamti.

Istorijat firme "Parka"

Matična firma "Parka" je osnovana u novembru 1997. godine kao distributer specijalnih hemikalija na području bivše Jugoslavije. Od 2000. godine počinje saradnju sa nemačkom distribucijskom kućom "HSH Chemie" iz Hamburga, koja ima kancelarije u Varšavi, Pragu, Budimpešti, Bukureštu, Sofiji, Minsku i Kijevu. Krajem 2003. godine, "HSH Chemie" GmbH i Tomaž Dolinar, vlasnik "Parke", kao partneri, otvaraju kancelariju u Beogradu pod nazivom "HSH Chemie" d.o.o. sa namerom da iz Beograda budu bolje servisirana tržišta Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Parka" u maju 2009. osniva u Zagrebu firmu "Parka distribucija" za bolje servisiranje hrvatskog i bosanskog tržišta. Kada je početkom jula 2010. godine firma "HSH Chemie" iz Hamburga kupila udeo u firmi "Parka", te dve kompanije postaju i vlasnički, a ne samo poslovni partneri. U avgustu 2010. godine osnivači su doneli odluku, da promene ime firme "HSH Chemie" u Beogradu u "Parka".

Misija i vrednosti

"Parka" želi da bude integralni deo hemijske industrije implementirajući inovativne tehnologije i proizvode izuzetne po svojim karakteristikama i efektima. Pomažući poslovnim partnerima da ovladaju najnovijim saznanjima iz oblasti nauke i tehnologije.

- Trudimo se da saradnju sa nama vide kao zajednički projekat zasnovan na poštovanju, razvoju, poverenju, integritetu i iskrenosti - zaključuje sagovornik "eKapije".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Industrija

Slađana Pantović, PS Fashion, o nastanku popularnog brenda - Bakin gen, čuveni "petsto kec" i snovi koji se ostvaruju (FOTO)

Priča o izboru karijere deteta nikada nije laka tema za roditelje, pogotovo kada trendovi i razvoj industrije kasnije i diktiraju njihovu platežnu moć, ali da dete već od najranije dobi može da pokaže za šta je sazdano i da mu samo treba omogućiti da razmahne krila i poleti primer je Slađane Pantović (54) iz Čačka. Verujemo da postoji mnogo onih koji ne znaju iza kog brenda se zapravo krije ovo ime, ali ako kažemo PS i dodamo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.