NavMenu

Proradila toplana na biomasu u Priboju, u planu dve nove - Izgradnja gasovoda u ovom kraju počinje tokom godine

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.10.2021. 15:08
Komentari
Podeli
(Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Nova toplana na biomasu počela je sa radom u Priboju, а ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tom prilikom je poručila da je cilj države povećanje energetske efikasnosti toplana i korišćenje goriva koja ne ugrožavaju životnu sredinu.

Izrazila je zadovoljstvo zbog toga što dva grada u Srbiji, Priboj i Mali Zvornik, imaju toplane koje koriste biomasu, preneo je sajt Vlade,

Ona je ocenila da je ovo važno za sve građane ne samo zbog energetske samodovoljnosti, pošto će toplane koristiti lokalnu drvnu sečku kao gorivo, već i zbog činjenice da će imati grejanje 24 časa.

- Ekološka slika će od sada biti drugačija, a za Priboj to znači za više od 90% manje sumpor-dioksida i približno 90% manje ugljen-dioksida, što je važno za grad koji je godinama imao problem sa kvalitetom vazduha - poručila je Mihajlovićeva.

Ukazala je na to da 10% toplana u Srbiji koristi ugalj, a 10% mazut i da je neophodno da i one pređu na obnovljive izvore energije.

- Pored Priboja i Malog Zvornika, gde su danas istovremeno puštene u rad toplane, očekujemo naredne godine i toplanu u Majdanpeku i Novom Pazaru - rekla je Mihajlovićeva.


Pripremni radovi za gasovod u toku

Ona je najavila i da će radovi na izgradnji gasovoda Zlatibor–Nova Varoš–Priboj–Prijepolje početi najverovatnije u februaru naredne godine, dodavši da je na sednici Vlade usvojen izveštaj o projektu tog gasovoda i da su neki pripremni radovi već u toku.


Potpredsednica Vlade je navela podatak da će u gasovod, koji će biti dug 80 kilometara, biti uloženo 40 mil EUR, da se procenjuje da će radovi trajati od 12 do 15 meseci, ali da će svakako 2023. godine ovaj projekat biti završen.


Projekti vredni 1,5 mlrd EUR


Direktor Kancelarije KfW u Beogradu Rudiger Hartman rekao je da je zelena agenda i korišćenje OIE su u fokusu saradnje i da je o tome bilo reči u međuvladinim razgovorima:

- Govorili smo i o novim, zajedničkim projektima vrednim 300 mil EUR što će biti osnova za saradnju kada je reč o povećanju energetske efikasnosti i korišćenju OIE. Energetski sektor je ključan u našoj saradnji. Projekti na kojima zajedno radimo vredni su 1,5 mlrd EUR, rekao je Hartman.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Energija

OIE SRBIJA 2024: Otkriveno kako će izgledati druge aukcije u Srbiji, EPCG počinje da gradi prvu vetroelektranu u oktobru

Druge aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u Srbiji trebalo bi da budu raspisane u novembru, i to 300 MW za vetar i 100 MW za solar uvećanih za 25 MW preostalih iz prošlih aukcija. Cene će biti značajno niže nego na prethodnim aukcijama, ali dovoljne za privlačenje investitora, poručio je na konferenciji OIE SRBIJA 2024 Rade Mrdak, posebni savetnik ministarke u Ministarstvu rudarstva i energetike.On je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.