NavMenu

Realizacija dva velika energetska projekta u Tomislavgradu do kraja 2023. - Osim VE Tušnica, gradi se i solarni park Zvizdan vredan 20 mil EUR

Izvor: startbih.ba Četvrtak, 23.09.2021. 16:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Vjetorpark Jelovača, vjetropark Tušnica i solarni park Zvizdan biće u skorijoj budućnosti dio osnovnog stupa energetskog sustava Federacije BiH, ocijenio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prilikom obilaska vjetorpark Jelovača kod Tomislavgrada.

- Vjetorpark Jelovača pušten je u funkciju krajem 2019. godine. Ukupna vrijednost investicije bila je 45 mil EUR. Ovdje možete vidjeti 18 agregata po 2 megavata, ukupno instalirane snage 36 megavata, a privatni je investitor - kazao je ministar Džindić u izjavi za Fenu.

Isti investitor radi na dva nova projekta: vjetropark Tušnica ukupne instalirane snage 72,6 megavata (vrijednost projekta oko 100 mil EUR) i solarni park Zvizdan s 23 megavata instalirane snage (vrijednost projekta je oko 20 mil EUR).

Vjetropark Tušnica trebao bi biti u pogonu do kraja 2023. godine, kao i solarni park Zvizdan.

Ukupna instalirana snaga u ta tri projekta je oko 130 megavata, a ukupna vrijednost investicije preko 150 mil EUR.

- Radi se o jako hrabrom poduzetniku, jako hrabroj privatnoj kompaniji koja je ušla ozbiljno u projekte proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i danas smo došli na ovaj lokalitet da pozdravimo te projekte i da ujedno damo obećanje da ćemo odgovoriti pozitivno na sve zahtjeve koji se tiču ovakvih privrednih društava koja investiraju ozbiljno i dio su ozbiljnog energetskog sistema Federacije BiH – poručio je ministar Džindić.

Dodao je kako ovakvi i slični projekti trebaju Bosni i Hercegovini te da će ih Vlada FBiH podržavati.

- Investitor je imao određene primjedbe na Pravilnik o balansiranju što se tiče obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Mi smo za ponedjeljak zakazali sastanak gdje ćemo razgovarati s direktorom operatera i dati neke razumne rokove da u nekih tridesetak dana te pravilnike riješimo i usvojimo - istaknuo je Džindić.

Po njegovim riječima, Vlada FBiH spremna je ispuniti uvjete koje je Energetska zajednica postavila, a to je da do kraja 2023. godine imamo omjer proizvodnje električne energije iz termoelektrana i obnovljivih izvora energije bude 60-40.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice: 20 kilometara iznenađenja na naizgled običnom mestu (FOTO, VIDEO)

Nekada skriveni biser jugozapadne Rumunije, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa našom zemljom, postao je prava turistička atrakcija. Zbog toga ćete često na stazama sresti grupe entuzijasta i planinara iz Srbije, a naš jezik čuti više nego rumunski. Reč je o prirodnom rezervatu Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice, koji je smešten u Banatskim planinama, na obroncima Karpata. Do njega se stiže vožnjom preko Bele Crkve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.