NavMenu

HE na Vrbasu grade solarnu elektranu snage do 10 MW - Objekat na mreži krajem 2022.

Izvor: eKapija Sreda, 26.05.2021. 10:00
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Hidroelektrane na Vrbasu iz Mrkonjić Grada namjeravaju graditi solarnu elektranu na lokaciji Ada polje, nizvodno od HE Bočac, i već je urađen elaborat o mogućem korištenju solarne energije na tom lokalitetu. Elaborat je pokazao da postoji ekonomska opravdanost za projektovanje i izgradnju solarne elektrane na pomenutom lokalitetu, rekao je u izjavi za eKapiju Velibor Jarić, v.d. izvršnog direktora za proizvodnju i održavanje u HE na Vrbasu.

- HE na Vrbasu ulaze u ovaj projekat sa ciljem realizacije razvojnog projekta kao vrlo isplative investicije. Posebno naglašavamo da izgradnjom solarne elektrane ne utičemo negativno na životnu sredinu, a znamo da u ovom dijelu države imamo deficit u proizvodnji električne energije što nam daje puno pravo da gradimo novo postrojenje na bazi čiste i obnovljive energije - istakao je Jarić.

Kako nam je pojasnio, Ada polje ima oko 15 hektara uređenog zemljišta koje je u vlasništvu HE na Vrbasu. Prema elaboratu o mogućem korištenju solarne energije, a u zavisnosti od odabira vrste solarnih panela, snaga elektrane bi bila u opsegu od 8 MW do 10 MW i bila bi u 100% vlasništvu HE na Vrbasu. Očekivana godišnja proizvodnja solarne elektrane bi bila u opsegu od 8 GWh do 14 GWh.

- Sam način finansiranja u ovom trenutku nije određen, jer još nije urađena detaljna studija ekonomske opravdanosti. Sada smo u početnoj fazi, u toku je priprema za izradu idejnog projekta, a svi poslovi se realizuju putem javnih nabavki - rekao je Jarić.

Proizvedena električna energija u ovoj solarnoj elektrani bila bi isporčena u sistem Elektroprivrede Repblike Srpske (ERS), jer jer ERS vlasnik 65% HE na Vrbasu.

- U ovom trenutku je teško pretpostaviti datum puštanja u rad, ali se nadamo da će solarna elektrana Ada polje biti na mreži do kraja 2022. godine - zakjučio je naš sagovovrnik.

Istakao je i da su razvojni planovi Hidroelektrane na Vrbasu prvenstveno vezani za hidroenergetsko iskorištenje sliva rijeke Vrbas nizvodno od postrojenja MHE Bočac 2, što će se i nastaviti poslije izgradnje solarne elektrane.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.