NavMenu

Naučnoistraživački rad saobraćajnih stručnjaka iz Novog Sada i Istočnog Sarajeva najbolji na takmičenju u Indiji

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 01.04.2021. 12:50
Komentari
Podeli
(Foto: Freedom Studio/shutterstock.com)
Naučnoistraživački rad nastao u saradnji Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu proglašen je za najbolji u sekciji multidisciplinarnost i optimizacija, na onlajn Internacionalnoj konferenciji "Najnoviji trendovi u inženjerstvu i tehnologiji", čiji je domaćin bila Indija.

Naslov rada je "Novi integrisani grubi Svara-Markos model za rangiranje mernih sekcija puta radi davanja prioriteta dionicama visokog rizika".

Projekat je nastao kao rezultat saradnje dve katedre Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu - Katedre za transportno inženjerstvo i Katedre za drumski saobraćaj i transport, te Katedre za tehnologije transportno-logističkih sistema Departmana za saobraćaj, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Član projektnog tima i profesor na Saobraćajnom fakultetu u Doboju Marko Subotić rekao je Srni da je nagrađeni rad jedan od rezultata nacionalnog naučnoistraživačkog projekta "Uticaj geometrijskih elemenata dvotračnih puteva u modelima analize saobraćajnog rizika", koji je sufinansiralo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

On je naveo da su razvili modele za procjenu najrizičnijih dionica sa aspekta nekoliko uticajnih faktora.

- Prosečni godišnji dnevni saobraćaj, četiri vrste saobraćajnih nezgoda - sa poginulim, materijalnom štetom, teže i lakše povređenim. Uzdužni nagib kao značajni uticajni faktor, te broj pristupnih tačaka - izjavio je Subotić i najavio za narednu publikaciju analizu kako geometrijski elementi puta utiču na brzinu, s obzirom na to da je naprilagođena brzina jedan od osnovnih uzročnika saobraćajnih nezgoda.


Prema njegovim rečima, modeli su formirani za procenu saobraćajnog rizika na deonicama dvotračnih puteva, uglavnom u BiH, a pre svega u Republici Srpskoj.

- Prema kriterijumima koje smo uneli, dobili smo na određenim mernim sekcijama neka rizična mesta, a Rudanka-Doboj se pokazala kao jako kritična deonica. I kada uzmete deskriptivnu statistiku koju dobijate od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, primetićete da na toj deonici ima mnogo poginulih lica i pričinjene matrijalne štete - istakao je Subotić.

On je naveo da su na osnovu ovog projekta publikovana tri rada na SCI listi u kategorijama R21,R22 i R23, jedan rad objavljen u nacionalnom časopisu indeksiranom u SKOPUS-u, plenarni rad na međunarodnoj konferenciji R31, te odbranjeni master rad.

Konferencija je održana od 18. do 20. marta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Industrija

Oporavak tekstilne industrije u Bosilegradu, kreće proizvodnja posle 20 godina - Raspisan tender za nabavku opreme za fabriku Kobos

Opština Bosilegrad raspisala je tender za nabavku opreme za fabriku Kobos u tom mestu, a vrednost je procenjena na 19,2 miliona dinara. Tenderom je predviđena nabavka nova i nekorišćene opreme za šivenje i njeno montiranje. Naime, kako se u dokumentaciji navodi, Opština Bosilegrad, u cilju poboljšanja i uvećanja industrijske proizvodnje ima nameru da pokrene proizvodnju u tekstilnoj industriji odnosno u fabrici Kobos u Bosilegradu, koja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.