NavMenu

U Rusiji će sagraditi najveću farmu u zemlji za 20.000 koza

Izvor: Agroklub Utorak, 05.01.2021. 09:57
Komentari
Podeli
(Foto: Ekaterina Belova/shutterstock.com)
U Rusiji se planira izgradnja najveće farma koza i to u u okrugu Pičevski u Tambovskoj oblasti. Mlečno stado imaće ukupno 20.000 životinja, a vlasnik farme kompanija Burton, prenosi agroxxi.

- Obim ulaganja u projekat procenjuje se na 4,5 milijardi rubalja (oko 50 mil EUR, op.a.) - rekla je Olga Kamneva, upravnica odeljenja za regionalni razvoj Tambovske oblasti.

Pretpostavlja se da će ovo preduzeće u toj zemlji postati najveće za proizvodnju kozjeg mleka, a otvoriće se oko 200 radnih mesta.

Prema Ministarstvu poljoprivrede oblasti Tambov, tamo postoji nekoliko malih farmi čija stoka ne prelazi 350 do 400 koza, a većina ih je stvorena zahvaljujući državnoj podršci.

Njihovi proizvodi u obliku svežeg mleka, svežeg sira i drugih vrsta sireva uglavnom se prodaju na poljoprivrednim tržištima u regiji ili na maloprodajnim mestima pod vlastitim robnim markama.


EU proizvede 2,5 miliona tona kozjeg mleka

Prema podacima Eurostata, 2019. godine u Evropskoj uniji je proizvedeno 2,5 miliona tona kozjeg mleka. Države koje ga najviše proizvode su Španija, Grčka i Rumunija.

Prosečna cena za ovce i koze širom EU 2019. godine je bila niža za 3% u odnosu na 2018., dok je pad od 7,5% zabeležen u odnosu na 2015. godinu.

Više od 65% svetske populacije konzumira kozje mleko, piše healthline. Ono je bogato proteinima i kalcijumom, a za razliku od kravljeg lakše je za probavu i sadrži manje laktoze.

Agroklub podseća i na uzgajivača koza iz Francuske, Paskala Hugera, koji je automatizovao svoju farmu kako bi imao više vremena za bolju brigu o životinjama. On se brine za stado od 400 koza sanske rase, a mleko prodaje proizvođačima sireva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.10.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Toyota i BMW napuštaju ideju baterijske elektrifikacije automobila

Iz analiza koje se odnose na vodonik kao gorivo budućnosti, izdvajala su se dva pitanja: kada će vodonički automobili preuzeti tržište i koliko će koštati i vozila i gorivo? Na ova pitanja, Toyota i BMW su dali zajednički odgovor kroz potpisivanje ugovora o saradnji koji se bavi istraživanjem i razvojem tehnologije proizvodnje vodoničkog modela. Ova saradnja predstavlja značajan korak napred na putu prema održivoj mobilnosti , a

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.