NavMenu

Jedna od dve piste aerodroma u Batajnici dobila novu svetlosnu signalizaciju - Radovi se nastavljaju

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.07.2020. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Hans Braxmeier)
Završena je prva faza obnove svetlosnog sistema na Aerodromu pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Batajnici, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je posle 21 godine na batajničkom aerodromu obnovljena svetlosna signalizacija.

- Od večeras ovaj aerodrom je osposobljen da naši piloti bezbedno lete i noću i u otežanim vremenskim uslovima. Od večeras, letenje na batajničkom aerodromu će biti mnogo sigurnije i mnogo bezbednije i uslovi u kojima rade naši piloti se neće razlikovati od njihovih kolega u svetu – kazao je ministar odbrane.

Nastavićemo ulaganja u vojno vazduhoplovstvo, poručio je Vulin, kao i u aerodromsku infrastrukturu.

Pomoćnik komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade potpukovnik Dejan Beda rekao je da je na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović završena prva faza rekonstrukcije svetlosnog obeležavanja aerodroma, te da su u prvoj fazi završeni pista broj jedan i deo manevarskih površina.

- Pista broj jedan je posle 1999. godine ponovo dobila sistem svetlosnog obeležavanja i dobila je svoju upotrebu u noćnim uslovima i upotrebu u lošoj vidljivosti za vojne vazduhoplove, dok je za civilne vazduhoplove samo u uslovima vidljivosti ili loše vidljivosti sa većim meteo minimumima. Na aerodromu je instalirana svetlosna signalizacija savremenih lampi koja je primenjiva svuda u svetu i koja zadovoljava i civilne i vojne standarde istoka i zapada. Za 204. vazduhoplovnu brigadu ovo je veoma bitno, jer će se operacije u noćnim uslovima povećati - rekao je potpukovnik Beda i dodao da osim toga aerodrom dobija i savremeni sistem koji će moći da se nadograđuje.

Prema njegovim rečima, to je važno i za obuku mlađih pilota, jer se dovode na nivoe koji su primenjivani u civilnom i u drugim vazduhoplovstvima u skladu sa savremenim tokovima.

Rekonstrukcija sistema svetlosnog obeležavanja je, po projektu, podeljena u šest faza, a trenutno je završena prva faza gde se u upotrebu pušta pista broj 1, za sada samo za vojne vazduhoplove.

U prvoj fazi, na pisti broj 1, ugrađuje se potpuno nov sistem svetlosnog obeležavanja koji je bio potpuno uništen 1999. godine, a na pisti broj 2, u okviru druge faze, vrši se rekonstrukcija postojećeg.

U prvoj fazi, ugrađena su ivična svetla na pisti broj 1, svetla na rulnim stazama na stajanci A i B, rekonstruisana je stanica za upravljanje svetlosnim obeležavanjem, kao i nova prilazna svetla i sistem PAPI svetala sa vetrokazima, koji do sada nisu postojali u tom delu piste.

U drugoj fazi, koja je započeta, radi se rekonstrukcija postojećeg sistema na pisti broj 2, kao i dela manevarskih površina za potrebe dežurne jedinice.

Od treće do šeste faze, pažnja će se posvetiti rekonstrukciji i izgradnji preostalih elemenata svetlosnog obeležavanja na posebnim delovima aerodroma, posle čega će se steći uslovi da aerodrom u potpunosti zadovolji sve standarde međunarodnog civilnog saobraćaja i vojne standarde STANAG i GOST sistema.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.10.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Turizam, sport, kultura

Građani se izborili protiv "zlatiborizacije" Rtnja

Polekol i inicijativa Pravo na vodu obavestili su javnost da je planirana "zlatiborizacija" Rtnja uspešno osujećena zahvaljujući mobilizaciji građana i organizacija širom Srbije. Nacrt Prostornog plana za Specijalni rezervat prirode Rtanj, koji je uključivao vetroparkove, kamenolome, skijalište i male hidroelektrane, pretrpeo je ključne izmene nakon masovnog učešća građana na Javnom uvidu koji je održan u petak, 11. oktobra, u

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.