NavMenu

Tim genetičara Stojkovića prvi u svetu istražio štetnost plastike po ljudski embrion

Izvor: Beta Nedelja, 05.07.2020. 09:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)Ilustracija
Genetičar Miodrag Stojković je izjavio za agenciju Beta da je tim naučnika iz Srbije, Španije i Velike Britanije koji on predvodi, prvi u svetu istražio štetnost plastike po ljudski embrion.

- Došli smo do saznanja da plastika mikroskopske veličine lako ulazi u ljudske ćelije i embrione, menja njihov genetski profil i dovodi, između ostalog, do poremećaja ćelijskih komponenti koje mogu da prouzrokuju sterilitet, probleme sa implantacijom embriona, abnormalnim razvojem uopšte i posebno razvojem pluća - izjavio je Stojković, koji radi na istraživanju matičnih ćelija na Institutu američkog Univerziteta Harvard, u Bostonu.

On je kazao da je do ideje o istraživanju uticaja plastike došao pre dve godine, kada je video koliko ima plastičnog otpada i koliko plastike ima u kozmetici, lekovima, hrani, a da se niko nije pozabavio time koliko je to opasno po ljudsko zdravlje.


Dodao je da mikroskopski sitna plastika izaziva abnoramalan razvoj oka, srčanih zalisaka i dovodi i do kardiovaskularnih oboljenja.

Rezultat istraživanja je objavljen u sredu u međunarodnom časopisu "Stem Cells" čiji je Stojković bio urednik do 2012. godine.

U ekipi istraživača su bili i zaposleni u Klinici SPEBO u Leskovcu i profesori Kragujevačkog univerziteta.

- Meni je najveća vest i radost što u publikaciji stoje Leskovac, Kragujevac i Srbija - kazao je Stojković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Energija

OIE SRBIJA 2024: Otkriveno kako će izgledati druge aukcije u Srbiji, EPCG počinje da gradi prvu vetroelektranu u oktobru

Druge aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u Srbiji trebalo bi da budu raspisane u novembru, i to 300 MW za vetar i 100 MW za solar uvećanih za 25 MW preostalih iz prošlih aukcija. Cene će biti značajno niže nego na prethodnim aukcijama, ali dovoljne za privlačenje investitora, poručio je na konferenciji OIE SRBIJA 2024 Rade Mrdak, posebni savetnik ministarke u Ministarstvu rudarstva i energetike.On je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.