NavMenu

Zijin najavljuje "zelene rudnike" u Srbiji - Investicija 1,26 mlrd USD u tehničku obnovu i proširenje postrojenja u Boru

Izvor: RTS Subota, 27.06.2020. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kuznetcov_Konstantin/shutterstock.com)Ilustracija
I u uslovima pandemije proizvodnja i plate u Serbia Zijin Copper, bivšem RTB-u, su stabilni. Kineski vlasnik kaže da preduzimaju mere za nesmetanu realizaciju planiranih investicija. Do sada je uloženo oko 600 mil USD, što je polovina dogovorenih sredstava. Šta je urađeno i koji su dalji poslovi?

Uporedeo sa gradnjom novog rudnika Čukaru peki proširuju se i modernizuju rudarske jame i postrojenja u sastavu borskog giganta. Posle obnavljanja, u maju je ponovo proradio i rudnik Novo Cerovo.

Od početka godine proizvodnja bakra povećana je 48% u poređenju sa istim periodom lane i cilj je da se dostigne 180.000 tona godišnje.

Sajmon Ling, zamenik generalnog direktora Serbia Zijin Copper, ističe da je plan da se u RTB investira 1,26 mlrd USD u tehničku obnovu, proširenje postrojenja i poboljšanje bezbednosti, zdravlja na radu i životne sredine.

- Za godinu i po dana, otkako smo preuzeli RTB Bor, investirali smo oko 600 mil USD. Verujemo u budućnost kompanije u Srbiji i nemamo nameru da smanjujemo investiciju- kaže Sajmon Ling.

Zaposleno 800 radnika

Kineski vlasnik se obavezao da neće otpuštati radnike a zaposlio je 800 novih. Prosečna plata je veća za 35%. Stručnjaci ističu da su najvažnije investicije i to što ih kovid-19 nije zaustvio.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da je najvažnije da pokažu da su došli sa ozbiljnim namerama, da su došli da ostanu dugoročno i da će Srbija od toga imati velike koristi.

- Ja sam gledao podatke za 2019. moram da kažem da sam prijatno iznenađen, Zijin je praktično na drugom mestu, odmah posle odeće, sa 645 mil USD izvoza - rekao je Savić.

Zaštita životne sredine

Borski kraj se već decenijama bori sa zagađenjem pa zaštita životne sredine ne samo da je prioritet već i obaveza investitora. U Zijinu uveravaju da će sliku svojih "zelenih rudnika" u Kini, preslikati u Srbiju.

Na više od 20.000 hektara u okolini borskih rudnika zasađeno je 53.000 sadnica.

- U rudnicima je već deo opreme za smanjenje prašine, ostalo ćemo ugraditi ove godine, izgrađeno je i novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u topionici i jedno za rudnike. Instaliraju se sistemi za sprečavanje curenja dimnih gasova, a za dugoročnu sigurnost biće izgrađeno i postrojenje odsumporavanja - navodi Sajmon Ling.

Poslovanje Serbia Zijin Copper, utiče na rast BDP-a pa je dobro što se na svetskom tržištu cena bakra oporavlja. U poslednjih mesec dana porasla je 12%, tona košta oko 6.000 dolara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2024.  |  Agro, Industrija

Priča o još jednoj od uspešnih kućno-zanatskih pivara, ali ova pravi pivo od - ludaje

Sudeći po podacima sa ovogodišnjih, 39. Dana ludaje u Kikindi, suša je ove godine uticala i na kilažu inače ginisovski teških i dugih ludaja – bundeva, pa je ovogodišnja najteža, od "svega" 472,5 kg, bila za skoro 400 kg lakša od prošlogodišnje rekorderke, teške čak 865,5 kg. Međutim, uprkos suši, ove godine u Danima ludaje u Kikindi nije bilo "suše" kada je reč o kreativnosti i domišljatosti proizvođača i zanatlija – od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.