NavMenu

Alternativni respirator stiže i iz Beograda - Uređaj osmislili stručnjaci Mašinskog i Medicinskog fakulteta

Izvor: eKapija Utorak, 28.04.2020. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: Arhiva Mašinskog fakulteta u Beogradu)
Pomoć u borbi protiv korona virusa ovih dana pristiže sa svih strana, a da možemo da se uzdamo u srpsku pamet i u ovoj krizi, pokazali su naši inženjeri i lekari. Kako bi pomogli obolelima od Covida 19, ali i zdravstvenim ustanovama u Srbiji, Mašinski i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu osmislili su prototip alternativnog respiratora koji bi uskoro mogao da se proizvodi.

Naime, reč je o respiratoru koji funkcioniše na principu automatizovanog ambulantnog balona, koji se može koristiti i sa ručnim pogonom, što je od velike koristi pri redovnom transportu pacijenata ali i u urgentnim situacijama, kao što je nestanak struje, kaže za eKapiju docent dr Žarko Mišković sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

- Jedan od ključnih razloga zašto je upravo ambulantni balon uzet kao osnova za razvoj novog uređaja je taj, što je takva oprema odavno standardizovana i već decenijama sastavni deo medicinskih kompleta za prvu pomoć. Ambulantni baloni redovno se koriste u hitnoj pomoci, bolnicama, domovima zdravlja, kliničkim centrima i ostalim medicinskim ustanovama – objašnjava Mišković.

Kako kaže, za generisanje pritiska kod najnovijih generacija bolničkih respiratora koriste se turbinski kompresori, dok je njihovo rešenje bazirano na ambu-balonima, sa senzorima koji kontrolišu pritisak, nivo kiseonika u krvi i broj otkucaja, prirodnije ali i značajno dostupnije.

- Ne treba gubiti iz vida da se i ljudska pluća u krajnjoj liniji mogu aproksimirati balonom elastičnih zidova. Uređaj je tako koncipiran da je u potpunosti prilagodljiv različitim dimenzijama i tipovima ambulantnih balona, namenjenih različitim kategorijama pacijenata, kao što su odrasli, deca, stari, mladi. Takođe, moguće ga je koristiti i kod nesvesnih i svesnih pacijenata, koji sami pokušavaju da dišu – govori on.

Žarko Mišković (Foto: Arhiva Mašinskog fakulteta u Beogradu)Žarko Mišković
Na pitanje kada će respirator biti završen i spreman za upotrebu, Mišković je izrazio nadu da će biti vrlo brzo.

- Treba uzeti u obzir da je razvoj proizvoda, o čemu podučavamo i naše studente, jako kompleksna aktivnost koja zahteva vreme, trud i resurse, koji u vreme vanrednog stanja nisu uvek na raspolaganju. Za sada ima mnogo zainteresovanih za njegovu proizvodnju, i oni u ovom trenutku pažljivo procenjuju njegovu isplativost, dostupnost potrebnih komponenti i mogućnosti za optimizaciju proizvodnog procesa. Takođe, ne treba zanemariti ni tendenciju države da podrži razvoj sličnih uređaja sopstvenim znanjima i resursima – kaže docent Mašinskog fakulteta.

Kako navodi, u međuvremenu, prototip će i dalje usavršavati u skladu sa zahtevima medicinskog osoblja.

- Posle toga, uređaj je potrebno verifikovati prema zahtevima odgovarajućih direktiva, a na posletku i klinički ispitati – napominje Mišković.


Drumska strela, letelica...

Inače, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu trenutno ima preko dvadeset studijskih modula, koji pokrivaju skoro sve oblasti mašinskog inženjerstva, čak i one jako specifične, poput brodogradnje ili železničkog mašinstva.

Kako kaže Mišković, sa ovih modula nastavnici i istraživači redovno apliciraju i ucestvuju u realizaciji najraznovrsnih nacionalnih i međunarodnih projekata.

- Trudimo se da i kod naših studenata podstičemo kreativno inženjersko razmišljanje, pa i oni, uz pomoć i iskustva nastavnika, uspešno realizuju sopstvene projekte. Primeri su projekat studentske formule "Drumska strela" Confluence tima koji je sa svojim modelima plovila pobeđivao čak i na prestižnim međunarodnim takmičenjima. A tu je i jedan studentski tim koji upravo razvija originalni model letelice – otkriva za naš portal Mišković.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.07.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Prokop još čeka direktnu vezu na autoput - Raspisan novi tender za kontrolu tehničke dokumentacije za izgradnju pristupnih saobraćajnica

JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je novi tender za tehničku kontrolu dokumentacije za izgradnju saobraćajnica za pristup železničkoj stanici Prokop sa donje strane. Vrednost posla procenjena je na 2,5 miliona dinara. Prethodni tenderski postupak, raspisan krajem prošle godine obustavljen je jer nije dostavljena nijedna ponuda. Reč je o saobraćajnicama kojima se obezbeđuje direktna veza autoputa sa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.