NavMenu

U Crnoj Gori puštena u rad vetroelektrana Možura - Investicija vredna 90 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 19.11.2019. 08:09
Komentari
Podeli
Vetroelektrana Možura (Foto: gov.me/S. Matić)Vetroelektrana Možura
Vetroelektrana Možura kod Ulcinja snage 46 MW puštena je u rad u ponedeljak, 19. novembra. Kako se navodi, reč je o investiciji vrednoj 90 mil EUR.

Izgradnja vetroelektrane Možura prva je malteška investicija u kontinentalnoj Evropi.

- Činjenica da je većinski državna energetska kompanija iz zemlje članice evropske unije prepoznala potencijal projekta, ujedno ocenjujući Crnu Goru kao atraktivnu i pouzdanu investicionu destinaciju, najbolja su potvrda ambijenta koji smo kreirali. Kada tradicionalno oprezni investitori dođu u Crnu Goru, druga promocija skoro da nije ni potrebna. Sličnost po veličini naših ekonomija, otvorenost za strana ulaganja i partnerstva, najbolji su garant da ovaj projekat može doprineti i potrebnom transferu znanja i iskustava - rekla je na otvaranju Dragica Sekulić, ministarka ekonomije Crne Gore.

Džo Mici, ministar energetike i vodosnabdevanja Malte rekao je da je njegova Vlada pre pet godina prepoznala energetski sektor kao jedan od ključnih stubova ekonomije svoje zemlje i ocenio da je prvi uspešan projekat državne elektroenergetske kompanije Malte u kontinentaloj Evropi dao Vladi za pravo i da može predstavljati primer za druge članice EU.

- Izgradnja ovog megaprojekta trajala je tri godine. Projekat se proteže na 8,5 km novoizgrađenih puteva. Izazovi izgradnje i puštanja u pogon 23 vetrogeneratora bili su brojni, ali uspeli smo da ih savladamo. Ovaj projekat nas je spojio, približio je naše zemlje koje su slične i u broju stanovnika i po rastu BDP-a tj. po nastojanju vlada Malte i Crne Gore da budu uspešne - rekao je ministar Mici.

Oboje ministara istakli su poseban značaj činjenice da je reč o zelenoj odnosno tzv. čistoj energiji. Crnogorska ministarka je rekla da je Možura potvrda da je dalji razvoj u pravcu zelene energije moguć i zapravo najizgledniji, saopšteno je iz Vlade.

- U danima kada crnogorska energetika po drugi put u istoj godini potvrđuje da je sposobna da svu svoju potrošnju zadovlji proizvodnjom energije bez emisija gasova sa efektom staklene bašte, vetroelektrana Možura nam uliva dodatni optimizam. Za crnogorsku energetiku i ekonomiju uopšte, posebno je važno da je, posle višegodišnje stagnacije, projekat dobio na ubrzanju i u veoma kratkom roku završen uključenjem malteške Enemalte - rekla je ministarka ekonomije Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Energija

OIE SRBIJA 2024: Otkriveno kako će izgledati druge aukcije u Srbiji, EPCG počinje da gradi prvu vetroelektranu u oktobru

Druge aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u Srbiji trebalo bi da budu raspisane u novembru, i to 300 MW za vetar i 100 MW za solar uvećanih za 25 MW preostalih iz prošlih aukcija. Cene će biti značajno niže nego na prethodnim aukcijama, ali dovoljne za privlačenje investitora, poručio je na konferenciji OIE SRBIJA 2024 Rade Mrdak, posebni savetnik ministarke u Ministarstvu rudarstva i energetike.On je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.