NavMenu

U Crnoj Gori puštena u rad vetroelektrana Možura - Investicija vredna 90 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 19.11.2019. 08:09
Komentari
Podeli
Vetroelektrana Možura (Foto: gov.me/S. Matić)Vetroelektrana Možura
Vetroelektrana Možura kod Ulcinja snage 46 MW puštena je u rad u ponedeljak, 19. novembra. Kako se navodi, reč je o investiciji vrednoj 90 mil EUR.

Izgradnja vetroelektrane Možura prva je malteška investicija u kontinentalnoj Evropi.

- Činjenica da je većinski državna energetska kompanija iz zemlje članice evropske unije prepoznala potencijal projekta, ujedno ocenjujući Crnu Goru kao atraktivnu i pouzdanu investicionu destinaciju, najbolja su potvrda ambijenta koji smo kreirali. Kada tradicionalno oprezni investitori dođu u Crnu Goru, druga promocija skoro da nije ni potrebna. Sličnost po veličini naših ekonomija, otvorenost za strana ulaganja i partnerstva, najbolji su garant da ovaj projekat može doprineti i potrebnom transferu znanja i iskustava - rekla je na otvaranju Dragica Sekulić, ministarka ekonomije Crne Gore.

Džo Mici, ministar energetike i vodosnabdevanja Malte rekao je da je njegova Vlada pre pet godina prepoznala energetski sektor kao jedan od ključnih stubova ekonomije svoje zemlje i ocenio da je prvi uspešan projekat državne elektroenergetske kompanije Malte u kontinentaloj Evropi dao Vladi za pravo i da može predstavljati primer za druge članice EU.

- Izgradnja ovog megaprojekta trajala je tri godine. Projekat se proteže na 8,5 km novoizgrađenih puteva. Izazovi izgradnje i puštanja u pogon 23 vetrogeneratora bili su brojni, ali uspeli smo da ih savladamo. Ovaj projekat nas je spojio, približio je naše zemlje koje su slične i u broju stanovnika i po rastu BDP-a tj. po nastojanju vlada Malte i Crne Gore da budu uspešne - rekao je ministar Mici.

Oboje ministara istakli su poseban značaj činjenice da je reč o zelenoj odnosno tzv. čistoj energiji. Crnogorska ministarka je rekla da je Možura potvrda da je dalji razvoj u pravcu zelene energije moguć i zapravo najizgledniji, saopšteno je iz Vlade.

- U danima kada crnogorska energetika po drugi put u istoj godini potvrđuje da je sposobna da svu svoju potrošnju zadovlji proizvodnjom energije bez emisija gasova sa efektom staklene bašte, vetroelektrana Možura nam uliva dodatni optimizam. Za crnogorsku energetiku i ekonomiju uopšte, posebno je važno da je, posle višegodišnje stagnacije, projekat dobio na ubrzanju i u veoma kratkom roku završen uključenjem malteške Enemalte - rekla je ministarka ekonomije Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Industrija

Slađana Pantović, PS Fashion, o nastanku popularnog brenda - Bakin gen, čuveni "petsto kec" i snovi koji se ostvaruju (FOTO)

Priča o izboru karijere deteta nikada nije laka tema za roditelje, pogotovo kada trendovi i razvoj industrije kasnije i diktiraju njihovu platežnu moć, ali da dete već od najranije dobi može da pokaže za šta je sazdano i da mu samo treba omogućiti da razmahne krila i poleti primer je Slađane Pantović (54) iz Čačka. Verujemo da postoji mnogo onih koji ne znaju iza kog brenda se zapravo krije ovo ime, ali ako kažemo PS i dodamo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.