NavMenu

Sanska koza donosi posao - "Beocapra" u modernu farmu ulaže 1,1 mil EUR

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 01.10.2009. 08:53
Komentari
Podeli

Pre dvadesetak dana u Kukujevcima je počela izgradnja farme koza. Na četiri hektara površine u vlasništvu "Beocapra" nalaziće se objekat za smeštaj 400 sanskih belih koza, uvezenih iz Austrije, zatim boks za jariće i objekat za jarčeve. Farma bi trebalo da bude gotova do kraja novembra, jer prve koze stižu već 1. decembra. Čim farma bude završena počeće izgradnja mlekare, kapaciteta 4.000 litara dnevno, a kako kaže direktor farme, jedan od tri vlasnika preduzeća "Beocapra" Radomir Roganović, polovinu će obezbediti sami, a drugi deo nabaviće od kooperanata. U prvoj fazi radova, gde će još biti izgrađen i senik, utrošiće se 1,1 mil EUR, dok će u drugoj fazi biti izgrađena još jedna farma za 400 koza i druga za jariće.

- Mlekara će biti zanatskog tipa, a namera nam je da sa paorima iz Kukujevaca i okolnih sela sklopimo ugovore o kooperativnim odnosima. Daćemo im besplatno koze, a za uzvrat oni će nama isporučivati mleko po otkupnim cenama na tržištu - kaže Roganović i dodaje da je reč o mini farmama koje će seljaci imati u svom dvorištu, a na taj način "Beocapra" im pomaže oko samozapošljavanja. Jedna koza je 400 EUR, da je donesu na prag kooperantu, a paori jedino moraju ispunjavati standardne uslove za smeštaj i mužu koza.

- Upoznali smo se sa raznim mogućnostima, bili smo gosti Udruženja kozara Gornje Austrije, obišli smo deset firmi i mlekara. Koristili smo u našem projektu iskustva inđijskog "Select milk" - kaže Roganović.

- Kukujevci su za nas veoma dobra destinacija. Celo selo je vrlo dinamično, mnogo ljudi zna posao. Kad su u pitanju materijal i usluge, a pogoto hrana za koze, silosi, železnički čvor, auto put, tu Kukujevci prednjače u odnosu na ostala mesta. Opština Šid je na tromeđi sa Republikom Srpskom i Republikom Hrvatskom.

Roganović kaže da su najveću podršku za izgradnju farme dobili od predsednika Mesne zajednice Kukujevci, a posebno je istakao pomoć lokalne samouprave, koja je u rekordnom roku obezbedila dokumentaciju za početak izgradnje farme. Što se plasmana proizvoda tiče, sagovornik "Dnevnika" kaže da je realno da pokriju domaće tržište, te da pokušaju plasman proizvoda i u zemlje regiona.

- Istraživanja kažu da prostora ima dovoljno, jer je tržište slabo snabdeveno kozjim mlekom i proizvodima od njega. Po nekoj našoj računici, potrebno nam je pet godina da bi našu farmu doveli do savršenstva i na njoj zaokružili proizvodnju - kaže Roganović i dodaje da su on i druga dva vlasnika "Beocapre" Predrag Nikčević i Srđan Kovačević formirali Udruženje kozara Vojvodine u kojem za sada ima sedam firmi, a očekuju da će ih biti još.

Živahne i pune mleka

Sanske koze su veoma kvalitetna grla, one su prilično visoke, živahne, veoma dobre mlečnosti. Bele su boje sa kratkom i gustom dlakom, a plodnost im je veoma dobra, u proseku dobiju 1,8 jarića. Prosečna mlečnost u laktacinom periodu od 270 dana je 1.000 litara mleka, a rekordi prelaze 2.500 litara mleka godišnje.

I roletne za koze

Na farmi će biti zaposleno šest, sedam ljudi, jer će sve biti automatizovano. Digitalno će se dozirati hrana za svaku kozu, muža je automatska, a na farmi će biti zaposlen jedan inženjer stočarstva, koji će voditi preciznu matičnu službu. Na boksovima za koze, biće postavljene roletne koje će se dizati pritiskom na dugme. Na taj način će se podešavati ventilacija unutar boksa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.10.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Toyota i BMW napuštaju ideju baterijske elektrifikacije automobila

Iz analiza koje se odnose na vodonik kao gorivo budućnosti, izdvajala su se dva pitanja: kada će vodonički automobili preuzeti tržište i koliko će koštati i vozila i gorivo? Na ova pitanja, Toyota i BMW su dali zajednički odgovor kroz potpisivanje ugovora o saradnji koji se bavi istraživanjem i razvojem tehnologije proizvodnje vodoničkog modela. Ova saradnja predstavlja značajan korak napred na putu prema održivoj mobilnosti , a

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.