NavMenu

Pogledajte kako izgleda završen deo autoputa kod Zenice (VIDEO)

Izvor: Radiosarajevo.ba Utorak, 30.07.2019. 18:18
Komentari
Podeli
(Foto: Nagy Szabi/Unsplash)
Svi tehnički radovi na izgradnji poddeonice Drivuša-Klopče na Koridoru 5C, ukupne dužine 2,23 kilometra su završeni. Trasa je projektovana za brzinu od 120 km/h.

Najzahtevnije građevine na toj eionici su bile most Drivuša dužine 650 m i vijadukt Perin Han dužine 400 m.

Prvi put na ovim prostorima jedan most se gradio po sistemu "polje po polje" korišćenjem pokretne skele ili MSS skele (Movable Scaffolding System). Skela je naručena u Norveškoj, te brodom dopremljena u luku Ploče, odakle je u delovima, pomoću 45 tegljača, dovezena na gradilište, gde su je radnici sastavljali čak tri meseca.

Ono što je obeležilo izgradnju ove deonice jesu geološki vrlo složeni terenski uslovi, koji nisu detaljno obrađeni u glavnom projektu, pa je trebalo menjati projektnu dokumentaciju, kao i klizištam što je uzrokovalo neželjene zastoje na izgradnji otvorene trase autoceste.


Broj radnika koji je direktno radio na izgradnji poddeonice je 150, a indirektno više od 300 radnika.

Tokom izgradnje izvršeno je izmeštanje regionalnog gasovoda Sarajevo–Zenica u dužini od 2,5 kilometara metodom topli priključak.

Vrednost ugovora je 33.527.849 EUR sa PDV-om, a novac je osiguran od Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAER).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2024.  |  Agro, Industrija

Priča o još jednoj od uspešnih kućno-zanatskih pivara, ali ova pravi pivo od - ludaje

Sudeći po podacima sa ovogodišnjih, 39. Dana ludaje u Kikindi, suša je ove godine uticala i na kilažu inače ginisovski teških i dugih ludaja – bundeva, pa je ovogodišnja najteža, od "svega" 472,5 kg, bila za skoro 400 kg lakša od prošlogodišnje rekorderke, teške čak 865,5 kg. Međutim, uprkos suši, ove godine u Danima ludaje u Kikindi nije bilo "suše" kada je reč o kreativnosti i domišljatosti proizvođača i zanatlija – od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.