NavMenu

Incijativa za izradu novog pravilnika za proizvodnju cevi od plastičnih masa - Bolji kvalitet proizvoda i lakše učešće na tenderima

Izvor: eKapija Sreda, 05.06.2019. 11:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sima/shutterstock.com)Ilustracija
Grupacija proizvođača plastičnih proizvoda Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala, Privredne komore Srbije (PKS), pokrenula je inicijativu za izradu pravilnika u oblasti proizvodnje cevi od plastičnih masa, imajući u vidu probleme sa kojima se preduzeća susreću u proizvodnji.

Inicijativa je, kako je saopšteno iz PKS, pokrenuta u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva i uz učešće Instituta IMS

- Ova inicijativa je rezultat potrebe da se podzakonskim aktima utvrdi zakonski okvir za ocenjivanje usaglašenosti građevinskih proizvoda iz neharmonizovane oblasti, kao što su plastične cevi za vodu - izjavio je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala (PKS).

Stevanović dodaje da bi ovakav dokument pre svega doprineo kvalitetu proizvoda koji bi se svugde sa istim standardima proizvodio, a pomogao bi i pri usaglašavanju zahteva koji proizvođači moraju da ispune prilikom učešća na raspisanim tenderima, jer su se do sada susretali sa različitim zahtevima, različitim formama izjava o usaglašenosti kao i različitim tumačenjima dokumentacije. Ovim pravilnikom bi se detaljno definisale tehničke specifikacije za proizvode iz ove oblasti kao i sistem sertifikacije kojim bi se dokazivala usaglašenost proizvoda sa zadatim performansama prilikom stavljanja u promet. Dokument, stoji u saopštenju, treba da bude rezultat dogovora i aktivne diskusije imajući u vidu da doprinosi standardizovanju kvaliteta proizvoda što je krajnji interes svih proizvođača. Proizvođači plastičnih cevi su dobar primer kako zajednički interes državnih organa i privrede rezultira konkretnim rezultatom, tj. predlogom Pravilnika o tehničkim zahtevima za elemente sistema cevovoda od plastičnih masa za snabdevanje vodom i za odvodnjavanje i kanalizaciju.


Kada su u pitanju cevi i creva od plastike, u 2018. godini beleži se suficit spoljnotrgovinskoj razmeni od 138 mil EUR. Izvezeno je ukupno 214 mil EUR ili 43,401 tona, a uvezeno 76 mil EUR ili 17,646 tona. Najviše se izvoze cevi i creva od ostalih plastičnih masa, ali i cevi od PE i PVC-a, a najviše uvozimo pribor za cevi i creva od plastičnih masa.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2024.  |  Agro, Industrija

Priča o još jednoj od uspešnih kućno-zanatskih pivara, ali ova pravi pivo od - ludaje

Sudeći po podacima sa ovogodišnjih, 39. Dana ludaje u Kikindi, suša je ove godine uticala i na kilažu inače ginisovski teških i dugih ludaja – bundeva, pa je ovogodišnja najteža, od "svega" 472,5 kg, bila za skoro 400 kg lakša od prošlogodišnje rekorderke, teške čak 865,5 kg. Međutim, uprkos suši, ove godine u Danima ludaje u Kikindi nije bilo "suše" kada je reč o kreativnosti i domišljatosti proizvođača i zanatlija – od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.