NavMenu

MALI: Nacionalni stadion za 2,5 do tri godine, pregovori sa Ikeom i Kaufmanom da dođu u kompleks

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 22.04.2019. 14:49
Komentari
Podeli
Siniša Mali (Foto: beograd.rs)Siniša Mali
Ministar finansija Siniša Mali je najavio da će izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu krenuti vrlo brzo i da se završetak očekuje za dve i po do tri godine.

Projekat će, prema najavama čelnika Fudbalskog saveza Srbije, koštati izmedu 50 i 70 mil EUR, a ministar smatra da to i nije toliko velika investicija, s obzirom na koristi koje treba da donese.

- Ceo koncept treba da se zove Stadion siti, a to podrazumeva mnogo toga. Plan je da u okviru stadiona napravimo ceo grad. Biće tu izložbeni sajmovi, prostor za kulturu i koncerte, akvaparkovi, ali i tehnološki park koji uključuje dolazak velikih svetskih trgovačkih lanaca - izjavio je Mali u intervjuu za Blic.

Nacionalni stadion će, prema rečima ministra, Srbiji doneti korist sa dva aspekta.

Prvi je dalja promocija sporta i razvoj sportske infrastrukture, jer Srbiju, kako navodi, vidi kao domaćina svetskog prvenstva, domaćina finala Lige šampiona i Lige Evrope, a drugi aspekt je potpuno razvojni, imajući u vidu da će Srbija gradnjom nacionalnog stadiona dobiti nove poslovne i stambene celine.

Ministar kaže da su u budžetu za ovu godinu već opredeljena sredstva za projektovanje stadiona i da su u toku pregovori sa kompanijama Ikea i Kaufman, koje su, kako ističe, vrlo zainteresovane da se nađu u okviru celog kompleksa.

- Biće tu i jako mnogo poslovnog prostora, kao i kompletan stambeni blok - naveo je Mali, dodajući da će sve to biti privatne investicije koje država neće subvencionisati.

- Pre nego što smo ušli u celu priču, uradili smo analizu koje sve zemlje u okruženju imaju nacionalne stadione i videli da Albanija i Budimpešta završavaju svoj, kao i da ga Rumunija već ima. Pošli smo od toga da je sport odavno prestao da bude samo sport i da je reč o velikom biznisu posebno ukoliko govorimo o fudbalu - rekao je Mali.

Glavni cilj Nacionalnog stadiona je, napominje, da se kroz sportske događaje i sportske manifestacije promoviše Srbija, ali i da se istovremeno zarađuje od turizma i stranih investicija.

Nacionalni fudbalski stadion moći će da primi 60.000 navijača, prostiraće se na 35 ha, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 ha.

Parcela koja se nalazi u Surčinu sada je poljoprivredno zemljište i u narednom periodu biće pretvorena u građevinsko.

Na 326 ha prostiraće se spratni sadržaji, a na 65 ha saobraćajna infrastruktura. Za stadion je potrebno obezbediti i 10.500 parking mesta.

Planirana je i izgradnja nove primarne saobraćajne mreže, kao i izgradnja nove petlje koja će omogućiti uključenje na autoput Beograd-Šid sa obilaznicom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.07.2024.  |  Energija

Nova ograničenja za kupce-proizvođače od danas na snazi

Nova pravila za kupce proizvođače električne energije važe od danas 1. jula, te za za status prozjumera mogu aplicirati domaćinstva za elektrane na krovu snage 10,8 kW, odnosno ostali kupci proizvođači u koje spada kompletna industrija i drugi privredni subjekt mogu aplicirati za elektrane do 150 kW. Prelazni period koji je podrazumevao ograničenja za prozjumere za pravna lica do 5 MW prestao je da važi danas, ali svi koji su proceduru

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.