NavMenu

Egipat pozvao Srbiju na konferenciju o novim tehnologijama u Kairu

Izvor: RTS Subota, 06.10.2018. 10:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anton Gvozdikov/shutterstock.com)Ilustracija
Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli pozvao je Srbiju, tokom sastanka sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, da učestvuje na konferenciji i izložbi o novim tehnologijama u Kairu, koja će biti održana od 25. do 28. novembra.

Kako se navodi u saopštenju egipatske ambasade, Alguvejli i Ljajić su tokom sastanka 5. oktobra razgovarali o jačanju saradnje u oblasti trgovine, turizma i telekomunikacija.

Egipatski ambasador dodao je da je tokom sastanka bilo reči i o važnosti saradnje u oblasti civilne avijacije, uključujući razmatranje obnove direktnih letova između dve prestionice, koje su čvorišta u njihovom geografskom regionu.

Ambasador je informisao Ljajića o rezultatima Egipatskog privrednog karavana, koji je održan u četiri grada u Srbiji, a Ljajić je rekao da se nada da će se razviti trgovinski režim između dve zemlje na način na koji se postižu pozitivni i brzi rezultati za niz prioritetnih sektora.

On je naglasio da je to početak dodatnih koraka za olakšavanje trgovine između dve zemlje na širom nivaou u kasnijoj fazi.

Egipatski ambasador je ukazao i na značaj olakšavanja procedura za dobijanje viza Egipćanima što bi, kako je rekao, pomoglo u mobilnosti biznismena i tursita, koji žele da prošire bilateralne ekonomske i trgovinske odnose.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prethodno je saopštilo da je Alguvejli rekao da je Egipat spreman da uvrsti Srbiju na listu zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz pšenice.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva, Ljajić i Alguvejli su razgovarali i o mogućnosti da proizvođači pšenice iz Srbije dobiju saglasnost egipatske vlade za izvoz na tržište te države.

Ambasador je na sastanku sa ministrom Ljajićem istakao potpunu spremnost nadležnih institucija da uvrste Srbiju na tu listu, dodajući da su u toku završne procedure u tom cilju.

Ljajić i Alguvejli su se tokom sastanka saglasili da postoji prostor za razvijanje trgovinske razmene i u drugim oblastima, kao što su energetika, građevinarstvo, automobilska i farmaceutska industrija.

Kada je u pitanju turizam, oni su se saglasili da je bilateralna saradnja u toj privrednoj grani u usponu, ali i da je potrebno dodatno raditi na promociji turističkih potencijala Srbije u Egiptu, kao i egipatske ponude na našem tržištu, dodaje ministarstvo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Industrija

Slađana Pantović, PS Fashion, o nastanku popularnog brenda - Bakin gen, čuveni "petsto kec" i snovi koji se ostvaruju (FOTO)

Priča o izboru karijere deteta nikada nije laka tema za roditelje, pogotovo kada trendovi i razvoj industrije kasnije i diktiraju njihovu platežnu moć, ali da dete već od najranije dobi može da pokaže za šta je sazdano i da mu samo treba omogućiti da razmahne krila i poleti primer je Slađane Pantović (54) iz Čačka. Verujemo da postoji mnogo onih koji ne znaju iza kog brenda se zapravo krije ovo ime, ali ako kažemo PS i dodamo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.