NavMenu

Festival italijanskog filma od 22. do 25. septembra u Kinoteci

Izvor: eKapija Utorak, 13.09.2016. 13:23
Komentari
Podeli
Iz filma UstikaIz filma Ustika
U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu od 16. do 25. septembra biće održan Festival italijanskog filma, najavila je Asocijacija za kuturu Excellence.

Festival organizuje Excellence u saradnji sa Italijanskim institutom za kuturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom i Ministarstvom za kulturno nasleđe i turizam Italije (MIBACT).

Festival će se sastojati iz tri programske celine - istorija italijanskog filma od 17. septembra, glavni program - savremeni italijanski film od 22. do 25. septembra i panel i susret visokih predstavnika italijanskog filma sa predstavnicima filmske industrije Srbije.

Festival će 16. septembra od 20:30 časova biti otvoren koncertom "Vrhunska muzika italijanskog filma", na kome će nastupiti Mauro Maur (truba) i Francoise de Clossey (klavir). To će biti jedinstvena prilika da se čuje muzika Morikonea, Rote i ostalih velikih kompozitora filmske muzike. Mauro Maur je direktno sarađivao na filmskoj muzici italijanskih kompozitora i zvuci njegove trube čuju se u kultnim filmovima. Ulaz na otvaranje je slobodan.

Suđenje Mata HariSuđenje Mata Hari
Program Istorija italijanskog filma počinje 17. septembra selekcijom italijanskih remek dela sedme umetnosti, među kojima su filmovi Roberta Roselinija, Vitorija De Sike, Bernarda Bertolučija, Lukina Viskontija, Federika Felinija, Pier Paola Pazolinija, Mikelanđelo Antonionia, Gabriele Salvatoresa i Roberta Beninjija.

Od 22. do 25. septembra Jugoslovenska kinoteka predstaviće glavni program Italijanski savremeni filmovi na kome će se naći novi filmovi poput "Suđenje Mata Hari" (režija Rosana Patricija Siklari), "Osvajanje uspona" (Roza Kjara Skaljone), "Povratak žene" (Emanuele Imbuči), "Ustika: nestali dokumenti" (Renco Martineli). Reditelj Martineli biće gost festivala u Beogradu.

Pored filmskog programa Italijanski institut za kulturu u Beogradu 23. septembra organizuje panel i sastanke sa predstavnicima italijanske i srpske kinematografije. Poseban fokus biće na mogućnostima snimanja u Italiji koje će predstaviti Italijanska filmska komisija, kao i na srpsko-italijanskim koprodukcijama. Sastancima će prisustvovati predstavnici Rai Cinema, Ministarstva kulture i turizma Republike Italije, Italijanske filmske asocijacije. Govoriće i Ugo di Tulio, profesor sa Univerziteta u Pizi, kao i Nikola Đuliano, producent Oskarom ovenčanog ostvarenja "Velika Lepota" (La grande bellezza) i stalni saradnik Sorentina.

Festival u ovoj formi po prvi put dolazi u Srbiju, a u pitanju je sedmo izdanje poznatog festivala "Italijanski film i moda".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Industrija

Slađana Pantović, PS Fashion, o nastanku popularnog brenda - Bakin gen, čuveni "petsto kec" i snovi koji se ostvaruju (FOTO)

Priča o izboru karijere deteta nikada nije laka tema za roditelje, pogotovo kada trendovi i razvoj industrije kasnije i diktiraju njihovu platežnu moć, ali da dete već od najranije dobi može da pokaže za šta je sazdano i da mu samo treba omogućiti da razmahne krila i poleti primer je Slađane Pantović (54) iz Čačka. Verujemo da postoji mnogo onih koji ne znaju iza kog brenda se zapravo krije ovo ime, ali ako kažemo PS i dodamo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.