NavMenu

Mlekari traže produženje prelevmana na uvoz mleka iz EU - Zaštitna mera neophodna za očuvanje domaće proizvodnje

Izvor: eKapija Petak, 17.06.2016. 14:14
Komentari
Podeli
Vlada Srbije donela je 30. decembra 2015. godine Odluku kojom su, između ostalog, produžene zaštitne mere (prelevmani) za uvoz iz EU za mleko i kiselo-mlečne proizvode, u cilju zaštite domaćeg mlečnog sektora. Rok važenja ove mere je 30. jun 2016. godine, a predstavnici mlekarske industrije Srbije već su zatražili da se zaštitne mere produže, kako bi se očuvala domaća sirovinska baza i pronašao održiv model očuvanja primarne proizvodnje mleka.

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za "eKapiju" navode da su razlozi za uvođenje i produženje zaštitnih mera proizašli iz potrebe ublažavanja poremećaja na domaćem tržištu, koji je nastao zbog situacije na koju Vlada Republike Srbije nije mogla da utiče - reč je o poremećenim tokovima trgovine poljoprivrednim proizvodima usled embarga Ruske Federacije na uvoz iz EU i ukidanja kvota za mleko u Evropskoj uniji. Trenutno se prati i analizira situacija na tržištu i, u skladu sa tim, Vlada Republike Srbije odlučiće o daljim merama.

- Nadamo se da će zaštitne mere biti produžene i to je stav kako primarnih proizvođača, odnosno farmera, tako i prerađivačke industrije. U poslednje tri godine (2014-2016), Srbija je tokom prva četiri meseca uvezla duplo više mleka iz zemalja EU, dok je izvoz na evropsko tržište u istom periodu smanjen 10 puta. Ti podaci daju nam za pravo da zahtevamo dalju primenu prelevmana usled poremećaja tržišta - objašnjava u razgovoru za "eKapiju" Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS).


Budimović ističe da je na tržištu mleka u EU trenutno praktično skuplja sama sirovina nego proizvod, odnosno industrija je vrlo nekonkurentna. Došlo je do ukidanja kvota na proizvodnju sirovog mleka, pa su viškovi porasli, dok je cena rekordno niska.

- U mlekarskom sektoru u Srbiji prisutan je u visokom procentu strani kapital, tako da zadržavanjem prelevmana čuvamo i domaće mlekarstvo i domaću ekonomiju. Mi nudimo proaktivan pristup rešavanju ovog problema, pa bismo tako, nakon produžavanja prelevmana, redovno pratili spoljnotrgovinsku razmenu i u odnosu na kretanja na tržištu korigovali, odnosno smanjivali ili ukidali zaštitne mere - navodi Nenad Budimović.

M.A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineski Minth Holdings gradiće fabriku za proizvodnju električnih vozila u Inđiji - U narednih 10 godina planirano ulaganje od 870 mil EUR i posao za 2.200 radnika

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited, u cilju uspostavljanja novog proizvodnog pogona u Srbiji. Planirano je da u toku desetogodišnjeg investicionog perioda nivo bude uloženo 870 mil EUR, kao i da bude zaposleno 2.220 radnika. Ovaj investicioni projekat, kako je saopšteno, obuhvata uspostavljanje novih pogona

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.