NavMenu

Povučeno 11 serija "eferalgana" za decu

Izvor: Novosti Sreda, 23.12.2015. 10:13
Komentari
Podeli

(Foto: Novikov Alex/shutterstock.com)
Pojedine serije "eferalgan" sirupa za snižavanje temperature kod dece, povučene su iz prodaje iz apoteka u Srbiji zbog poliuretanskih čestica otkrivenih u opremi za pakovanje leka, prenose "Novosti".

Ova odluka je doneta na zahtev preduzeća "Amikus SRB d.o.o." Beograd, koji je nosilac dozvole u Srbiji za "eferalgan" oralni rastvor.

"Amikus" je povukao iz prodaje sve sirupe na zahtev proizvođača, nakon što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da nisu kontaminirale proizvod - kaže Ivana Pešić iz Sektora za registraciju lekova Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

U "Amikusu" objašnjavaju da su sirupi povučeni iz prodaje pošto je u fabrici primećena nepravilnost. Tvrde da u analizama koje su rađene nije pronađen kontaminiran lek.

Dr Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdravlja Čukarica je za "Novosti" potvrdio da nema razloga za brigu,

- Jednostavno, neka bace bočicu ako imaju sirup iz sporne serije. Na tržištu ima i drugih preparata sa istim svojstvima kao "eferalgan", koji u osnovi sadrže paracetamol. Ako je lek povučen iz predostrožnosti, kompanija će sigurno posle dodatnih provera saopštiti da li je postojao rizik, i da li je razlog povlačenja sirupa sa tržišta bila količina poliuretanskih čestica koja je mogla da bude škodljiva- objašnjava Jonev.

U zvaničnom obaveštenju o povlačenju određenih serija sirupa, Predrag Lukić, direktor "Amikusa", naveo je da je odluka o povlačenju sirupa doneta iz predostrožnosti, i da dosad nije primećena kontaminacija nijednog pakovanja, niti je primljena ijedna reklamacija ili prijava neželjene reakcije na lek.

Iz prodaje su povučene serije leka koje imaju rok upotrebe zaključno sa oktobrom 2018. Većina serija koje su sada povučene bila je na tržištu još od 2013. godine, što znači da su mnoga deca već pila sirup iz ovih serija.

Prema rečima Ivane Pešić, ako dete nije imalo nikakve reakcije na lek, nema potrebe da se roditelji brinu, a oni koji imaju sirup iz spornih serija kod kuće ne bi trebalo da ga daju detetu, nego da ga ipak, radi predostrožnosti, unište.

- Očekuje se da će se "eferalgan" za decu ponovo pojaviti u apotekama kada se proizvede novi kontingent, jer su nepravilnosti u pogonu za pakovanje već otklonjene i fabrika otpočinje proizvodnju - istakla je Pešić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.10.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Ivan Banković, predsednik Sindikata Centar GSP Beograd - Javni prevoz u prestonici zreo za temeljne promene, jedan od modela i osnivanje kompanije koja bi obuhvatila i javni i privatni kapital

Javni prevoz u Beogradu je 14. oktobra obeležio 132 godine od uspostavljanja i puštanja u rad prve linije. Ali u kakvom stanju je ovu godišnjicu dočekao? Period između 131. i 132. godine obeležilo je ustupanje brojnih linija javnog prevoza privatnim prevoznicima u okviru upitnih javno-privatnih partnerstava, tenderi za kupovinu tramvaja i autobusa za koje su dobavljači bili poznati unapred, loš kvalitet usluge na mnogim linijama, a

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.