NavMenu

Oživljavanje srednjovjekovnog grada Brskova - Kako će izgledati budući kompleks u Mojkovcu (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 28.05.2024. 14:19
Komentari
Podeli
Druga nagrada (Foto: Opština Mojkovac/Konkursna dokumentacija/Ana Virijević)Druga nagrada
Na konkurs za izradu idejnog rješenja za reinterpretaciju starog utvrđenja i rudarskog naselja Brskovo u Mojkovcu u predviđenom roku stiglo je 12 radova. Prema odluci žirija, dodijeljene su druga i treća nagrada i izvršen jedan otkup. Prva nagrada nije dodijeljena, a nije izvršen ni drugi otkup koji je bio predviđen konkursom.

Druga nagrada dodijeljena je radu pod šifrom 16661 koji je stigao iz Srbije. Autorka rješenja Ana Virijević nagrađana je iznosom od 7.000 EUR.

Prednost ovog rada u odnosu na ostale je promišljeno i solidno razrađeno rješenje trga, položaja naselja i tvrđave kao centralnih elemenata. Urbanistički koncept je vrlo racionalan i funkcionalan. Autor se vodio priloženom skicom u konkursnom zadatku koju su uradili arheolozi na stvarnoj lokaciji rudnika Brskovo.

- U vizuelnom smislu dobijena je "raštrkana" urbana struktura slična srednjovjekovnim naseljima, a na osnovu raspoloživih podataka iz tog perioda. Dijelovi, građevine i cjeline, trg i utvrđenje su dobro ukomponovani i povezani. Izdvojeni dio sa rudarskim oknima je dobro pozicioniran i dobra ideja kao polazna osnova - stoji u obrazloženju žirija.

Druga nagrada (Foto: Opština Mojkovac/Konkursna dokumentacija/Ana Virijević)Druga nagrada
Dalje navode da ponuđeni projekat nudi niz rješenja za opremanje budućeg kompleksa zanimljivim sadržajima i detaljima u duhu srednjovjekovne epohe, dok je sam Brskovski grad najprimjerenije demonstriran i sa doličnom dispozicijom ka rijeci Tari.

- Budući da prvorangirano konkursno rješenje predstavlja direktan osnov za raspisivanje tendera za glavni projekat, i to bez prethodne revizije, konstatovano je da ovaj rad treba dopuniti i korigovti prema smjernicama i komentarima žirija - stoji u odluci.

Treću nagradu i 3.000 EUR osvojio je rad pod šifrom 02024 iza kojeg stoji crnogorski studio Archifocus.

Otkupljen je rad pod šifrom 98989. Autorski tim iz Srbije nagrađen je sa 1.000 EUR, a autori su Ivan Šujić, Anđelija Ćurčić i Ivica Marković.

Podsjetimo, kako je ranije najavljeno, u planu je reinterpretacija starog utvrđenja i rudarskog naselja Brskovo u Mojkovcu, pri čemu je predviđeno njegovo izmještanje na novu lokaciju. U okviru kompleksa biće izgrađena tvrđava, naselje sa objektima za izdavanje, rudarska okna, trg..., a sve u cilju turističke valorizacije ove lokacije. Opština Mojkovac raspisala je i međunarodni konkurs za idejno rješenje za realizaciju ovog projekta.

Druga nagrada (Foto: Opština Mojkovac/Konkursna dokumentacija/Ana Virijević)Druga nagrada
Lokacija na kojoj je predviđeno izmještanje starog rudarskog naselja prostire se na 35.864,5 m². Uža lokacija na kojoj se može graditi površine je cca 13.410 m² u zahvatu urbanističke razrade PUP-a Mojkovac za koje nije donijet plan nižeg reda. Lokacija je namijenjena za javne i društvene objekte, uže namjensko opredeljenje su sport, rekreacija i turizam kao kompatibilna namjena.

- Plan je da se izvrši prostorna i tehnička razrada optimalne varijante reinterpretacije utvrđenja u Brskovu i rudarskog naselja sa svim poznatim elementima starog naselja na novoj lokaciji, u određenom zahvatu, pri čemu bi se predložio način uređenja prostora, odredili oblici i materjalizacija na osnovu raspoloživih istorijskih podataka - navedeno je ranije u javnom pozivu koji je objavila Opština Mojkovac.

Takođe, pojasnili su, cilj je izgradnja i uređenje kulturno-naučnog kompleksa sa demonstrativnim, animirajućim i zabavnim sadržajima u kontekstu turističkog promotivnog centra.

Sva nagrađena rješenja pogledajte u galeriji.


Fotogalerija
Oživljavanje srednjovjekovnog grada Brskovo - Nagrađena rješenja
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.