NavMenu

Trgovinski rat Kine i SAD znači kraj globalizacije?

Izvor: eKapija Srijeda, 15.05.2024. 12:58
Komentari
Podeli
(Foto: cybrain/shutterstock)
Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena u utorak je najavila značajno povećanje carina uvoz kineskih električnih vozila, baterije, solarne ćelije, čelik, aluminijum i medicinsku opremu. Iz Kine najavljuju da će "preduzeti odlučne mjere da odbrane svoja prava i interese."

Najnovinim odlukama trgovinski rat se prebacio na front EV. Carine će se postepeno uvoditi tokom naredne tri godine, a one koje stupaju na snagu 2024. godine obuhvataju EV, solarne ćelije, špriceve, igle, čelik, aluminijum...

Bijela kuća je saopštila da će ove godine povećati carine na električna vozila sa 25% na 100%. Očekuje se da će ovo povećanje carina drastično uticati na cenu kineski električnih automobila i tako im praktično uništiti šansu za ulazak na američko tržište.

SAD povećava i tarife na fotonaponske ćelije koje se koriste za pravljenje solarnih panela sa 25%, na 50%, kao i tarife na litijum-jonske baterije sa 7,5% na 25%, a povećanje tarifa će se proširiti na sve litijumske baterije do 2026. godine.

Najavljene su i nove carine na medicinske proizvode poput respiratora i maski, kao i na proizvode od čelika i aluminijuma, koje će skočiti sa 0 do 7,5% na 25% u 2024. godini, kao i nova tarifa od 25% za ključne minerale, i 50% na poluprovodnike u 2025. godini, dvostruko više nego što je trenutna stopa.

Nove carinske stope će uticati na robu vrijednu 18 mlrd USD, saopštila je Bijela kuća.

Bajden je naveo da kineske državne subvencije omogućavaju da kompanije te zemlje ne moraju ostvariti profit, "što im daje nefer prednost u globalnoj trgovini."

- Radnici Amerike mogu nadmašiti bilo koga sve dok je konkurencija fer. Ali predugo to nije bilo fer. Godinama je kineska vlada ulagala državni novac u kineske kompanije... to nije konkurencija, to je varanje - izjavio je Bajden.

Trenutno u SAD-u ima malo električnih vozila a iz Kine, ali zvaničnici strahuju da bi jeftini modeli uskoro mogli da zapljusnu američko tržište.


Kinezi najavljuju odgovor

Kineska vlada je brzo odgovorila, rekavši da će to "ozbiljno uticati na atmosferu bilateralne saradnje".

- Kina se protivi jednostranom uvođenju tarifa koje krše pravila Svjetske trgovinske organizacije, i preduzeće sve potrebne akcije da zaštiti svoja legitimna prava - rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin novinarima u utorak, neposredno prije očekivane najave Bijele kuće.

Ministarstvo trgovine je reklo da će Kina preduzeti odlučne mjere da brani svoja prava i interese i pozvalo administraciju Bajdena da "ispravi svoje greške."

Vang je dodao da je rast kineske industrije, uključujući električna vozila i litijumske baterije - zasnovan na "kontinuiranoj tehničkoj inovaciji, kompletnim industrijskim i lančanim lancima snabdijevanja i potpunoj tržišnoj konkurenciji."

- Naša prednost rezultat je komparativne prednosti i pravila tržišta, a ne subvencija - rekao je Vang.


EU (ne)može da krene američkim stopama

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je nakon sastanka sa predsjednikom Kine Si Đinpingom u Parizu prošle nedelje, izjavila da subvencionisani proizvodi iz Kine kao što su električna vozila ili čelik - preplavljuju evropsko tržište.

- Istovremeno, Kina i dalje masivno podržava svoj sektor proizvodnje. Uz domaću potražnju koja ne raste, svijet ne može da apsorbuje višak proizvodnje iz Kine. Stoga sam ohrabrila kinesku vladu da reši ove strukturne viškove - navela je Fon der Lajen.

Ona je istakla da bi trgovina bila fer, pristup međusobnim tržištima mora biti reciprocitetan i najavila mogućnost korišćenja "instrumenata odbrane".

- Razgovarali smo o tome kako ostvariti stvarni napredak u pristupu tržištima. Vjerujem da možemo postići više napretka. Istovremeno, spremni smo da u potpunosti iskoristimo naše instrumente odbrane trgovine ako je to potrebno. Na primjer, prije nekoliko nedelja, pokrenuli smo našu prvu istragu pod Međunarodnim instrumentom za nabavku. Evropa ne može prihvatiti prakse koje narušavaju tržište i mogu dovesti do deindustrijalizacije ovde kod kuće - navela je predsjednica Evropske komisije.

Prema analizi Rhodium Group, do zaustavljanna poplave kineskih električnih automobila u EU mogu dovesti samo visoke carine koji bi proizvođačima nametnule vrlo visoke troškove, između 40% i 50% vrijednosti uvezenog primjerka. Sve ispod toga, tvrde autori, teško može zaustaviti najezdu konkurencije iz Kine.

No malo ko vjeruje da EU ima snage za trgovinski rat s Kinom.


Kraj globalizacije?

U međunarodnim odnosima dominira diskurs koji globalizaciju sve više posmatra kroz negativnu prizmu.

- Niko više ne gleda blagonaklono na jeftinije proizvode iz Kine koji otkidaju od usta prosječnog glasača širom Evrope i Amerike - piše u analizi Marija Gatare za Večernji list.

Raspad starog poretka, kako u svojoj analizi navodi časopis The Economist, vidljiv je svuda.

- Nakon godina narušavanja poretka koji je vladao globalnom ekonomijom od Drugog svjetskog rata, ona je danas na ivici kolapsa - piše u analizi.

Dodaje se da je u toku rat subvencijama, dok države "pokušavaju da kopiraju Kinu i ogromnu podršku vlade SAD za zelenu proizvodnju". Iako je dolar i dalje dominantan, a ekonomije u usponu otpornije, globalni tokovi kapitala počinju da se fragmentiraju.

- Prvi svjetski rat okončao je zlatno doba globalizacije za koje su mnogi u to vrijeme pretpostavljali da će trajati zauvijek... Danas se sličan raspad čini previše zamislivim - piše u analizi časopisa The Economist.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.