NavMenu

Obuka upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada

Izvor: eKapija Utorak, 03.09.2024. 15:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)Ilustracija
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Privredna komora Srbije (PKS) organizovale su još jedan ciklus besplatnih obuka "Uloga upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada" sa ciljem da se podstakne efikasnije korišćenje čiste energije u građevinarstvu i unapredi energetska bezbednost i efikasnost u postojećim zgradama. Obuku pohađaju organizatori profesionalnog upravljanja, upravnici stambenih zgrada, energetski menadžeri u lokalnim samoupravama, kao i službenici lokalnih samouprava zaduženi za stambena pitanja.

Korišćenje obnovljive energije i povećanje energetske efikasnosti su dugoročni ciljevi koji mogu brže da se ostvare uz pomoć obučenih upravnika i lokalne zajednice, a kako je istakla Milica Knežević, stručnjak za energetsku efikasnost u PKS, prvi korak je da su upravnici edukovani šta je energetska sanacija i koje mere mogu da se primene za njeno ostvarenje.

- Neki upravnici su već započeli realizaciju, ali im je neophodno dodatno znanje koje kroz ove obuke u PKS mogu da dobiju. Neke poslove će moći sami da urade bez troškova za stambenu zajednicu, a za neke će ipak morati da angažuju i stručnjake, recimo za izradu energetskih elaborata ili nekih analiza - objasnila je predstavnica PKS.

Dodala je da je uloga upravnika i da stanarima pojasne suštinu mera, kako se podiže kvalitet i komfor stanovanja uz manju potrošnju energije. Podseća da su obuke su rađene i prošle godine, kao i da je neophodno omasoviti primenu mera energetske sanacije gde edukacija igra važnu ulogu. Knežević je istakla da je obnova fasada među prvim merama energetske sanacije, jer su najveći gubici energije upravo kroz fasadne zidove, a mere se odnose i na stolariju, vrata, prozore, krovove.

Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Bojan Nikolić ukazuje da upravnici u kontinuitetu organizuju sastanke sa stanarima, na kojima razgovaraju o unapređenju energetske efikasnosti u stambenim zajednicama od čega imaju koristi i građani i država. Objašnjava da su upravnici nosioci konkretnih projekata, ali da odluke o sprovođenju mera donose sami stanari, kroz odluke stambene zajednice.

Energetski menadžer za opštinu Savski venac Jadranka Ilić rekla je da ova beogradska opština intenzivno učestvuje u primeni energetskih mera koje se sprovode na lokalnom nivou.

- Učestvujemo u obnovi fasade i stolarije, gde smo postigli određene rezultate, a građani su zadovoljni onim što smo do sada uradili. Naš cilj je da ti radovi budu učestaliji, ali to ne zavisi samo od naše opštine, već i od izbora građana - istakla je Ilić. Prema njenim rečima, najviše se pomaže zgradama koje su u lošem stanju da se u njima standard stanovanja podigne na viši nivo, a očekuje se da će ubuduće biti više konkretnih projekata i primene mera energetske efikasnosti.

Direktorka USAID-ovog projekta "Bolja energija" Lena Bratić istakla je da je izuzetno zadovoljna nastavkom saradnje sa Privrednom komorom Srbije u oblasti edukacije upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada. Imajući u vidu da, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, na zgrade otpada otprilike jedna trećina konačne potrošnje energije u svetu, važno je da edukujemo upravnike i građane i ponudimo im rešenja i alate kojima mogu da unaprede energetsku efikasnost u svojim zgradama.

Obukom u PKS polaznici stiču znanja potrebna za identifikaciju, projektovanje i energetsku rekonstrukciju stambenih zgrada, a informišu se i o mogućnostima dostupnih modela finansiranja, izvora sredstava i procedura neophodnih za uspešno obavljanje energetske obnove i poboljšanje energetske efikasnosti. Obuka obuhvata i pravne procedure za energetsku sanaciju zgrada, a u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.