NavMenu

Obnova dela pruge Beograd-Bar kroz Srbiju koštaće od 1,5 do 2 mlrd EUR

Izvor: Beta Utorak, 03.09.2024. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Martyn Jandula)
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavio je danas da će obnova dela pruge Beograd-Bar kroz Srbiju koštati od 1,5 do dve milijarde evra, podsetivši da su se Srbija i Crna Gora dogovorile da zajednički nastupe pred Evropskom komisijom (EK) za finansijsku podršku pri obnovu te pruge. Vesić, koji je juče u Beogradu sa ministarkom saobraćaja Crne Gore Majom Vukićević potpisao Zajedničko pismo EK o pruzi Beograd - Bar, očekuje da će EK prepoznati značaj tog projekta, u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan.

- Mi smo obnovili deo pruge, od Resnika do Valjeva i predstoji da se u Srbiji rekonstruiše još 210 kilometara, od Valjeva do Vrbnice, dok Crna Gora treba da obnovi 160 kilometara svog dela. U Srbiji će obnova koštati između 1,5 milijarde i dve milijarde evra što ćemo znati kada se završi tender - rekao je on za TV Hepi.


On je naveo da će obnovljena pruga Beograd - Bar biti projektovana za brzine najviše do 120 kilometara na sat, dok da će se na pojedinim deonicama vozovi kretati brzinom od 80 kilometara na sat.

Vesić je dodao da je Srbija na isti način od EU, zajedno sa Severnom Makedonijom, tražila sredstva za obnovu pruge Brestovac - Skoplje, dok je sa Bosnom i Hercegovinom na sličan način dogovorena obnova pruge Beograd - Sarajevo.

- Trudimo se da ojačamo regionalnu saradnju i da se povezujemo sa susedima - naglasio je ministar.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.