NavMenu

Srbija i Francuska potpisale 12 sporazuma - Među njima i ugovor za "rafale"

Izvor: B92/RTS Četvrtak, 29.08.2024. 20:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
U prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti našoj zemlji, u Palati Srbija razmenjeno je 12 potpisanih dokumenta o saradnji dve zemlje u više oblasti.

Potpisani su sporazumi u oblasti poljoprivrede, ekologije, građevinarstva, rudarstva, nuklearnom programu, o nabavci borbenih aviona "rafal", u oblasti zdravstva, nauke i tehnološkog razvoja, turizma, telekomunikacija, naveo je B92.

To su Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske agencije za razvoj (AFD) u pogledu međusobne saradnje, koji su razmenili premijer Miloš Vučević i generalni direktor Francuske razvojne agencije Remi Riu.

Aneks 2 Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji razmenili su prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i ambasador Francuske Republike u Beogradu Pjer Košar.

Trostrani ugovor o partnerstvu pod okriljem Fonda za tehničke ekspertize i prenos iskustava između Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije, Francuske agencije za razvoj i Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Pariza razmenili su potpredsednik vlade i ministar životne sredine Irena Vujović i potpredsednik Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Pariza Paskal Pelen.

Izjavu o namerama o saradnji u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru Srbije i Francuske razmenili su ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović i ambasador Francuske Pjer Košar.

Sporazum o interesu između Vlade Srbije, SUEZ International SAS i Vinci Construction Grands Projects SA, u odnosu na projektovanje, izgradnju, finansiranje, rad i održavanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu razmenili su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i zamenica predsednika i generalnog direktora SUEZ Sabrina Susan.

Izjavu o namerama između Vlade Srbije i međuministarskog delegata za strateško snabdevanje rudama i metalima Francuske o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina razmenili su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i međuresorni delegat za nabavku strateških metala i minerala Benžamen Galzo.

Pismo o angažovanju za procenu potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa u Srbiji u okviru Memoranduma o razumevanju između EDF i Vlade Srbije razmenili su ministarka Đedović Handanović i izvršni direktor grupe EDF Gzavije Irsa.

Ugovor o nabavci aviona "rafal" i prateće robe i usluga razmenili su ministar odbrane Bratislav Gašić i izvršni direktor i predsedavajući Dassault Aviation Erik Trapije.

Predsednik Vučić je u obraćanju koje je usledilo rekao da je ukupna vrednost ugovora 2,7 mlrd EUR, a reč je o nabavci 12 potpuno novih aviona koji će biti u vlasništvu Republike Srbije, a podrazumeva i kompletan logistički paket.

- To će značajno doprineti povećanju operativnih sposobnosti naše armije, potpuno drugačiji pristup i srećni smo što postajemo deo rafal kluba i hvala predsedniku Francuske što je doneo takvu odluku, što nam je omogućio da kupimo nove rafale - rekao je Vučić, preneo je RTS.

Pismo namere u vezi sa saradnjom Ministarstva zdravlja Srbije sa Bouygues Batiment International u oblasti razvoja Regionalnog instituta za onkologiju i radiologiju Srbije razmenili su ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Bouygues Batiment International Roberto Real.

Izjavu o namerama između ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i ministra visokog obrazovanja i istraživanja i ministra poljoprivrede i prehrambernog suverniteta Francuske u vezi sa saradnjom u oblasti nauke, istraživanja i inovacija razmenili su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador Francuske Pjer Košar.

Izjavu o namerama između ministra turizma i omladine Srbije i ministarskog delegata ispred Ministarstva privrede, finansija, industrijskog i digitalnog suvereniteta, nadležnog za poslove privrede, turizma i potrošača Francuske o saradnji u oblasti turizma potpisali su ministar turizma i omladine Husein Memić i ambasador Košar.

Ugovor o kreditnom aranžmanu između Akcionarskog društva Elektromreže Srbije Beograd i Francuske agencije za razvoj razmenili su direktor EMS Jelena Matejić i generalni direktor AFD Remi Riju.
Palata Srbija na Novom Beogradu
Google Maps
Fotografije:
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.