NavMenu

Raspisan tender za izradu tehničke dokumentacije za prvu fazu rekonstrukcije i dogradnje Opšte bolnice u Valjevu

Izvor: eKapija Subota, 27.07.2024. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: Printscreen/Tehnička dokumentacija)
Gradska uprava Valjeva raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije (idejni projekat, studija opravdanosti, projekat za građevinsku dozvolu, projekat za izvođenje) za prvu fazu rekonstrukcije i dogradnje Opšte bolnice u Valjevu.

Predmet izrade tehničke dokumentacije predviđene ovim Projektnim zadatkom je dalja razrada Idejnog rešenja i na osnovu izdatih lokacijskih uslova za kompleks koji je formiran na katastarskoj parceli broj 2860/1 KO Valjevo, a koji je Planom generalne regulacije "Sever" i potvrđenim Urbanističkim projektom planiran za bolnicu. Ukupna površina obuhvata urbanističkog projekta iznosi oko 11ha i poklapa se granicom postojeće katastarske parcele 2860/1 KO Valjevo.

Ministar za javna ulaganja Darko Glišić je u vezi sa pokretanjem ove javne nabavke, ukazao da če u drugoj polovini naredne godine biti poznat konkretan datum početka radova.

- Ono što je važno jeste da je projekat počeo sa realizacijom. Plan je da se kompleks bolnice, koji je građen sedamdesetih i osamdesetih godina, kompletno rekonstruiše i dograde neophodni objekti kako bi stanovnici Valjeva imali na jednom mestu zdravstveni centar koji ispunjava najviše standarde u pogledu pružanja zdravstvene nege - kazao je Glišić.

Šta je planirano u prvoj fazi

Predviđena je rekonstrukcija i dogradnja kompleksa Opšte bolnice u Valjevu u skladu sa Urbanističkim projektom potvrđenim od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i u skladu sa Idejnim rešenjem čiji je projektant SET d.o.o. Šabac. Raspored objekata na parceli svojom namenom i položajem, kao i predviđenom faznom realizacijom izgradnje nameće zonsku raspodelu u kompleksu, ističe se u dokumentaciji. Svaka zona predstavlja zasebnu funkcionalnu celinu koje su usaglašene sa faznom izgradnjom kompleksa.

(Foto: Printscreen/Tehnička dokumentacija)

Izrada tehničke dokumentacije za 1. fazu radova odnosi se na više postojećih i planiranih objekata:

Izgradnja objekta 21 (psihijatrija) – za potrebe preseljenja službi u toku realizacije izgradnje

Novoprojektovani objekat biće spratnosti P+2. Površina prizemlja iznosi 1.139,45m2, dok je ukupna bruto površina objekta 3.185,57 m2.

- Prizemlje objekta Psihijatrije se može podeliti na dve funkcionalne celine, prva su prostorije metadonskog centra, a druga je namenjena dnevnoj bolnici i dispanzeru psihijatrije. Prvi i drugi sprat su gotovo indentično rešeni i imaju funckciju stacionara, prvi sprat je ženski, a drugi sprat muški stacionar - navodi se u dokumentaciji.

Rekonstrukcija objekta 20 (tehnički blok)

Objekat spratnosti P planiran je za rekonstrukciju i dogradnju. Površina prizemlja iznosi oko 768m2, dok se nakon rekonstrukcije i dogranje planira bruto površina od 1.053,57m2

- Novoprojektovanim rešenjem zadržava se koncept prvostepene stanice medicinskih gasova u objektu 20 od kojeg se podzemnim cevovodima gasovi vode do drugostepenih podstanica u okviru objekata koji su korisnici gasova. Prizemlje objekta se dograđuje na ukupnu bruto površinu od 1053.57m2, za potrebe podstanice medicinskih gasova, i sa novom funkcijama elektro i mašinskih sala koje će detaljno biti razrađene u daljim fazama projektovanja a po zahtevu odabrane opreme i sistema. Ovaj objekat se direktno oslanja na objekat 9 koji ima namenu tretmana medicinskog/infektivnog otpada.

Izgradnja infrastrukturnih objekta (30-PRP/priključno razvodno postrojenje, 31-Trafostanica i 36-Rezervoar hidrantske vode)

Ukupna planirana površina ovih objekata je 394 m2.

Rušenje dela objekta 2 (poliklinika)

U okviru prve faze radova planira se delimično rušenje objekata poliklinike i izgradnja novog dijagnostičkog centra (objekat 23).

- Postojeća TS 10/0,4kV 400KVA-"Bolnica" koja se nalazi u podrumu objekta se uklanja. Prevezati njene postojeće izvode (potrošače) na TS-"Hiruški blok" ili novoprojektovanu TS-objekat 31 - navodi se u dokumentaciji.

Rekonstrukcija objekta 4 (onkologija) i izgradnja tople veze između objekata 4-5, 4-22, 4-3

Spratnost objekta je P+1, površina prizemlja iznosi 1.676,17 m2, dok je ukupna bruto površina objekta 3.621,98 m2.

- Prizemlje objekta dele službe hematologije, dijagnostičkog centra i centralnog spravljanja lekova. Istočno krilo prizemlja je namenjeno novoformiranoj funkciji – dijagnostike za potrebe službi onkologije i hematologije, a jugozapadni deo objekta takođe novoformiranoj funkciji- Centralnom spravljanju lekova. Preostali deo prizemlja organizovan je za potrebe ambulanti, dnevne bolnice i stacionara hematologije. Ulaz u zonu hematologije formiran je sa zapadne strane, dijagnostici se pristupa sa južne strane, a centralnom spravljanju lekova takođe sa južne strane iz komunikacionog jezgra koje deli sa službom onkologije (prvi sprat objekta). Ulaz sa istočne strane je namenjen zaposlenim i održavanju objekta za obe službe. Postojeći ulaz sa severne strane kao i novoformirani sa istočne su namenjeni za potrebe evakuacije iz objekta - napominje se u dokumentaciji.

Kako se dodaje, prvi sprat je u funkciji službe onkologije (stacionar, ambulante i dnevna bolnica) i službi
palijativne nege (stacionar), a preko krova ovog objekta formirana je topla veza (hodnik), koja povezuje objekat 22 – kuhinja i vešeraj, sa objektima 5 – Hirurgija, 3 – Infektivno i ostvarena je veza i sa samim objektom 4.

Izgradnja objekta 23 (dijagnostika)

Novoprojektovani objekat spratnosti Su+P+1. Površina prizemlja iznosi 900 m2, dok je ukupna bruto površina objekta 2.700 m2. Suteren objekta 23 je organizovan za potrebe dijagnostičkog centra tj. službe radiologije. Objekat je vezan toplom vezom sa objektom 5 - Hirurgija u kojem se i nastavlja jedan deo ove službe. Prizemlje objekta je namenjeno za laboratorije, biohemijsku i mikrobiološku, a prvi sprat ovog objekta je planiran za potrebe uprave bolnice, informatičkog centra sa glavnim serverom bolnice i prateće sadržaje istog.

Reorganizacija prostora u okviru objekta 1 (ruska bolnica) kako bi se oslobodio deo objekta predviđen za uklanjanje i rušenje dela objekta 1 (ruska bolnica)

Kako se napominje u dokumentaciji, najstariji objekat u kompleksu je objekat Ruske bolnice. Predviđen je za potpunu rekonstrukciju i adaptaciju budućem sadržaju i funkciji. Spratnost objekta je Su+P+2+Pk. Površina prizemlja iznosi
1.447,10 m2, dok je ukupna bruto površina objekta 5.981,55m2

- Rekonstrukcija ovog objekta nije planirana prvom fazom radova, ali je deo ovog objekta planiran za uklanjanje kako bi se na tom prostoru izgradio novi objekat 24 (Internistički blok) - istiće se u dokumentaciji.

Izgradnja portirnica

Projektom se predviđa revitalizacija napuštenog objekta smeštenog na granici kompleksa prema Pasterovoj ulici. U zavisnosti od stanja konstrukcije predviđa se obim radova kako bi se objekat doveo u funkciju centralne portirnice kompleksa. Kontrola ulaza iz ovog objekta je od izuzetnog značaja za Opštu bolnicu budući da je predviđeni saobraćajni pristup iz Pasterove ulice.

U planu je i izgradnja dve nove portirnice - istok i zapad, i to u zonama parkinga i pešačkih ulaza posetilaca i
zaposlenih u kompleks Opšte bolnice.

Uređenje slobodnih površina (saobraćajnice, pešačke staze, zelene površine…)

Osim uređenja površina planira se i ograđivanje kompleksa kako bi se kontrolisao pristup objektima. Planirana je reprezentativna trasparentna ograda ukupne visine 1.8m.

Izgradnja objekta 24 (internistički blok)

Planiran je novoprojektovani objekat spratnosti Su+P+3 sa prizemljem površine 1.236,32 m2, dok je ukupna bruto površina objekta 5.301,34 m2.

Suteren objekta 24 je namenjen za ostave i svlačionice internističkog bloka. Objekat je vezan podzemnom toplom vezom sa objektima: 5 - Hirurgija, 1 - Ruska bolnica, 6 - Grudno i 2 - Poliklinika. Prizemlje objekta je namenjeno za službu neurologije koja funkcijama zahvata i prostorije u objektu Ruske bolnice. Prvi sprat ovog objekta je planiran za stacionar kardiologije koja zahvata i objekat Ruske bolnice. Ova etaža je povezana nadzemnom toplom vezom sa objektom 5 - Hirurgija. Drugi sprat je organizovan za potrebe stacionara gastroenterologije i endokrinologije. Treći sprat je namenjen službi pedijatrije tj. stacionaru ove službe.

Objekti predviđeni u kompleksu Opšte bolnice u Valjevu (Objekti koji su predmet Idejnog rešenja)

1. Ruska bolnica
2. Poliklinika
3. Infektivno i dermatovenerologija
4. Onkologija, palijativna nega i hematologija
5. Hirurški blok
6 Grudno i patologija
8 Tehnički blok - nadstrešnica
9 Tehnički blok - tretman med. otpada
11 Tehnički blok – rezervoar
20 Tehnički blok
21 Psihijatrija
22 Kuhinja i vešernica
23 Dijagnostika
24 Internistički blok
25 Podzemna topla veza
26 Portirnica
27 Portirnica (nova)
28 Portirnica (nova)
30 PRP (priključno razvodno postrojenje)
31 Trafostanica
33 Objekat – Apoteka
35 Tehnički objekat– bunarska kućica
36 Rezervoar za vodu (hidrantska i zalivni sistem)

Procenjena vrednost nabavke je 78,1 milion dinara bez PDV-a.

Rok za podnošenje ponuda je 2. septembar.

Više detalja može se naći OVDE.

D. Aleksić
Regionalna opšta bolnica Valjevo
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.07.2024.  |  Industrija

Tim naučnika: Ležište litijuma u zapadnoj Srbiji nije vredno eksploatacije zbog ekoloških rizika

Ležište litijuma u zapadnoj Srbiji nije vredno eksploatacije zbog ekoloških rizika jer je jedino u svetu gde se planira vađenje litijuma u naseljenom i plodnom poljoprivrednom području, a što je najvažnije sigurno će uništiti jednu od samo tri vodonosive oblasti u Srbiji, tvrdi tim naučnika u danas objavljenoj analizi. Naučnici Dragana Đorđević, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Ratko Ristić, Sanja Sakan, Jelena Brezjanović,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.