NavMenu

Švajcarski 8B Capital ne odustaje od Željezare Nikšić - U prvoj godini ulaganje 7,75 mil EUR i proizvodnja 2.000 tona čelika mesečno

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.07.2024. 12:23
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Flickr/Printscreen)
Na javni poziv za izdavanje proizvodnih kapaciteta u fabričkom krugu Željezare Nikšić pristigla je jedna ponuda i to švajcarskog ponuđača 8B Capital S.A., saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Ta kompanija, naveli su, ispunjava sve uslove javnog poziva.

- Ponuđač je u svojoj ponudi naveo da bi ukupan iznos za investicije u roku od godinu od dana potpisivanja ugovora o zakupu do pokretanja proizvodnje bio 7,75 mil EUR. Kompanija 8B Capital S.A. je, u skladu sa javnim pozivom, uplatila depozit za garanciju ponude - navodi se u saopštenju.

U ponudi je takođe dostavljen i plan investicija za prvih pet godina zakupa, shodno kome se planira investiranje u vrijednosti od 36,85 mil EUR.

- U ponudi navedene kompanije, sa sjedištem u Luganu, navodi se da su saglasni sa definisanim periodom za pokretanje proizvodnje definisanim u javnom pozivu, te da kompanija nudi u istom preuzimanje 152 zaposlena od postojećih zaposlenih u fabrici - kazali su iz Elektroprivrede.

Kompanija 8B Capital S.A. ponudila je iznos od 31.000 EUR za plaćanje mjesečne zakupnine.

- Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda konstatovala je da nema primjedbi na sprovedeni postupak - zaključuje se u saopštenju.

Kako su prethodno objavile Vijesti, proizvodnja čelika bi, kako stoji u ponudi, nakon prve godine bila 2.000 tona mjesečno, a nakon pet godina projektovano je da ta proizvodnja bude 3.500 tona.

- Mi smo ovog ponuđača prihvatili kao ozbiljnog investitora bez obzira na medijske natpise koji nijesu bili na mjestu jednim velikim dijelom, jer smo mi u okviru naših mogućnosti, i preko državnih institucija, provjeravali sve te navode - rekao je Miro Vračar, član Komisije, i podsjetio je da je švajcarska kompanija bila zainteresovana za zakup Željezarinih pogona od raspisivanja prvog javnog poziva.

Očekuju, kazao je Vračar, da sa 8B Capital ugovor o zakupu Željezare potpišu za mjesec–dva.

- Mislim da će zaključivanje ugovora biti uskoro. Optimista sam da će ovaj posao krenuti, što će biti dobra i za naše društvo, Nikšić i Crnu Goru i da je ovo dobar počtak obvog angažmana. Za očekivati je da 8B Capital od jeseni krene sa ovom prvog godinom koja je krucijalna, gdje će pokušati da "osvježi" te kapacitete, da ih stavi u funkciju, da postepeno preuzima ovaj broj radnika, da osposobljava i osvježava opremu, polako krene u proizvodnju i da nakon godinu dana uloži 7,750 mil EUR i vrši proizvodnju od 2.000 tona na mjesečnom nivou - rekao je Vračar.

Cijena električne energije za Željezaru, prema njegovim riječima, nije definisana ugovorom već će to biti naknadno dogovoreno sa ponuđačem i to nakon potpisivanja ugovora o zakupu.

- Ovim ugovorom takođe nije definisano mjerodavno pravo i arbitražni postupak. Sve ostale stvari su definisane, a ove dvije stvari će biti definisane nakon potpisivanja ugovora - istakao je Vračar.

Zapisnik Komisije o ponudi biće dostavljen Odboru direktora EPCG.

- Pošto je u pitanju zakup Odbor može donijeti odluku o ponudi, ali ćemo mi dostaviti sve na uvid Vladi, kao većinskom vlasniku EPCG - rekao je Vračar.

Javni poziv Elektroprivreda je raspisala nakon što je ministar rudarstva i energetike Saša Mujović sugerisao da je potrebno namjeru investitora o zakupu Željezarinih pogona na 50 godina upodobiti sa javnim pozivom. Inicijalno je bilo planirano da se pomenuti pogoni iznajme na period od pet do deset godina, dok je novim javnim pozivom predviđen zakup na najmanje 15, a najviše 50 godina.
Željezara Nikšić
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.